Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen

Geplaatst op 12 februari, 2010 

In de serie ‘Vraag en antwoord’ het lezersprobleem:

Twijfelen of je het wel kan ondernemen

Nou beste lezer, je intuïtie heeft je naar het juiste adres gebracht want je bent hier bij de koning van de twijfel. Of toch niet? Of wel? Of toch niet? Of wel?

Twijfel kan heel gezond zijn. Zo wilde ik eergisteren op bezoek gaan bij iemand die ik graag wilde zien. Alleen helaas pindakaas: het sneeuwde. Het sneeuwde zachtjes maar net genoeg om mijn reisplannen in twijfel te trekken: zal ik nou wel of niet de weg op gaan? Mijn twijfel was voldoende om op Internet informatie in te winnen over de weersverwachtingen voor die dag en de verkeerssituatie en ik nam de beslissing thuis te blijven.  Twijfel kan een gezonde prikkel zijn om een aantal zaken even op een rijtje te zetten en een beslissing te nemen of te herzien.

De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘.

Seth Godin heeft het over de ‘lizard brain‘, het gedeelte van de hersenen dat ons saboteert. Ik vond hierover de volgende video van Seth Godin:

Seth Godin: Quieting the Lizard Brain from 99U on Vimeo.

Een manier om de lizard brain te slim af te zijn, is hele kleine stapjes nemen zodat de ‘radar’ van de lizard brain deze niet opmerkt. Als de lizard brain merkt dat je een symfonie wilt componeren, dan komt het meteen in actie (dat kun je toch niet). Maar als je jezelf tot doel stelt om drie leuke akkoorden te spelen, dan is de kans dat de lizard brain in actie komt al veel kleiner. Oplossingsgericht werken kent hiervoor de methode van het weken met schaalvragen.

Mijn lizard brain vraagt zich af of dit nou wel zo’n goede blogpost is. Maar wat weet mijn lizard brain nou eigenlijk van bloggen af? Helemaal niks.

Bewaard onder Oplossingsgericht werken, Vraag en antwoord

Tags: , , ,

Reacties

14 Reacties to “Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen”

 1. Hanneke on februari 12th, 2010 12:22

  Grappig dat je hierover nu schrijft, ik stond op met twijfels alom, geen echt grote dingen hoor, maar toch…..en *ping*, daar is Peter met een blogspot over twijfel!
  Dus voor mij is dit een goede blogspot:-)

  Het heen en weer slingeren is inderdaad dood en doodvermoeiend, maar kan ook nuttig zijn. Als je dan een beslissing genomen hebt, is het een hele opluchting. En vaak, niet altijd, is het mogelijk om later nog een andere weg in te slaan.

 2. Peter de Kock on februari 12th, 2010 12:51

  Precies Hanneke, hoewel keuzes consequenties hebben kun je ze later weer veranderen als je dat wilt. En ook dat heeft dan weer consequenties. Inderdaad grappig hoe ’toeval’ werkt 🙂

 3. Mike's Webs on februari 14th, 2010 14:02

  Ik kan soms verschrikkelijk twijfelen, wikken en wegen. Vooral als het om een dure aanschaf gaat. Mijns inziens is er in dat opzicht gewoonweg te veel keus tegenwoordig. En producten lijken erg op elkaar waardoor je veel moet uitzoeken. Maar ik kan soms ook twijfelen als ik een vrije avond heb en me afvraag waar ik die vrije tijd eens mee zal vullen. Ook een kwestie van te veel keus soms.

 4. Peter de Kock on februari 14th, 2010 15:15

  Dat een overvloed aan keuze ook een rol speelt geloof ik graag Michael. Misschien is er ook een verandering aan de gang dat we leren anders kiezen. Vanuit intuïtie bijvoorbeeld of het onderbewustzijn. Het bekende ‘ergens een nachtje over slapen’ wil ook wel eens helpen.

 5. Als je een droom hebt kun je alleen maar slagen – deel 1 : Peter's weblog on februari 22nd, 2010 10:04

  […] me daar soms onzeker over maar ‘give me a break’ zeg, die lizard brain (zie: ‘Twijfelen of je het wel kan ondernemen‘) moet ook wat om handen […]

 6. Als je een droom hebt kun je alleen maar slagen – deel 1 : Peter's weblog on februari 22nd, 2010 10:04

  […] me daar soms onzeker over maar ‘give me a break’ zeg, die lizard brain (zie: ‘Twijfelen of je het wel kan ondernemen‘) moet ook wat om handen […]

 7. Als je een droom hebt kun je alleen maar slagen – deel 1 : Peter's weblog on februari 22nd, 2010 10:04

  […] me daar soms onzeker over maar ‘give me a break’ zeg, die lizard brain (zie: ‘Twijfelen of je het wel kan ondernemen‘) moet ook wat om handen […]

 8. Als je een droom hebt kun je alleen maar slagen – deel 1 : Peter's weblog on februari 22nd, 2010 10:04

  […] me daar soms onzeker over maar ‘give me a break’ zeg, die lizard brain (zie: ‘Twijfelen of je het wel kan ondernemen‘) moet ook wat om handen […]

 9. Als je een droom hebt kun je alleen maar slagen – deel 1 : Peter's weblog on februari 22nd, 2010 10:04

  […] me daar soms onzeker over maar ‘give me a break’ zeg, die lizard brain (zie: ‘Twijfelen of je het wel kan ondernemen‘) moet ook wat om handen […]

 10. Focus en het reptielenbrein : Peter's weblog on maart 4th, 2010 10:03

  […] Lees ook: Twijfelen of je het wel kan ondernemen […]

 11. Focus en het reptielenbrein : Peter's weblog on maart 4th, 2010 10:03

  […] Lees ook: Twijfelen of je het wel kan ondernemen […]

 12. Focus en het reptielenbrein : Peter's weblog on maart 4th, 2010 10:03

  […] Lees ook: Twijfelen of je het wel kan ondernemen […]

 13. Focus en het reptielenbrein : Peter's weblog on maart 4th, 2010 10:03

  […] Lees ook: Twijfelen of je het wel kan ondernemen […]

 14. Focus en het reptielenbrein : Peter's weblog on maart 4th, 2010 10:03

  […] Lees ook: Twijfelen of je het wel kan ondernemen […]

Laat je reactie achter!