Oplossingsgericht

Geplaatst op 16 februari, 2008 

Vorige week heb ik bij de NOAM (Netwerk Oplossingsgericht Adviseren en Managen)  een training oplossingsgericht werken afgesloten. 

Als we in het dagelijks leven worden geconfronteerd met een probleem, dan zijn we geneigd om eerst tijd en energie te stoppen in het onderzoeken en analyseren van het probleem. Op de werkvloer, zo is mijn ervaring, gaat zo veel tijd en energie verloren en is na het uitvoerig onderzoeken en analyseren van een probleem vrijwel niemand meer bij machte om aan de oplossing te gaan werken. Veel problemen zijn overigens zodanig complex dat de werkelijke oorzaak zich niet laat beetpakken omdat er vaak verschillende zaken spelen op verschillende niveau’s.

Oplossingsgericht werken kent een totaal verschillende benadering. Het probleem wordt wel onderkend maar meer dan dat ook niet. Oplossingsgericht werken onderzoekt en analyseert niet hoe het probleem is ontstaan. Oplossingsgericht werken schakelt na het onderkennen van het problem door naar wat je in de plaats van het probleem wilt hebben en hoe dat er voor jou uitziet. Oplossingsgericht werken gaat op zoek naar eerdere successen die je al eens hebt geboekt en die je nu kunt inzetten om een stapje vooruit te komen in de oplossing van het probleem. Deze methode is zeer breed inzetbaar in allerlei verschillende situaties.   

Oplossingsgericht werken helpt om energie naar een andere kwaliteit van zijn te richten. Tijdens de training hebben we in buddy groepjes een eigen case uitgewerkt waarbij de ene buddy zijn of haar case inbrengt en de andere buddy oplossingsgerichte vragen stelt en samenvatingen maakt van de antwoorden. Mijn case kwam er in het kort op neer dat ik mijn eigen ideale baan als zelfstandig ondernemer wil scheppen omdat me dat plezier, bezieling en voldoening brengt. En ook dat ik daarmee het geld wil laten stromen om comfortabel van te leven samen met mijn gezin. Mijn buddy heeft me daar een kwartier lang oplossingsgericht vragen over gesteld en het resultaat was verbuffend. In 15 minuten schoof mijn energie op van vermoeidheid en  onzekerheid naar vitaliteit, energie en vertrouwen.

Zo kwam ik er tijdens dit oplossingsgerichte gesprek achter hoe belangrijk het is om  dromen levend te houden. Zoals een plantje water, licht en verzorging nodig heeft om te groeien en te bloeien, zo hebben dromen ook voortdurend zorg nodig. Zorg in de vorm van erover blijven praten, schrijven en fantaseren. 

Het hebben van een droom is iets heel speciaals, iets magisch. Het werkt als een soort visier om de energie mee te richten, leven gericht op de overwinning en succes. Of zoals Paulo Coelho schrijft: At the beginning of his struggle, the Warrior says: “I have dreams.” (Manual of the Warrior of Light).

Wat zo’n training oplossingsgericht werken al niet teweeg brengt.

Bewaard onder Oplossingsgericht werken

Tags: , , ,

Reacties

Laat je reactie achter!