Seth Godin in Antwerpen

Geplaatst op 5 april, 2010 

Voorbeschouwing

De inspiratie voor de blogpost over het kruis als relatiesymboliek en het belang van een gezonde relatie met jezelf, kreeg ik donderdag 1 april toen ik in de trein zat op weg naar het praatje van Seth Godin in Antwerpen.

Ik bedoel het woord praatje niet als kleinerend maar ik vind het woord spreekbeurt zo schools klinken en een toespraak of lezing was het ook weer niet dus daarom maar het woord praatje. Het woord praatje klinkt ook als gelijkwaardigheid tussen de spreker en de luisteraar en die gelijkwaardigheid was er zeker want hoewel groot van naam en faam stond er op het podium een gewoon bijzonder mens.

Ik was de week voorafgaand aan het praatje van Seth Godin bezig geweest mezelf wat kwijt te raken in, om de kruissymboliek van Wendy Palmer te gebruiken, horizontale relaties.  Het is gemakkelijk om verdwaald te raken in relaties met anderen, in hun problemen en uitdagingen, en telkens als het gebeurt, is dat een wake-up call om de focus te verleggen naar de relatie met jezelf en om daarin te investeren.

Naar Seth Godin was voor mij back to basics: investeren in de relatie met mezelf. Er helemaal tussenuit en me te laten inspireren door een goed verhaal, door de stad Antwerpen en door de aanwezigheid van inspirerende en creatieve mensen, linchpins zoals Seth Godin ze noemt.

De kracht van een verhaal

Hoewel ik veel van het werk van Seth Godin ken via zijn blog, boeken en video’s, was ik na afloop aardig onder de indruk. Zijn boodschap klonk zo vanzelfsprekend en logisch dat als Seth er niet mee was gekomen, iemand anders het wel had gedaan. Jij bijvoorbeeld.

Daarmee wil ik geen afbreuk doen aan zijn verhaal, integendeel. Het was juist de kracht ervan want iedereen kon zich tot in zijn/haar tenen inleven in zijn verhaal. Een goed verteld verhaal doet wonderen, het brengt mensen samen, het inspireert en het doet mensen sprankelen. Seth vertelde een goed verhaal.

Het zware gevoel op mijn maag dat ik voor aanvang had en dat was veroorzaakt door Vlaamse friet die zeker niet goedgekeurd was door de cholesterol commissie maar die wel erg goed smaakte, was op slag verdwenen en maakte plaats voor het gevoel zo licht te zijn als een veertje.

Linchpin / samenvatting

Zijn verhaal was het verhaal dat hij vertelt in zijn laatste boek ‘Linchpin’, in het Nederlands vertaald als ‘Onmisbaar’. Hier een korte samenvatting:

Hier een video impressie van Seth Godin in Antwerpen:

Valse beloften zijn dood

Als ik terugkijk naar het praatje van Seth, dan worden een aantal dingen duidelijk. Zoals dat veel Westerse systemen en structuren gebaseerd zijn op het krijgen van een beloning als je de regels volgt en straf als je dat niet doet. Gehoorzaamheid wordt beloond en ongehoorzaamheid bestraft.

School: volg de regels en je krijgt een diploma en werk. Werk: volg de regels en je krijgt salaris, een carrière en aan het eind van de rit pensioen. Kerk: volg de regels en je krijgt het eeuwige leven in de hemel

Deze valse beloften zijn uitgewerkt en dood. Wat nu?

Niemand die het weet en dat is geweldig nieuws. De revolutie heeft het nu voor het zeggen. Het niet weten is nu het kompas op weg naar werkelijk uniek zijn.

Bewaard onder Boeken, Ondernemen, Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

12 Reacties to “Seth Godin in Antwerpen”

 1. Huub Koch on april 5th, 2010 10:38

  Geweldige conclusie: Niet-weten als kompas!

 2. Peter de Kock on april 5th, 2010 12:29

  Thanks Huub, fijn om te weten 🙂

 3. Hanneke on april 5th, 2010 11:02

  Wat heerlijk Peter, het enthousiasme straalt uit je woorden!
  Howewel ik zelf niet deel uitmaak van de werkende bevolking, spreken veel dingen die Seth zegt mij ook aan.
  Het belonen na iets “goeds” gedaan te hebben. Wie bepaald trouwens wat goed en fout is?
  Dat doet me dan ook weer denken aan je blog over stout….alles staat in verbinding met elkaar.
  Valse beloftes weg ermee!
  Ik ben erg benieuwd hoe het allemaal verder gaat met ons allen:-)

 4. Peter de Kock on april 5th, 2010 12:32

  Dank Hanneke, ik voel me inderdaad zeer enthousiast over Seth’s verhaal. Nu, meer dan ooit, weet niemand meer wat zogenaamd goed of fout is. En dat is goed nieuws want het maakt ons vrij.

 5. De taal van het reptielenbrein : Zwerven door het alledaagse on april 6th, 2010 10:02

  […] Seth Godin in Antwerpen […]

 6. Michael Minneboo on april 7th, 2010 10:40

  Het is altijd moeilijk om een lange lezing te vatten in een video van 5 minuten, maar het kan zeker goed gedaan worden. Ik stoorde mij een beetje aan de gekozen soundtrack, en had graag wat langere stukken van Godin achter elkaar gezien in plaats van die korte fragmenten. Toch, in combinatie met je artikel een duidelijk verhaal. Ik moest erg lachen toen hij toegaf dat hij de video van het aquarium heeft bedacht. 🙂

 7. Peter de Kock on april 7th, 2010 11:09

  Klopt Michael, ik vind ook dat de video geen recht doet aan de avond zoals deze was. Er hadden van mij zeker was krachtige stukken en statements van Seth in gemogen (die waren er meer dan genoeg). Ook van andere bezoekers heb ik gelezen dat ze niet zo happy zijn met het muziekje.

 8. Leren (doen wat je gezegd wordt) : Zwerven door het alledaagse on april 12th, 2010 10:03

  […] Seth Godin in Antwerpen […]

 9. Marco Raaphorst on april 12th, 2010 12:50

  Ik had hetzelfde als Michael qua video (muziek irriteerde bij mij heel erg).

  Seth is een topper en LinchPinch ook. Zet de wereld op zijn kop, erg goed.

  We kunnen alleen maar onze eigen wereld maken zoals wij hem hebben willen en niet zoals anderen vinden dat we het moeten doen.

 10. Peter de Kock on april 12th, 2010 20:58

  Thx Marco. De video had beter gekund maar beter dan deze heb ik nog niet ontdekt. Ook de fragmentkeuze vind ik wat ongelukkig. Linchpin pakt veel maatschappelijke veranderingen bij elkaar op een manier die iedereen ‘moet’ aanspreken. Ik vind het ook een heel motiverend boek om bezig te blijven met de dingen die ik zo leuk vind.

 11. Het fabriekssysteem – een voorbeeld : Zwerven door het alledaagse on april 13th, 2010 10:02

  […] Seth Godin in Antwerpen […]

 12. Oude en nieuwe glorie – deel 2 : Zwerven door het alledaagse on augustus 6th, 2010 15:17

  […] denk aan de boeken van Seth Godin: Linchpin en Tribes. Ik heb Seth eerder dit jaar in Antwerpen gezien en was onder de indruk van zijn betoog. Wat ik hier in Vaals beleef is het boek Linchpin in de […]

Laat je reactie achter!