De taal van het reptielenbrein

Geplaatst op 6 april, 2010 

In zijn nieuwste boek ‘Linchpin’ schrijft Seth Godin onder andere over het reptielenbrein, een stukje van onze hersenen dat ons saboteert. De sabotage activiteiten van het reptielenbrein zijn te herkennen aan de taal die het gebruikt zoals:

Of allerlei varianten. Een bekende is zeggen dat je eerst x, y en z moet doen voordat je kunt doen wat je graag wilt. Als je graag wilt schilderen heb je niet eerst een compleet ingericht atelier nodig. Als je wilt schrijven heb je niet eerst een computer nodig.

Soms klinkt het reptielenbrein ronduit stoer zoals mensen die zeggen: ‘Motorrijden is niks voor mij want dan rij ik me echt helemaal dood’. Alsof ze de moed hebben om überhaupt motor te rijden. Maar die moed hebben ze niet. Het is het reptielenbrein dat praat en dat doodsbang is om zelfs maar rijlessen te nemen.

Ook oneliners uit de zwarte pedagogie zoals  ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ en ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje’ behoren tot de taal van het reptielenbrein.

Telkens als je deze taal gebruikt, breng je een stukje van je eigen genie om zeep of het genie van een ander. We zijn getraind en gehersenspoeld om dit te doen zodat we beter in het systeem zouden passen omdat dit gediend is met vervangbare (middelmatige) mensen in plaats van met onmisbare (geniale) mensen.

Telkens als je deze taal gebruikt, dien je een systeem dat dood is. Als je goed luistert naar de berichten in de media kun je er de overlijdensadvertenties van het systeem in herkennen.

Lees ook:

Bewaard onder Boeken, Communicatie, Mening

Tags: , , , ,

Reacties

9 Reacties to “De taal van het reptielenbrein”

 1. Jooper on april 6th, 2010 11:21

  Weer erg herkenbaar. “Ik heb er geen tijd voor” is inderdaad een excuus waar mijn reptielenbrein regelmatig gebruik van maakt. In feite is mijn grootste ‘beperking’ dat er teveel is wat ik leuk en belangrijk vind, waardoor ik mijn tijd moet verdelen. Maar als iets belangrijk genoeg is maak je er tijd voor.

  Is “ik heb er geen zin in” eigenlijk wel (altijd) taal van het reptielenbrein? Om eerlijk te zijn heb ik soms bewondering voor mensen die niet doen waar ze geen zin in hebben. Ik ken iemand die ondanks dat het sociaal ongewenst gedrag is het regelmatig vertikt om naar verjaardagen te gaan. Geen zin in (hij heeft gelijk ook…), en dan gaat hij iets doen waar hij wel zin in heeft. En doordat hij dat altijd zo gedaan heeft wordt het geaccepteerd.

 2. Peter de Kock on april 6th, 2010 19:19

  Pssst Jooper, klopt hoor, wat er staat is niet altijd de taal van het reptielenbrein. Wat op het ene moment verstandige praat is, kan het het andere moment de angstpraat zijn van het reptielenbrein en andersom. Ik heb er geen zin in kan ook gewoon een waarneming zijn. Dank voor je aanvulling.

 3. Michael Minneboo on april 7th, 2010 10:33

  In dat geval (even aan sluitend op de comments van jou en Joooper) is het dus een kwestie van herkennen wanneer het reptielenbrein praat en wanneer het common sense is. Toch weer fijn om even dit op een rijtje te lezen. Ik merk dat mijn reptielenbrein soms druk bezig is. En dat kan ik op dit moment eigenlijk gewoon niet gebruiken 🙂

 4. Peter de Kock on april 7th, 2010 11:05

  Precies Michael, thx. Herkennen is naar mijn idee het belangrijkste want dan kun je een bewuste keuze maken: ernaar luisteren of niet.

 5. Marco Raaphorst on april 12th, 2010 12:52

  ik ben vaak aan het rommelen met dingen die er niet echt toe doen. of soms gooi ik ze erna weg. ik twijfel dan of ik te snel verveeld ben, of dat het een verkeerde keuze is. het zorgt ervoor dat andere dingen naar achtereen geschoven worden. lastig.

 6. Peter de Kock on april 12th, 2010 21:06

  Ik denk dat het soms heel gezond is Marco om gewoon wat te rommelen. Volgens mij helpt dat om de creativiteit te voeden. Er alleen maar uit putten werkt op een gegeven moment ook niet meer. In haar boek ’the Artist’s Way’ noemt Julia Cameron dat een kunstenaarsafspraakje met je eigen kunstenaar.

 7. Mensenwerk : Zwerven door het alledaagse on augustus 9th, 2010 10:05

  […] Lees ook: de taal van het reptielenbrein […]

 8. Marjolein on mei 11th, 2011 15:19

  Je brengt een lach om mijn gezicht. Eindelijk herkenning van mensen die denken zoals ik. Ik ben een jonge filsofe van 22 die soms bijna kapot gaat in het twijfelen aan eigen waarden. Deze maatschappij trekt je kanten in, die ik niet op wil. Het verwachtingspatroon van de grootste ‘meute’ onder de jeugd maakt mij bang. Bang voor het verliezen van de mooie kijk op het leven. Bang dat we allemaal eindigen als robots en zoveel mogelijk nastrevig te zijn naar materialistisch rijkdom.
  Ik hoop dat ik later een beroep kan beoefenen waar ik een luxe boterham van kan eten en tegelijkertijd iets doe waar ik mens kan zijn en ook als mens gewaardeerd zal worden. Deze gedachte maakt me bang als ik met jeugdige, on ervaren ogen naar de maatschappij kijk….
  Bedankt voor je mooie verhalen. Goed te zien dat er mensen bestaan zoals jij….

 9. Peter de Kock on mei 11th, 2011 16:49

  @Marjolein Goh, zeg, ik word hier even stil van. En ook blij vanwege de erkenning. Dank je wel voor het delen. Je raakt een wezenlijk punt: de verwachtingspatronen van de maatschappij. Ik ben het boek ‘I thought is wat just me’ aan het lezen van Brene Brown en zij heeft het daar ook over. Als oplossing noemt zij ‘practicing critical awareness’ door middel van: contextualiseren (ik zie het grote plaatje), normaliseren (ik ben niet de enige) en demystificeren (ik deel wat ik weet met anderen). Uit angst voor kwetsbaarheid meten mensen zich allerlei maskers aan om vooral stoer en onkwetsbaar over te komen. Onze emotioneel dysfunctionele maatschapppij voedt dat nog verder.

Laat je reactie achter!