Loslaten van je persoonlijk drama

Geplaatst op 9 december, 2011 

Dramatisch of niet, het was een paar jaar geleden de uitdaging van het leerjaar geweldloze communicatie. Een heel jaar lang werken aan het herkennen en erkennen van je persoonlijk drama om het dan met behulp van een ritueel tijdens de laatste les los te laten.

We mochten allemaal een voorwerp meenemen dat symbool stond voor ons persoonlijk drama. Mijn persoonlijk drama heeft had met zichtbaarheid te maken en daarom nam ik mijn zwarte zonnebril mee.

Tijdens de les mocht iedereen afscheid nemen van het symbool dat hij/zij had meegebracht om het daarna in te leveren bij de trainster. Die symbolen kregen we na de les niet terug. Dit was het serieuze loslaatwerk en ik was mijn zwarte zonnebril definitief kwijt.

Heeft het geholpen? Een jaar na die laatste les ben ik gaan bloggen. Ik denk wel dat het geholpen heeft ja.

Ik heb natuurlijk wel een nieuwe zwarte zonnebril gekocht. Volgens mij heb ik er zelfs twee.

 

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

10 Reacties to “Loslaten van je persoonlijk drama”

 1. Marjanneke on december 9th, 2011 10:52

  Haha, zelfs twee! ’t Gaat om de symboliek, lijkt me. Mooi.

 2. Peter de Kock on december 9th, 2011 23:00

  @Marjanneke: Ik geloof wel in de werking van rituelen. Dat ik daarna weer twee zonnebrillen heb gekocht, was puur praktisch. Mijn denkbeeldige zonnebril waar ik me zo graag achter verschuilde, is toch echt steeds vaker werkeloos.

 3. Zucosdream on december 9th, 2011 21:52

  Laat jezelf zien zoals je bent, puur en oprecht! Die twee zonnebrillen, je kan er toch maar 1 opzetten, dus………..

  Gewoon lekker trots zijn op jezelf!

  Lieve groet, Monique

 4. Peter de Kock on december 9th, 2011 22:50

  @Monique: Ik werk eraan, bedankt.

 5. Ellen on december 9th, 2011 21:54

  Dank, alweer.. Echt een bizar toeval (?) weer, ben net vanavond begonnen om mijn eigen persoonlijke drama(tjes) eens op papier te zetten, om die al zo lang aanwezige en blokkerende pijn helder te krijgen en een plek te geven.. Al schrijvende kwam dan jouw blogpost voorbij: ‘loslaten van je persoonlijke drama’.. Bizar.. En dank dus!

 6. Peter de Kock on december 9th, 2011 22:52

  @Ellen: Welkom bij de club van dramaloslaters :)Loslaten, zoals ik het ervaar, is een proces. Het is niet zo dat ik van de ene op de andere dag ineens een drama kwijt ben. Elke dag een stapje vooruit, en dan soms zelfs een stapje achteruit, werkt ook.

 7. madbello on december 10th, 2011 20:08

  Niemand komt aan mijnn zonnebril!

 8. Peter de Kock on december 10th, 2011 20:17

  @madbello: waarschijnlijk houden we allebei van zonnebrillenweer 🙂

 9. karin r. on december 11th, 2011 19:33

  ik ben daar te eigenwijs voor en zou meteen denken (of zeggen) dat bepaal ik zelf wel, of ik dat inlever. volgens mij werkt het zo ook niet, maar dat kan ook koppigheid zijn …

 10. Peter de Kock on december 11th, 2011 20:14

  @Karin: Volgens mij kan het op allerlei manieren werken. Toen ik die training deed voelde het bevrijdend om afstand te doen van die zonnebril.

Laat je reactie achter!