Waarom doen we toch zo moeilijk?

Geplaatst op 25 februari, 2013 

Daarover ging het naar aanleiding van de blogpost ‘Ploep’ van Petra Maartense’.

Een seconde, misschien twee of drie, zocht ik naar antwoorden. Ja, waarom doen we eigenlijk zo moeilijk? Iets met patronen, de menselijke conditie, verslaving, dat soort werk.

STOP, HOU OP!.

Als een auto technische problemen heeft, is het handig op zoek te gaan naar de oorzaak om het probleem te kunnen verhelpen. Bij menselijk gedrag ligt het veel ingewikkelder.

Vraag tien willekeurige mensen naar het waarom van menselijk gedrag en je krijgt tien verschillende antwoorden. Vraag het honderd professionals zoals psychologen, therapeuten en coaches, en je krijgt duizend verschillende antwoorden.

Een focus op oorzaken maakt het probleem eerder groter dan kleiner. Hoe meer je zoekt naar oorzaken, hoe meer je er zult vinden. En wil je die dan allemaal gaan oplossen? Tegen de tijd dat je meer dan drie oorzaken hebt gevonden, en die vind je, slaat het slachtofferschap al toe.

Wij mensen kunnen op elk moment van de dag stappen zetten ons leven te verbeteren zonder welke oorzaak dan ook te kennen. Één enkele gedachte kiezen die al iets beter aanvoelt dan de vorige kan al een wereld van verschil maken.

Bewaard onder Mening, Oplossingsgericht werken

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Waarom doen we toch zo moeilijk?”

 1. Marco Raaphorst on februari 25th, 2013 10:08

  Wij mensen willen alles maar duiden en verklaren. Naampjes geven, woorden voor verzinnen, in groepen indelen, een functie toe bedelen. Dat het gewoon maar zo is, daar nemen we geen genoegen mee. Of dat we het gevoel het gevoel laten zijn zonder het te verklaren enzo.

  Maar goeds, waren bloggen wij in woorden? Waren laat ik dit comment achter?

 2. Peter de Kock on februari 25th, 2013 17:21

  @Marco: Waarom iets is zoals het is kan best leuk en vermakelijk zijn voor bij de open haard. Het kan ook wel iets van herkenning of erkenning geven.

 3. Petra on februari 25th, 2013 18:07

  Ja… je mot het even weten hè? 😉

 4. Peter de Kock on februari 25th, 2013 19:40

  @Petra: Het hele oplossingsgericht werken en veranderen is hierop gebaseerd. Mooi vakgebied.

Laat je reactie achter!