Onze cultuur maakt ons onzichtbaar

Geplaatst op 6 juni, 2011 

Fantaseerde je als kind ook wel eens over hoe het zou zijn om onzichtbaar te zijn?

In haar boek ‘I thought it was just me (but it isn’t)’ vertelt Brene Brown over een workshop waarin zij de deelneemsters een oefening laat doen. De vrouwen mogen hun favoriete tijdschriften meenemen en krijgen als opdracht om knippend en plakkend een collage te maken van hoe ze er graag uit zouden willen zien, een collage van hun ideale uiterlijk zoals kleding, sieraden, haar, make-up, armen, benen, voeten en schoenen.

Letterlijk ontleden ze de vrouwen uit de tijdschriften om hun eigen ideaalbeeld samen te stellen: van haar de neus, van die ander de ogen en van weer een ander de haren maar dan liefst in een andere kleur, graag de benen van deze vrouw maar niet haar armen want die zijn te dun. Na een uur heeft iedereen een complete collage waarvan de meeste zeer gedetailleerd zijn.

Daarna krijgen ze als opdracht om een nieuwe collage te maken en in de tijdschriften op zoek te gaan naar plaatjes die zoveel mogelijk overeenkomen met hoe ze er op dat moment zelf uitzien qua omvang, lichaamsvorm (armen, benen, billen), de kleding die ze die dag dragen en hun haar en dergelijke.

Na ongeveer een kwartier stoppen de deelneemsters gefrustreerd met zoeken. Op hun collages staan hier en daar een paar schoenen of een gelijkende haarstijl maar dat is dan ook alles.

Brene: ‘Waar zijn jullie? Jullie houden van deze tijdschriften en betalen ervoor maar waar zijn jullie?’

De deelneemsters, maar ook jij en ik, staan niet in die tijdschriften omdat we er in die cultuur niet toe doen. Hoe verder we afwijken van het ideaalbeeld, hoe minder we ertoe doen. We leven in een cultuur die perfectie verheerlijkt en die de imperfectie onzichtbaar maakt.

Brene: ‘hoe voelt het voor je om onzichtbaar te zijn?’

De meeste deelneemsters reageren met zelfverwijt: ik ben onzichtbaar omdat ik niet goed genoeg ben of omdat ik er niet toe doe.

Onzichtbaarheid gaat over het verbreken van de verbinding en machteloosheid. Als we onszelf niet weerspiegeld zien in onze cultuur, voelen we ons gereduceerd tot iets dat zo klein en onbelangrijk is dat we gemakkelijk weggegumd worden uit de wereld van belangrijke dingen. Het proces te worden gereduceerd en ook het uiteindelijke product van dat proces, onzichtbaarheid, veroorzaken ongelooflijke schaamte.

Terug naar de vraag of je als kind ook wel eens fantaseerde over hoe het zou zijn om onzichtbaar te zijn? Het is je gelukt.

Lees ook:  boekwaarschuwing

Bewaard onder Boeken

Tags: , , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Onze cultuur maakt ons onzichtbaar”

 1. Huub Koch on juni 6th, 2011 12:33

  Gelukkig maar dat er ook een andere stroming is… de onderstroom die steeds meer zichtbaar wordt. #therealworld

 2. Edwin on juni 6th, 2011 15:14

  Een mooie beschouwing van de plastieken wereld. Reden te meer om, zoals Huub ook al zegt, te kiezen voor dat wat niet mainstream is. Ook lang niet altijd nepvrij, maar in ieder geval al stukken beter.

 3. Peter de Kock on juni 6th, 2011 20:07

  Bedankt @Edwin en @Huub. Het is gelukkig niet allemaal onzichtbaarheid wat de klok slaat. Het is inderdaad nodig dat ik daar in een volgende blog iets aan toevoeg.

 4. Kurai on juni 8th, 2011 13:43

  wordt het niet eens tijd dan voor een blog glossy? Met echte verhalen en echte mensen?

 5. Peter de Kock on juni 8th, 2011 16:37

  @Kurai 🙂 Aan een blog glossy kan ik je op dit moment niet helpen maar als jij een echt verhaal schrijft over echte mensen en met als thema ‘menselijkheid, dan wil ik het hier graag voor je publiceren als gastblog.

 6. Hanneke on juni 11th, 2011 11:43

  Wat mooi om te lezen…er zo naar te kijken. Zo voelt het wel inderdaad.
  En JA ik fantaseerde dat ook:-)

 7. Peter de Kock on juni 11th, 2011 14:58

  @Hanneke We weten nu wat ons te doen staat: onszelf zichtbaar maken 🙂

 8. Hanneke on juni 12th, 2011 11:06

  Peter ja! Ik ben er druk doende mee.
  Nu ik er nog wat over nadenk, is bijv. een blog beginnen ook een ding om mezelf zichtbaar te maken, ik heb er ook lang over geaarzeld en zeker om daar soms wat persoonlijker te worden, maar dat weet je al:-)
  En: de laatste tijd ben ik heel druk met plannen in mijn hoofd, als dat allemaal doorgaat, word ik nog zichtbaarder! Eng, maar ook leuk!:-))

 9. Peter de Kock on juni 12th, 2011 13:04

  @Hanneke: Ik zie graag meer van je zichtbaarheid 🙂

Laat je reactie achter!