De genialiteit van een absurd idee uitvoeren

Geplaatst op 27 december, 2010 

Seth Godin heeft het in zijn boek ‘Linchpin’ over het reptielenbrein. In mijn woorden is het reptielenbrein een fabriek binnenin ons brein die zich voedt met wat het zelf produceert: ANGST. Een soort perpetuum mobile dus.

Een film die me aan het reptielenbrein deed denken is ‘Be Kind Rewind’. Ik zag deze film een paar weken geleden en was onder de indruk van het verhaal dat deze film vertelt, van waar twee mensen toe in staat zijn als ze geen last hebben van, of niet luisteren naar, hun reptielenbrein.

Lees voor de details van deze film het artikel op Wikipedia en/of bekijk de trailer:

Wat me raakte is de oplossing die de hoofdspersonen Mike en Jerry niet alleen bedenken maar ook uitvoeren als ze ontdekken dat alle videobanden in de videotheek waar Mike tijdelijk het beheer over heeft, zijn gewist. Ze besluiten om samen de gewiste films na te spelen en op te nemen en deze in de videotheek ter verhuur aan te bieden.

De oplossing is absurd. Absurd is wat een reptielenbrein van hun idee zou zeggen.

Ze noemen hun zelfgemaakte films sweded versies en het duurt niet lang of de klanten staan in de rij om een sweded film te huren.

De oplossing is geniaal. Beter gezegd: wat geniaal is, is dat ze hun absurde idee uitvoeren, ze doen het gewoon.

Als het reptielenbrein iets absurd vindt, onhaalbaar, onrealistisch of onmogelijk, dan heb je misschien jouw succesversie van de sweded films te pakken.

Ik schrijf deze vorige zin in de ‘je-vorm’ maar heb het natuurlijk vooral tegen mezelf 🙂

Bewaard onder Films

Tags: , , , ,

Reacties

6 Reacties to “De genialiteit van een absurd idee uitvoeren”

 1. Jooper on december 27th, 2010 10:59

  Sinds je over het reptielenbrein bent gaan schrijven ben ik me vreselijk bewust geworden van de slangenkuil in m’n kop 🙂 Je allleen maar realiseren dat je reptielenbrein aan het werk is helpt vaak al om in te zien dat er geen probleem is maar dat ik ergens een probleem van maak…

  Grappige film trouwens. Iedere keer als ik Jack Black zie wil ik het liefst High Fidelity weer in de dvd-speler leggen… Overigens ook een film over een nogal aktief reptielenbrein.

 2. Peter de Kock on december 27th, 2010 11:50

  High Fidelity ken ik nog niet @Jooper, ga ik nog een keer bekijken. Zo’n slangenkuil heeft iedereen wel. Zo denk ik elke keer aan Seth Godin en wat hij over het reptielenbrein vertelt als ik aan het bloggen ben en tussendoor af en toe e-mail check.

 3. Jooper on december 27th, 2010 11:54

  @Peter
  High Fidelity is DE film die iedere man die van muziek, vrouwen en goede verhalen houdt gezien moet hebben. Echt waar! Nu ik het schrijf bedenk ik dat hem deze week maar weer eens ga bekijken.

 4. Peter de Kock on december 27th, 2010 13:32

  Ik zet hem meteen op mijn lijstje @Jooper, bedankt voor je tip.

 5. Marco Raaphorst on december 30th, 2010 20:24

  mooi verhaal. maakt me nieuwsgierig naar die film

 6. Peter de Kock on december 31st, 2010 14:04

  Dank je wel @Marco. Ik merkte dat ik tijdens het kijken even tijd nodig had om het mooie van de film te zien. Mijn reptielenbrein vond het eerst maar een rare film. Ik weet nu dat dit een signaal is dat het de moeite waard is om te blijven kijken 🙂

Laat je reactie achter!