Inspiratie ergernissen

Geplaatst op 6 mei, 2011 

Ik erger me regelmatig aan wat ik gisteren ‘inspirerend bedoelde citaten‘ noemde. Vandaag nog:

Sadness and God cannot exist in the same place, because God is Life Energy, turned up as high as it will go.

Neale Donald Walsch

Ik heb een aantal van zijn boeken gelezen en heb er veel aan gehad. Maar dit citaat? Hell no! Maar waarom kan ik het niet met Neal Donald Walsch oneens zijn zonder me te ergeren? Waarom kan ik al die andere inspirerend bedoelde citaten niet lezen zonder me eraan te ergeren?

Als iemand die ik totaal niet ken iets schrijft waar ik het niet mee eens ben, kan ik het zonder ergernis lezen. Maar zodra de schrijver Neale Donald Walsch heet, Eckhart Tolle, Byron Katie of Deepak Chopra, is het een ander verhaal. Dan heb ik, in mijn beleving, te maken met een autoriteit op het gebied van spiritualiteit, iemand die het ‘allemaal’ weet.

En daar wringt het: de beleving dat die ander het ‘allemaal’ weet. Daarmee plaats ik de autoriteit over wat voor mij waar is, buiten mezelf. De enige specialist ter wereld die weet en aanvoelt wat voor mij waar is, ben ik  zelf. Mijn spirituele waarheid kan anders zijn dan die van Neale Donald Walsch en wat zijn citaat betreft is mijn waarheid ook anders.

Stap 3 van het twaalf stappen programma heeft het over ‘… God as we understood him.’ Dit gaat over een persoonlijke relatie met God. Misschien is de God van Neale Donald Walsch er niet als hij zich verdrietig voelt. Die van mij is er wel als ik me verdrietig voel.

Lees ook:

Bewaard onder Citaten, Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , , , , ,

Reacties

6 Reacties to “Inspiratie ergernissen”

 1. Michael on mei 6th, 2011 12:30

  Je plaatst denk ik niet alleen “de autoriteit over wat voor jou waar is, buiten jezelf”. Ben je niet ook teleurgesteld in de sprekers van deze citaten omdat ze niet aan je verwachtingen voldoen? Zijn de uitspraken niet “in strijd” met het beeld dat je van de spreker hebt gecreerd?

 2. Peter de Kock on mei 6th, 2011 16:18

  Dat is ook een interessante invalshoek @Michael. Dat mijn inspiratieverwachting van dergelijke ‘grootheden’ nogal hoog ligt. Ik sluit het niet uit.

 3. Hanneke on mei 7th, 2011 13:31

  Iedereen heeft zijn eigen waarheid. En door die citaten kun je een ander misschien eens op een andere manier naar je eigen waarheid laten kijken, een andere invalshoek laten zien. Ik vind dat waardevol en of het dan waar is of niet? Voor de een wel en de ander dus niet.
  Niemand heeft volgens mij de absolute waarheid in pacht, want die bestaat dus niet als je mijn eerste zin (mijn citaat;-)) in gedachten houdt.

  Enne…. dus zeg ik volgens mij hetzelfde als jij nu ik het zo nalees:-)

 4. Peter de Kock on mei 7th, 2011 15:51

  @Hanneke: fijn om het in jouw eigen woorden terug te lezen. Dank je wel.

 5. Rob Visser on mei 7th, 2011 15:21

  Dag Peter,

  Bij het lezen van je tweet kon ik niet vermoeden dat er zoveel zelfreflectie in je blog zou zitten. Wat ik me nog wel afvraag: zijn er citaten die je wel aanspreken? Heb je dan vooral behoefte aan herkenning of misschien autonomie (zelf uitvinden hoe het zit). En hoe kunnen degenen die een citaat geven daar rekening mee houden?

 6. Peter de Kock on mei 7th, 2011 15:55

  Dank je wel @Rob. Ik herken wat Geweldloze Communicatie in je comment 🙂
  Er zijn zeker wel citaten die me aanspreken. Mijn favoriet is er eentje van Robert Burney: If it feels like shit, you are being fertilized to grow. Ik hou van dit citaat omdat ik het ontdekte in een periode die ook echt als ‘shit’ aanvoelde en het hielp me er zingeving in te vinden dankzij het citaat.
  Qua behoeften herken ik op dit moment die aan erkenning. Jouw woorden over zelfreflectie ervaar ik als erkenning. Dank je wel Rob.

Laat je reactie achter!