Hou het eenvoudig

Geplaatst op 28 november, 2011 

Het leven is eigenlijk zo simpel als je het eenvoudig houdt.

Keep it simple, zo noemt Karen Casey het in haar boek ‘Codependence and the Power of Detachment’.  Aan de hand van de levensverhalen van mensen die zich afhankelijk hebben gemaakt van alcohol, drugs en andere mensen, beschrijft ze de kracht van ‘detachment’. Gesteund door de spirituele principes van de AA en Al Anon vinden deze mensen zichzelf terug .

To detach: jezelf losmaken. In woordenboeken kom je als vertaling ook tegen: afstandelijkheid, gereserveerdheid en koelheid. Daar heeft het naar mijn idee allemaal niets mee te maken. Waar detachment voor mij mee te maken heeft is: wat is van wie? Welke gevoelens, behoeften, gedachten, problemen, issues, verslavingen, overtuigingen, consequenties etc. zijn van jou en welke zijn van de ander?

Wat van een ander is, daar blijf je vanaf, daar laat je de ander eigen verantwoordelijkheid voor nemen, gesteund door de consequenties die hij/zij voorgeschoteld krijgt als gevolg van zijn/haar gedrag.  Wat van jezelf is, daar neem je zelf  verantwoordelijkheid voor.

De levensverhalen in het boek zijn heftig. Heftig in de zin van de problemen waar mensen mee worstelen als gevolg van hun verslavingen. Heftig ook in de zin van de enorme veranderingen die optreden door de principes van ‘detachment’ op een dagelijkse basis te oefenen.

Als je ervan uitgaat dat hoe een ander zijn/haar leven leeft, voor hem of haar werkt, dan hoef je er geen oordelen over te hebben, dan hoef je je er niet mee te bemoeien, dan hoef je het leven van de ander niet toe het jouwe te maken, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wat overblijft is de ruimte en de vrede van het leven van je eigen leven.

Credits: ik kreeg het boek ‘Codependence and the Power of Detachment’ als cadeautje van Henny Bos die ook over Codependency schrijft.

Lees ook: Hou van jezelf van Petra Maartense

Bewaard onder Boeken, Codependency

Tags: , , , , ,

Reacties

6 Reacties to “Hou het eenvoudig”

 1. peter te riele on november 28th, 2011 19:09

  Ach ja, Cruijff leerde het ons al:
  Je moet het simpel houden, maar dat is nu juist zo moeilijk.
  Het wordt tijd dat we daar eens lering uit trekken.

 2. Peter de Kock on november 28th, 2011 22:40

  @Peter: Inderdaad. Het vraagt dagelijks oefenen en bewustzijn, steeds weer opnieuw kiezen: wat is van wie? Bedankt.

 3. Henny Bos on november 29th, 2011 04:41

  Hallo Peter,
  Fijn dat je het boek hebt gelezen ik leerde dat het leven simpel is als je onbewust bent en complex wordt als je bewust bent en eenvoudig wordt als je helder bewust bent, met de nadruk op één van eenvoudig, dan is alles één en ben en voel je je verbonden als deel van het geheel met het geheel.

 4. Peter de Kock on november 29th, 2011 06:01

  @Henny: Die link met bewustzijn maakt het extra intrigerend. Bedankt.

 5. Petra on november 29th, 2011 09:05

  Ja. Wijsheid en waarheid is per definitie simpel, eenvoudig te begrijpen voor iedereen. Dat geloof ik ook. Want als we er ellenlange redenaties en heel veel argumenten voor nodig hebben is de mind bezig zichzelf in alle bochten te wringen om de waarheid maar niet te hoeven zien. Dan zou ie z’n bestaansrecht verliezen tenslotte.
  Dank voor de tip!

 6. Peter de Kock on november 29th, 2011 20:50

  @Petra: Wellicht dat ik daarom op een gegeven moment geen politieke debatten meer kon aanhoren. #lightbulb

Laat je reactie achter!