Wezenlijke keuzes maken

Geplaatst op 15 December, 2009 

Keuzes maken doen we allemaal, elke dag. Sommige keuzes hebben meer impact dan andere keuzes. Als ik ’s morgens kies wat ik die dag aantrek, heeft die keuze weinig impact. Die impact kan zijn dat ik me meer of minder prettig voel in de kleren die ik die dag draag. Als ik wil, kan ik die keuze vrij gemakkelijk weer veranderen door iets anders aan te trekken.

Maar er zijn keuzes die een wezenlijke impact hebben zoals de keuze van een studie, een baan of partner.

Waar ik veel ondersteuning van heb gehad bij het maken van wezenlijke keuzes, is het kiezen met behulp van een behoeftebalans. Deze manier van kiezen is afkomstig uit de Geweldloze Communicatie en is ontwikkeld door Inga Teekens van Authenta: Centrum voor Authentieke en Geweldloze Communicatie.

Het uitgangspunt is dat je tussen twee zelfstandige dingen kiest: A of B. Vervolgens ga je van A en B een inventarisatie maken door na te gaan en op te schrijven wat A en B bij jou aan gevoelens oproept, wat A en B aan gedachten en ideeën oproept, wat A en B aan angsten en verlangens oproept. Daarna maak je een inventarisatie van de behoeften die voor jou verbonden zijn met A en B. Die behoeften vertaal je vervolgens naar strategieën om die behoeften te vervullen.

Samengevat:

 

 

 

Als je uiteindelijk de keuze hebt gemaakt, ga je eerst rouwen om dat wat je niet gekozen hebt om daarna te vieren wat je wel gekozen hebt.

Stel dat je A hebt gekozen, dan ga je eerst rouwen om te accepteren dat je B niet gekozen hebt, om B los te laten. Daarna ga je de keuze die je wel gemaakt hebt vieren: je gaat een feestje maken van keuze A.

Deze manier van kiezen ziet er zo op het eerste gezicht misschien wat technisch uit maar dat is het zeker niet. Eén van de meest wezenlijke keuzes die ik heb gemaakt en waarbij ik deze manier van kiezen heb toegepast, was bij mijn keuze om vader te worden.

Ik heb daar toen een jaar voor uitgetrokken en schreef gedurende dat jaar regelmatig over het kiezen aan de hand van het keuze model en behoeften inventarisatie. Zo lang hoeft een keuze natuurlijk niet te duren maar omdat ik nogal wat lading had zitten op die keuze had ik er een jaar de tijd voor genomen.

Wat ik er toen van heb geleerd, is dat deze manier van kiezen, op deze manier bezig zijn met een keuze, een proces inleidt. In mijn beleving was een keuze altijd iets van een gevecht om uiteindelijk na lang wikken en wegen de knoop door te hakken (en daarna nog lang twijfelen over de gemaakte keuze).

Met het keuzemodel en de behoeften inventarisatie ging dat heel anders. Ik ontdekte dat de keuze en ik als het ware naar elkaar waren toegegroeid en dat er helemaal geen knoop meer moest worden doorgehakt. Net alsof de keuze en ik elkaar na een jaar hadden gevonden.

De rest van het verhaal is dat ik vader ben geworden en dankzij deze manier van kiezen nog steeds helder voor ogen heb waarom ik die keuze heb gemaakt.

Sta jij voor een ingrijpende keuze? Begin er over te schrijven en ontdek welke gevoelens, gedachten, ideeën, angsten, verlangens en behoeften de keuze bij je oproept. En het belangrijkste is misschien wel dit: vertrouw op het proces. Je zult merken wanneer het tijd is je keuze te maken.

Bewaard onder Persoonlijk, vaderschap

Tags: , , ,

Reacties

10 Reacties to “Wezenlijke keuzes maken”

 1. Huub Koch on December 16th, 2009 09:54

  Mocht je er echt niet uitkomen kijk dan naar het middelste filmpje op http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2007/06/masters_of_vide_1.html How To Make a decision van Pouringdown! 😉

 2. Peter de Kock on December 16th, 2009 17:57

  Met die manier van kiezen was mijn vaderschap wel een dubbeltje op z’n kant geweest Huub 🙂 Thx.

 3. Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen : Peter's weblog on February 12th, 2010 11:42

  […] De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘. […]

 4. Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen : Peter's weblog on February 12th, 2010 11:42

  […] De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘. […]

 5. Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen : Peter's weblog on February 12th, 2010 11:42

  […] De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘. […]

 6. Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen : Peter's weblog on February 12th, 2010 11:42

  […] De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘. […]

 7. Vraag en antwoord: twijfelen of je het wel kan ondernemen : Peter's weblog on February 12th, 2010 11:42

  […] De andere kant van de twijfel is obsessief twijfelen, vastzitten in een vicieuze cirkel van twijfel.  In dat geval saboteert de twijfel het nemen van een beslissing en het ondernemen van actie. Ik heb met dit soort twijfel geworsteld (of anders gezegd: dit soort twijfel worstelde met mij) over de vraag ik wel of geen vader wilde worden. En ik kan je vertellen: je wordt doodmoe van dat geworstel. Ik schreef hierover in ‘Wezenlijke keuzes maken‘. […]

 8. Kiezen en beslissen : Zwerven door het alledaagse on July 6th, 2010 20:00

  […] Lees ook: Wezenlijke keuzes maken […]

 9. Thi-Thanh-Tâm Nguyen on August 23rd, 2011 18:26

  Wat ben ik blij dat je de ‘Lees ook’ links op je site hebt staan. Anders was ik dit wellicht niet tegengekomen.

  Dankjewel voor je uitleg. Ik werd er vrolijk van. Het stuk over rouwverwerking en inventarisatie gaf mij een gevoel van herkenning en een heldere verklaring van een keuzeproces.

  Na het lezen van je blogpost dacht ik:
  ja, gelukkig. Ik ben goed op weg. 😀

 10. Peter de Kock on August 23rd, 2011 21:07

  @Thi-Thanh-Tâm Nguyen Leuk te lezen. Ik kan me die tijd dat ik met dit keuzemodel bezig was nog levendig herinneren. Er zit ook wel wat magie in: terwijl ik met het model werkte, had ik niet eens in de gaten dat ik bezig was met kiezen maar op de achtergrond was het proces in volle gang door er vanuit behoeften naar te kijken. Veel plezier met jouw keuzes.

Laat je reactie achter!
Deze blog maakt gebruik van cookies Privacy informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close