Leef je eigen waarheid

Geplaatst op 23 september, 2010 

Als voorbeeld van de onmogelijkheid om aan een begrip een definitie te koppelen die voor iedereen hetzelfde betekent en waar iedereen zich in herkent, noemde ik al ‘Gelukkig zijn’.

Algemene waarheden worden steeds schaarser en staan onder grote druk terwijl individuele waarheden steeds meer aan kracht winnen en dankzij sociale media vrij en overvloedig de wereld instromen.

Toch zijn er nog boeken zoals wetboeken en de Bijbel, die pretenderen een soort van algemene waarheid te verkondigen.

Maar het is niet voor niks dat juist deze boeken een wereldwijd leger aan tekstverklaarders en schriftgeleerden nodig hebben die zich in allerlei moeilijke bochten moeten wringen om aan te tonen dat wat hun boeken zeggen, waar is. Als het over de wet gaat, vervullen rechters, advocaten en juristen de rol van tekstverklaarders en schriftgeleerden. In het geval van de Bijbel zijn het de kardinalen, bisschoppen en priesters die deze rol vervullen.

Als rechters, advocaten en juristen zich zouden bezig houden met ‘gelukkig zijn’, dan zouden ze aan de hand van een uitgebreide en onleesbare definitie van ‘gelukkig zijn’, vaststellen of je wel of niet gelukkig bent en wat de consequenties dan wel sancties zijn als je het wel of niet bent. Het onderzoek of je wel of niet gelukkig bent, heet dan een rechtzaak.

Kardinalen, bisschoppen en priesters, zouden ‘gelukkig zijn’ vertalen naar een gigantische hoeveelheid leefregels die op een heleboel verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden en die, als je je eraan houdt, leiden tot ‘gelukkig zijn’. Het naleven van die leefregels heet dan in de hemel komen.

Maar als het onmogelijk is om absolute en voor iedereen geldende waarheden te beschrijven, waarom gebeurt het dan?

Op de eerste plaats omdat het geld oplevert. Heel veel geld want de juridische en religieuze branche zijn niet bepaald armoedig. Op de tweede plaats omdat het de mogelijkheid biedt om macht uit te oefenen over anderen. Wie zogenaamd DE waarheid in pacht heeft en anderen kan vertellen wat ze moeten doen, hoe en wanneer en waarom, kan macht uitoefenen over anderen.

Algemene waarheden bestaan niet, het zijn door de eeuwen heen instrumenten van macht geweest. Trek de stekker eruit en leef je eigen waarheid.

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Leef je eigen waarheid”

 1. Jooper on september 23rd, 2010 11:03

  Misschien dat mensen die niet in hun eigen waarheid geloven de keuze maken voor een religieuze waarheid? Wat je zegt over macht en religie zou wel een verklaring zijn voor de regeringsdrift van het CDA…

 2. Peter de Kock on september 23rd, 2010 20:07

  Ik denk dat velen van ons als kind zijn getraind @jooper om de macht uit handen te geven en daarmee zichzelf te verloochenen. Ik kan me voorstellen dat een religieuze waarheid of politieke waarheid voor sommigen houvast biedt en veiligheid. Maar ik denk dat dit een soort van achterstevoren en omgedraaide houvast en veiligheid zijn omdat ze extern gezocht worden en afhankelijkheid veroorzaken.

 3. Berdt on september 23rd, 2010 21:10

  Voor mij is een deel van de verklaring ook dat onze arrogantie schreeuwt om verklaringen van alles wat om ons gebeurt. Wij, als top van de natuur, moeten alles begrijpen. Dan beland je al snel in algemene, verkrampte, waarheden.

 4. Peter de Kock on september 23rd, 2010 21:19

  Leuk dat je reageert @Berdt. Ik herken dat wel hoor, zie mezelf dat ook wel doen. Vooral als ik weer in zo’n veranderingfase zit, zo’n roller coaster. Dan wil ik antwoorden. NU! 🙂

 5. sibi on september 23rd, 2010 23:06

  Leef je eigen waarheid.
  Ik moest even denken aan wat je eerder al eens schreef: “Wat zullen de buren denken?” Antwoord: “Wat zullen de buren denken?”
  Wanneer je bewust leeft en volgens een (eigen) visie, zal dan niet de behoefte te willen weten hoe anderen over jou denken afnemen.
  Streef je eigen geluk na, zonder dat het ten koste van anderen gaat.

 6. Peter de Kock on september 24th, 2010 09:26

  Ik denk dat jouw woorden zeker zouden passen in een korte post op je eigen blog @sibi 🙂 Dank voor het delen.

Laat je reactie achter!