Project dankbaarheid

Geplaatst op 18 februari, 2011 

Geïnspireerd door Melody Beattie’s nieuwe boek ‘Make Miracles in Forty Days‘, ben ik begonnen met project dankbaarheid.

Over dankbaarheid blogde ik al eerder dus het is niet bepaald een nieuw project. Wat er nieuw aan is, is dat ik elke dag vijf dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben maar waar ik eigenlijk helemaal niet dankbaar voor ben. Huh?

Op dit moment zit ik lekker comfortabel op de bank met mijn laptop op schoot te bloggen. Het is erg gemakkelijk daar dankbaar voor te zijn want ik ben er ook echt dankbaar voor. Maar dat is niet waar dit project over gaat.

Ik heb op dit moment een flinke verkoudheid en baal daar vreselijk van. Daar dankbaar voor zijn, dat is waar dit nieuwe project over gaat. Elke dag opschrijven: Ik ben dankbaar voor….. en dan vijf dingen noemen. Vijf dingen waar je niet bepaald dansend van op de tafel springt. Bijvoorbeeld: Ik ben dankbaar voor….. dat ik een verkoudheid heb, dat mijn keel pijn doet, dat het snot uit mijn neus loopt, dat ik moet hoesten en dat ik me koortsig voel.

Elke dag vijf van die dingen.  Wat er dan gaat gebeuren? Geen idee. Ik vermoed dat het iets gaat doen met het loslaten  van weerstand, blokkades en wrok. En als ik die weerstand, blokkades en wrok niet loslaat, dan schrijf ik gewoon op dat ik daar dankbaar voor ben.

Dankbaarheid transformeert.

Lees ook:

Bewaard onder Boeken, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Project dankbaarheid”

 1. Petra on februari 18th, 2011 10:04

  Eigenlijk kunnen we achteraf pas zien waar bepaalde gebeurtenissen/ziektes/conflicten en dergelijke goed voor waren. Jouw dankbaarheid is dus eigenlijk erop vertrouwen dat het ergens goed voor is. Dat is acceptatie en ik geloof zeker dat acceptatie heilzaam is en elk proces versnelt.
  En er is vast en zeker een goeie reden om onze meeting op een later tijdstip te laten plaatsvinden! Geniet van het geoorloofd lui lummelen op de bank!

 2. Peter de Kock on februari 18th, 2011 11:15

  Ja, ik denk dat je precies de kern raakt @Petra. We kunnen niet overzien wat al die ongemakken, tegenvallers en teleurstellingen ons uiteindelijk brengen. Een oefening in vertrouwen, dat is het. Thx.

 3. Tweets die vermelden Project dankbaarheid : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on februari 18th, 2011 11:48

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Jooper. Jooper heeft gezegd: RT @peterdekock: Maar goed dat ik 'project dankbaarheid' heb gelanceerd (blogpost) http://tinyurl.com/6xuzfyz […]

 4. Jooper on februari 19th, 2011 10:32

  Ik loop ook wel eens te mopperen over iets (van die dingen waar jij nu je dankbaarheid voor uitspreekt) en realiseer me dan later dat ‘wij hier’ toch maar in een luxe positie zitten dat we erover kunnen mopperen. Verkoudheid? We weten dus ook hoe het voelt om gezond te zijn. Brood in de supermarkt is op? Blijkbaar vinden we het ‘normaal’ dat het er wel is. Rotweer? De dagen ervoor waren kennelijk wel lekker. Mooie blogpost weer, lekker stukje denkwerk en bewustwording 🙂

 5. Peter de Kock on februari 19th, 2011 13:40

  Mopperen en klagen doen we op z’n tijd allemaal wel eens @Jooperrr. Wat ik na anderhalve week van ‘project dankbaarheid’ merk is dat het gemopper en geklaag binnenin niet minder is geworden, maar dat ik me er minder door laat leiden. Ik ben dan ook reuze benieuwd hoe het zal zijn als ik een paar weken verder ben. Ik denk dat ik er dan nog meer over ga bloggen.

 6. Hanneke on maart 13th, 2011 11:06

  Mooi onderwerp weer.
  Mijn laatste grote dankbaarheid is dat een vriendin mij vroeg of ik niet mijn grenzen aan het verleggen ben ivm het laten inslapen van een ziek diertje.
  Daar ben ik dankbaar voor, daardoor ging ik er nog eens goed over nadenken en kwam tot de conclusie, wat ik allang wist diep ver weg, dat het de hoogste tijd is.

 7. Peter de Kock on maart 13th, 2011 13:41

  @Hanneke: en ik ben weer dankbaar voor je reactie. Dankbaarheid kan een kettingreactie op gang brengen.

Laat je reactie achter!