Een probleem is meer dan een probleem

Geplaatst op 14 maart, 2014 

Dit bedacht ik me zondagmiddag toen ik die prachtige tocht door boswachterij Dorst maakte.

In het bos had ik dat Eckhart Tolle momentje. Later, op weg terug naar huis, zag ik aan de rand van het bos langs de weg en paden weer zwerfafval liggen. Pijnlijk.

Tegelijkertijd bedacht ik me dat dit zwerfafval veel meer is dan alleen een probleem. Het is namelijk ook een uitnodiging om in beweging te komen, om iets te gaan doen. Het is behalve een probleem, want dat is het echt, ook een geschenk dat samenwerking tot stand brengt en verbindingen.

Ik kan zelfs zeggen dat ik er wel het een en ander aan te danken heb.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Een probleem is meer dan een probleem”

 1. Daan de tekenaar on maart 14th, 2014 10:45

  Een mooi inzicht, iets wat ik zelf ook merk, maar makkelijker toepas op anderen dan op mezelf, naast zwerfafval ligt er op mijn pad ook vaak een fiets omgevallen of staat deze nog met ontstoken ledlamp, ik voel me uitgenodigd die fiets recht te zetten en de lamp uit te doen.

  Nu nog mijn persoonlijke rommel duiden en aanpakken 🙂

 2. Peter de Kock on maart 14th, 2014 20:53

  @Daan: Of, de symboliek van de fiets, er het licht op laten schijnen. Ik heb een paar jaar geleden eens zo’n symbool om mijn fietspad gehad. Een meterslang spoor van paardenstront. Moest ik aan Robert Burney denken ‘if it feels like shit, you are being fertilized to grow’. En groeien dat ik deed joh 🙂

 3. Petra on maart 14th, 2014 10:53

  Het is ook wel erg symbolisch! Letterlijk en figuurlijk alle rommel opruimen, niet laten liggen, niet verergeren door er iets bij te gooien. Zoals dat ook met psychische rommel (verwijten, haat en nijd) kan dus 😉

 4. Peter de Kock on maart 14th, 2014 21:00

  @Petra: Symbolisch is het zeker. En ook een leermeester. Veel mensen gooien afval op straat, niet vanuit perceptie eens een enorm probleem te veroorzaken, maar vanuit de perceptie ‘wat maakt dit ene flesje nou uit?’. En een heleboel van deze mensen betekent een heleboel flesjes. En dus een groot probleem. De oplossing werkt net zo: pak elke dag één stuk zwerfafval op. Denk niet ‘wat maakt dat nou uit’. Want als een heleboel mensen dit elke dag doen, lossen we het probleem op. En sneller dan we denken.

Laat je reactie achter!