Regels loslaten

Geplaatst op 10 januari, 2011 

Mijn dochter en ik speelden laatst het spelletje ‘Huisje Boompje Beestje’, een soort ‘Mens erger je niet’ maar dan voor peuters. Heb belangrijkste verschil met ‘Mens erger je niet’ is dat je elkaars pionnen niet van het spelbord kunt gooien. Pionnen van verschillende kleur kunnen broederlijk naast elkaar op hetzelfde vakje staan.

Ik vind het leuk om net te doen alsof ik dat spel niet ken en het aan mijn dochter over te laten hoe ze het spel speelt.

We zetten alle pionnen op het bord en gingen van start.  Zij speelde met groen en ik met rood. Na een paar zetten ging één van mijn rode pionnen als een raket. Mijn dochter pakte het spelbord vast, draaide het een kwart slag en zei ‘nu speel ik met rood’. ‘En ik dan?’ vroeg ik. ‘Jij speelt met groen.’

We speelden verder. Tot ze vond dat zij met geel wilde spelen en ik met blauw. Toen een blauw pionnetje erg hard ging draaide ze het bord weer: ‘ik speel met blauw en jij met geel’. Vervolgens liet ze haar blauwe pionnetjes binnen komen op het thuishonk van groen wat, toeval of niet, het dichtstbijzijnde de thuishonk was. Terwijl mijn pionnen nog hard bezig waren het thuishonk te bereiken, had zij haar blauwe pionnen allemaal al binnen. ‘Klaar’ riep ze triomfantelijk.

Ik had er plezier in te zien hoe zij het spel naar haar eigen inzicht speelde. En zo creatief, ik zou niet op het idee zijn gekomen tijdens het spelen van kleur te wisselen en om binnen te komen op het dichtstbijzijnde thuishonk  in plaat van op het thuishonk met de juiste kleur.

Ik voelde me op een gegeven moment ook geïrriteerd, er knaagde iets van: zo hoort het niet, dit is niet volgens de regels. En dat is precies wat volwassenen van peuters kunnen leren: regels loslaten.

Bewaard onder vaderschap

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Regels loslaten”

 1. Edwin on januari 10th, 2011 12:29

  Dat onbevangen denken en handelen is prachtig inderdaad. Mooi verhaal.

 2. Peter de Kock on januari 10th, 2011 19:18

  Dank je wel @Edwin. Er zijn ook momenten dat mijn dochter zich wel hardnekkig vasthoudt een regels, aan haar regels welteverstaan. Bijvoorbeeld als ze eerst een tv programma wil afkijken voordat ze aan tafel komt om te eten 🙂

 3. Jooper on januari 10th, 2011 19:56

  Zo te zien heb je peter-erger-je-niet met succes gespeeld… Een spel wordt alleen maar leuker als je ook met de regels mag spelen 🙂

 4. Peter de Kock on januari 10th, 2011 20:25

  Jij hebt ‘m door @Jooperrr. Misschien betekent spelregels: speel met regels. Waarom wist ik dat niet eerder?

Laat je reactie achter!