Machteloosheid als teken van kracht

Geplaatst op 11 mei, 2010 

Toen ik de video’s had gezien van Michael Roads en Mark Robert Waldman uit het artikel ‘Bewustzijn en focus‘ , dacht ik als eerste terug aan het gevoel van machteloosheid waar ik wel eens mee overhoop lig.

Het gevoel van machteloosheid ervaar ik namelijk als één van de moeilijkst te accepteren gevoelens. Maar is het wel een gevoel en niet een state of mind die een illusie van slachtofferschap creëert? Als het een gevoel is kan ik het ergens in mijn lijf voelen.  Volgende keer toch eens opletten wat ik precies voel en waar.

Maar goed, even inhaken op de woorden van Michael Roads en Mark Robert Waldman. Als ik hun boodschap vertaal naar machteloosheid, dan is er een krachtige focus op machteloosheid voor nodig om er een flinke portie van te ervaren. Met andere woorden: machteloosheid is een teken van kracht, kracht die door focus is gericht op machteloosheid. Machteloos is ineens helemaal niet meer zo machteloos.

Stel je een lichtbundel voor, bijvoorbeeld van een zaklantaarn. De lichtbundel is de kracht en de zaklantaarn de krachtbron. Door de zaklantaarn te richten, kun je de lichtbundel laten schijnen waar je maar wilt. Het richten van de zaklantaarn is focussen: je ziet wat je wilt zien. Waar je de lichtbundel ook op richt, de lichtbundel is en blijft kracht. Zelfs als dat wat je door de lichtbundel te zien krijgt misschien niet zo fraai is. Machteloosheid bijvoorbeeld.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk, spiritualiteit

Tags: , , ,

Reacties

7 Reacties to “Machteloosheid als teken van kracht”

 1. Petra on mei 11th, 2010 11:52

  Ja, je hebt gelijk. Destructieve kracht is ook een kracht… Mooie vergelijking met die lichtbundel. Maar één ding: Het licht van die lichtbundel kan sterker worden door duidelijk te kiezen waar je ‘m op richt. Je kracht groeit als je je blik in plaats van op het donker/beneden omhoog richt op het licht.
  Waar je dan vervolgens die kracht voor aanwendt.. tja, dat is maar net waar je je focus op richt.

 2. Peter de Kock on mei 11th, 2010 20:30

  Haha, je maait me bijna het gras voor de voeten weg Petra. Heb vandaag nog wat geschreven over die zaklantaarn Ik zet het binnenkort online.

 3. Michael Minneboo on mei 12th, 2010 11:12

  Machteloosheid is inderdaad een nare emotie, maar soms ook terecht. Als ik kijk naar hoe weinig we eigenlijk als burger te zeggen hebben en dat stemmen in Nederland vaak resulteert in coalities waar ik me niet in kan vinden, kan ik me op dat vlak inderdaad machteloos voelen. Daar zijn een paar oplossingen voor, alhoewel ik niet zo snel een heel structurele oplossing kan bedenken. Het beste is dan om je op andere zaken te richten, dunkt mij. En dan merk je dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat er in Den Haag geregeld wordt of juist niet. Sommige dingen zijn buiten je bereik. Dat maakt je niet machteloos, je moet je richten op waar je wel invloed hebt.

 4. Peter de Kock on mei 12th, 2010 11:40

  Yes! Precies Michael. Jezelf richten op waar je wel invloed op hebt, dat is wat Stephen Covey de cirkel van invloed noemt. Als je jezelf richt op dingen waar je geen invloed op hebt schep je (naar mijn idee) zelf de beleving van machteloosheid. Bedankt dat dit weer even scherp neerzet.

 5. Afleidingen bestaan niet : Zwerven door het alledaagse on mei 12th, 2010 12:06

  […] ik de metafoor van de zaklantaarn weer gebruik zoals genoemd in ‘Machteloosheid als teken van kracht‘ , dan kun je dit proces vergelijken met het in een donkere kamer wild om je heen zwaaien met […]

 6. Suzanne on maart 28th, 2011 08:58

  Hoe bepaal je of je ergens geen invloed op hebt? Ook in je lot berusten kan een situatie van codependence wezen. Veel mensen in uitzichtloze situaties voelen zich machteloos en geven de moed op omdat zij menen geen invloed te kunnen uitoefenen, of om dat hun recht op zelfbeschikking en door anderen is ontnomen. Ik heb er juist een blog over geschreven, zie mijn website.

 7. Peter de Kock on maart 28th, 2011 16:58

  @Suzanne: je hebt alleen invloed op jezelf en geen invloed op anderen. Dit klinkt eenvoudig maar is dat in de praktijk vaak niet. Ter (spirituele) ondersteuning is er daarom de serenity prayer waarin wordt gebeden om kracht die dingen te veranderen die je wel kunt veranderen, moed om die dingen te accepteren die je niet kunt veranderen en wijsheid daartussen het onderscheid te maken.

Laat je reactie achter!