Het fabriekssysteem – een voorbeeld

Geplaatst op 13 april, 2010 

Op een productie afdeling werkt iemand aan een technische installatie. Het is een bijzondere installatie en nog nooit eerder zo gemaakt. Het ontwerp klopt niet helemaal en er zijn extra onderdelen nodig en improvisatie. Wat nu? De meneer die de installatie bouwt, besluit de onderdelen te gaan halen bij een technische groothandel op vijf minuten loopafstand. Bij terugkomst komt hem dit op een officiële waarschuwing te staan omdat hij zonder toestemming van zijn leidinggevende de deur uit was gegaan.

Op aangeven van de leidinggevende deelt het hoofd personeelszaken de waarschuwing uit en komt er een officiële notitie in het personeelsdossier. Om deze case compleet te maken: op het moment dat de onderdelen nodig waren, was de leidinggevende niet bereikbaar omdat hij in vergadering was.

Het gebeurde lang geleden maar er zijn maar zat bedrijven waar het nog steeds gebeurt. Het zijn dezelfde bedrijven waar het management klaagt over gebrek aan eigen initiatief en ondernemersgeest. Maar het fabriekssysteem is niet bedacht om eigen initiatief en ondernemersgeest te stimuleren. Het is bedacht om de regeltjes te volgen. Het is bedacht om van mensen vervangbare productie-eenheden te maken.

Sinds ik Seth Godin in Antwerpen heb horen spreken en zijn boek ‘Linchpin’ aan het lezen ben, kan ik een aantal dingen beter begrijpen. Zoals waarom kinderen al op jonge leeftijd leren binnen de lijntjes kleuren en toestemming vragen als ze naar de wc willen. De leidinggevende en het hoofd personeelszaken uit het voorbeeld zullen dat als kind voorbeeldig hebben gedaan.

Lees ook:

Bewaard onder Boeken, Mening, Ondernemen

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Het fabriekssysteem – een voorbeeld”

 1. Jooper on april 13th, 2010 10:51

  Heel goed punt, alleen de moeilijkheid hiervan is: hoe breek je er in godsnaam doorheen? Hiërarchische verhoudingen zitten zo ingebakken in al onze systemen. Bedrijven vragen capaciteiten als zelfstandigheid, geen 9 tot 5 mentaliteit en initiatief, maar de situatie die je schetst is er natuurlijk hèt voorbeeld van dat ze vooral volgzaamheid en gehoorzaamheid willen. En dat noemen ze dan ‘discipline’. Ik vrees dat het tientallen jaren kan duren voordat hier een omslag in komt, als het al ooit gaat gebeuren…

 2. Peter de Kock on april 13th, 2010 19:29

  Het is inderdaad soms om moedeloos van de worden @Jooper. Toch denk ik dat de realiteit al behoorlijk snel aan het veranderen is. Bijvoorbeeld omdat er steeds meer mensen voor zichzelf beginnen. Bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen in de gaten hebben wat er aan de hand is in veel bedrijven (niet alleen in bedrijven trouwens). Het succes van Seth Godin vind ik daarin bemoedigend. Ik vergelijk het een beetje met een vliegwiel: moeilijk in beweging te krijgen maar als het eenmaal flink ronddraait is er geen houden meer aan.

 3. karin r. on april 14th, 2010 13:28

  pff, daarom o.a ging ik weg bij mijn vorige werkgever. er zijn mensen die zo prettig werken maar ik niet.

 4. Peter de Kock on april 14th, 2010 16:31

  Ik kan me voorstellen dat op zo’n manier werken een vorm van veiligheid biedt. Regels en procedures volgen, dan is het lekker veilig en hoeven mensen zelf niet meer na te denken of zichzelf te laten zien. Dank Karin.

Laat je reactie achter!