Je bent al wie je wilt zijn

Geplaatst op 15 februari, 2010 

Heb je vorige week Jooper’s dappere blogpost gelezen over zijn ‘afvalrace’? Even doen als je wilt…..

Hij schreef daarin dat hij zich tot mei de tijd geeft zichzelf te transformeren tot de god die hij ooit was.  Als reactie schreef ik op zijn blog:

Het is net als wat Michelangelo zei over beeldhouwen: je hoeft het beeld alleen maar uit het marmer te hakken want het beeld zit er al in. Die jonge god die je wilt zijn zit er ook al 🙂

Ik weet niet hoe Michelangelo het letterlijk heeft gezegd maar op Internet vond ik de volgende quote van hem: ‘Every block of stone has a statue inside it and it is the task of the sculptor to discover it’. Met andere woorden: het beeld zit al in het stuk steen, je hoeft het er alleen maar uit te bevrijden.

Ik denk dat wat Michelangelo zei over beeldhouwen en wat ik Jooper schreef over afvallen, ook een manier is om tegen persoonlijke transformatie en persoonlijke groei aan te kijken. Je hoeft niet iemand anders te worden, je hoeft alleen maar wie je wilt zijn te bevrijden uit wie je nu bent, wie je wilt zijn is al aanwezig in wie je nu bent.

Maar wat is dan, om de metafoor van Michelangelo nog wat verder door te trekken, het steen dat je moet weghakken om het beeld te bevrijden? Wat je moet weghakken zijn je beperkende gedachten en overtuigingen. Loslaten is eigenlijk een vorm van beeldhouwen om wie je wilt zijn te bevrijden uit wie je denkt nu te zijn. Als je  alle  beperkende gedachten en overtuigingen over jezelf weet los te laten, vallen de overtollige stukken steen vanzelf van je af en wat over blijft is wie je wilt zijn.

Droom je wel eens over wie je zou willen zijn? Denk dan aan de woorden van Walt Disney: ‘If you can dream it, you can do it’.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

13 Reacties to “Je bent al wie je wilt zijn”

 1. Hanneke on februari 15th, 2010 13:12

  Wat een mooie blog weer Peter!
  Het idee van de ui pellen, laagje voor laagje was me bekend, maar ik vind deze metafoor vele malen mooier.
  Het scheppende karakter erachter, maakt het tot iets heel positiefs en mijzelf tot een kunstenaar;-)

 2. Peter de Kock on februari 15th, 2010 19:48

  Ik word helemaal blij van wat je schrijft Hanneke. Geweldig gewoon. Ik heb op jouw blog net een comment gepost bij het stuk over de MIR methode. Als je de link opent die ik heb ingevoegd en je beluistert het stuk, dan hoor je meer van wat in deze lijn ligt.

 3. Henriett Schaapman on februari 15th, 2010 21:32

  Mooie blog Peter. Dankjewel.
  Eerder werd ik al geraakt door het citaat van Michelangelo. Leuk om even hier te delen http://www.youtube.com/watch?v=0sIl7Wkqqxc&feature=related
  Succes met het zijn van wie je bent. Je bent een engel.

 4. Peter de Kock on februari 15th, 2010 22:16

  Wow Henriett, dank je wel voor je warme woorden en prachtige video. In 1:13 minuut zoveel inspiratie…

 5. Hanneke on februari 15th, 2010 22:25

  En daar word ik dan weer blij van Peter:-)
  Ik heb het stukje beluisterd en zelfs nog meer, ik was een beetje in de ban van de man en hoe hij met passie vertelde.

 6. Peter de Kock on februari 15th, 2010 22:33

  Ja, Steve kan het inderdaad mooi vertellen Hanneke. Als je de hele uitzending bekijkt, kun je aan het begin zien hoe hij als het ware overschakelt op zijn channeling. Zijn hele wezen verandert er door en dat komt binnen als je kijkt en luistert. Aan het begin van elke maand publiceert hij weer nieuwe video’s op zijn YouTube pagina.

 7. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:12

  […] zodat ik ze nu uitspreek vanuit dankbaarheid. Dit sluit voor mij aan bij wat ik schreef in ‘Je bent al wie je wilt zijn’. Alles wat ik wil zijn en hoe ik wil zijn, ben ik al. Ik hoef alleen maar de overtuigingen los […]

 8. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:12

  […] zodat ik ze nu uitspreek vanuit dankbaarheid. Dit sluit voor mij aan bij wat ik schreef in ‘Je bent al wie je wilt zijn’. Alles wat ik wil zijn en hoe ik wil zijn, ben ik al. Ik hoef alleen maar de overtuigingen los […]

 9. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:12

  […] zodat ik ze nu uitspreek vanuit dankbaarheid. Dit sluit voor mij aan bij wat ik schreef in ‘Je bent al wie je wilt zijn’. Alles wat ik wil zijn en hoe ik wil zijn, ben ik al. Ik hoef alleen maar de overtuigingen los […]

 10. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:12

  […] zodat ik ze nu uitspreek vanuit dankbaarheid. Dit sluit voor mij aan bij wat ik schreef in ‘Je bent al wie je wilt zijn’. Alles wat ik wil zijn en hoe ik wil zijn, ben ik al. Ik hoef alleen maar de overtuigingen los […]

 11. Vragen, affirmeren of dankbaarheid? : Peter's weblog on februari 17th, 2010 17:12

  […] zodat ik ze nu uitspreek vanuit dankbaarheid. Dit sluit voor mij aan bij wat ik schreef in ‘Je bent al wie je wilt zijn’. Alles wat ik wil zijn en hoe ik wil zijn, ben ik al. Ik hoef alleen maar de overtuigingen los […]

 12. Michael Minneboo on februari 17th, 2010 17:39

  Goede tip inderdaad. Eigenlijk is het wel goed, om afentoe eens te gaan zitten en je blik naar binnen te richten. Je af te vragen wat je wilt, wie je wilt zijn en hoe je daar komt. Geestelijk beeldhouwen dus. Of een geestelijk beeld van jezelf houwen.

 13. Peter de Kock on februari 17th, 2010 17:50

  Geestelijk beeldhouwen, prachtige metafoor Michael. Wat gek dat je comment ineens weer achter de moderation blijft hangen. Ik denk dat het komt omdat je je nieuwe domeinnaam gebruikt. Dit lost zich vanzelf op.

Laat je reactie achter!