Vergelijk jezelf (on)gelukkig (2)

Geplaatst op 30 december, 2009 

Als ik e-mail ontvang met Powerpoint bijlagen, dan weet ik al hoe laat het is: dan is het de bedoeling dat ik blij wordt en dat ik de e-mail doorstuur naar minstens tien anderen zodat die ook blij kunnen worden.

Ik word echter zelden blij van die Powerpoints. Ik schreef er al eerder over in ‘Sterk zijn’. Deze week kreeg ik er weer één, dit keer zonder de ondersteunende gevoelige new age muziek maar wel met de oneliners en foto’s. De boodschap was dit keer dankbaarheid.

Ik verklap hier wat van de oneliners uit de Powerpoint presentatie,  moet je zelf even bedenken wat voor foto’s daar bijhoren…

En? Weet je al wat voor soort foto’s hier bij horen?

Jezelf gelukkig prijzen en dankbaar zijn door naar het ongeluk van een ander te kijken is een vorm van  ‘Codependent thinking’. Het werkt niet en het is disfunctioneel.

Spiritueel leraar, codependency therapeut en schrijver Robert Burney vertelt op Blogtalkradio hoe we onze eigenwaarde buiten onszelf zoeken en dat we dat doen door onszelf te vergelijken met anderen:

‘We got taught, we got programmed, to look outside of ourselves to determine our definition of self worth. To people, places and things, to money, property and prestige, accomplishments, popularity, relationships. But also to external manifestations of our own being like looks, talents and intelligence. And all those external or outside things are ultimately temporary. They can all be taken away. They can all change.’

‘Not only were we taught to look outside, we were taught to do it in comparison. You have worth if you have better grades than, if you are better looking than, if you are a better athlete than, if you have a better car than. What we learn growing up in a Codependent culture is that self worth is a competitive issue. Which means in order to feel good about myself, I have to have somebody else to look down on.’

De boodschap van de Powerpoint, wees dankbaar voor alles wat je hebt, onderschrijf ik. Maar de weg naar die dankbaarheid toe, jezelf vergelijken met mensen die het veel slechter hebben, verafschuw ik.

En het werkt niet want wat nou als je iemand tegen komt die het veel beter heeft en je jezelf daarmee vergelijkt? Wat dan?

Lees ook deel 1 van ‘Vergelijk jezelf (on)gelukkig

Bewaard onder Codependency, Mening

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Vergelijk jezelf (on)gelukkig (2)”

 1. Jooper on december 30th, 2009 11:04

  Persoonlijk kijk ik liever naar waar ik 10 jaar geleden was, waar ik nu sta in het leven en of ik gegroeid ben. Dat is voor mij de enige objectieve manier om te bepalen of wat ik doe waarde en zin heeft. Voor de rest zijn die powerpoints leuk bedoeld, maar volkomen onzinnig. Als er iets van waarheid in zou zitten dan was ik nu minimaal 10 keer overleden, straatarm en doodongelukkig. Mooi stuk trouwens, ben ook helemaal klaar met die geforwarde onzinmails.

 2. Peter de Kock on december 30th, 2009 11:19

  Yes! Dan heeft vergelijkingen maken zeker zin. Dank Jooper.

 3. Petra on december 30th, 2009 13:36

  Inderdaad. Hoe kunnen we gelukkig zijn, zolang vele anderen dat niet zijn? Ons welzijn heeft alles te maken met het welzijn van de wereld om ons heen, ver weg of dichtbij.

  Dat wil ook weer niet zeggen dat we ongelukkig moeten gaan zitten zijn, omdat anderen dat zijn. Of dat we de problemen van anderen op onze schouders moeten nemen.

  Er is een veel eenvoudiger methode: Kijk naar de wereld en de medemens met je hart, stuur in gedachten licht naar mensen die het moeilijk hebben. Dat helpt! En kost niks….

 4. Peter de Kock on december 30th, 2009 15:31

  Dank je wel Petra. Ik volg je ‘licht-PR’ al even en zat net naar de ‘White Bull’ video te kijken op je blog. Wat een rust en integriteit straalt die man uit.

 5. Rita on december 31st, 2009 13:09

  Dank voor dit stuk. Ik erger me ook aan dergelijke mails en vroeg me af van waar die ergenis kwam. Die mails proberen je een schuldgevoel te geven voor jouw ‘bevoorrechte’ positie. En dan die oproep tot doorsturen, want anders ‘werkt het niet’ – het lijkt wel spam..

  Je kunt ook geluk in de wereld brengen door je eigen geluk te laten zien (niet materieel, maar innerlijk geluk). Geniet jezelf ook niet als je gelukkige mensen ziet? Kost ook helemaal niets…

 6. Peter de Kock on december 31st, 2009 13:38

  Daar sluit ik me van harte bij aan Rita: geluk in de wereld brengen door je eigen geluk te laten zien. Prachtig. Dank je wel.

Laat je reactie achter!