Hey aannemer, gedraag je als een goede gast

Geplaatst op 26 september, 2013 

Je woont in een leuke wijk en alles gaat er z’n gangetje. Natuurlijk gebeurt er ook wel eens iets dat minder leuk is maar over het algemeen heb je het er best naar je zin.

En dan: EEN PROJECT.

De gemeente en een grote opdrachtgever besluiten midden in je wijk te gaan bouwen. Een woning/woningen, een winkel/winkels of kantoor/kantoren. En meteen neemt de gemeente ook even de riolering onder handen.

Er komt een inspraakronde en je denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen. Tot later de eerste zware machines door je straat denderen. Als je geluk hebt duurt zo’n project een half jaar. Als je pech hebt nog veel langer. Zet je kwaliteit van leven maar gerust op een veel lager pitje want wat er gaat gebeuren is ingrijpend.

Verschillende aannemers gaan als een bezetene aan het werk want die klus moet op tijd af.  Het bestek is hun Bijbel en kosten en tijd worden nauwgezet in de gaten gehouden.  In wat eerst een enorme puinhoop middenin je wijk wordt, begint de bouw.  Ze zijn gefocust die aannemers, ze hebben een duidelijk doel voor ogen. Ze zien het doel elke dag op tekening staan en laten dat pas los als het er in alle glorie staat.

Maar met een doel voor ogen worden ze blind voor al het andere.

Aannemers die middenin een woonwijk werken, zijn daar te gast en horen zich als goede gasten te gedragen. Maar dat hebben ze helemaal niet in de gaten want ze hebben een doel.

Het doel is heilig en de omgeving waarin ze aan dat doel werken, jij en je wijk, is onzichtbaar voor ze. En als het doel is gerealiseerd zijn ze weg. Een goede gast zou afscheid nemen en bedanken voor de gastvrijheid maar zij niet. Er wacht immers weer een volgend doel.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Hey aannemer, gedraag je als een goede gast”

 1. Ingrid on september 28th, 2013 17:31

  Zucht, ja…… Uitzitten maar.

 2. Peter de Kock on september 29th, 2013 14:26

  @Ingrid: en ondertussen inspiratie opdoen voor hoe het anders kan en daarover publiceren. En dan komt de dag dat een aannemer zegt: hey, dat spreekt mij aan, daar ga ik me aan de slag.

 3. Ingrid on september 29th, 2013 18:59

  Dat zou mooi zijn!

 4. Peter de Kock on september 29th, 2013 20:28

  @Ingrid: No doubt about it. Vooral niet als die aannemers de blogs lezen die ik er nog over ga schrijven 🙂

Laat je reactie achter!