De voldoening van samen de straat op

Geplaatst op 28 juli, 2018 

Ik zie en hoor ze wel voorbij komen hoor, die meningen over zwerfafval opruimen. Dat je er de industrie mee helpt onder statiegeld uit te komen. Dat je er juist de mensen mee van dienst bent die achteloos verpakkingen op straat gooien. Of dat je de gemeente aanmoedigt minder hun best te doen om de boel schoon te houden.

Dan denk ik aan mijn oma. Elke ochtend ging zij de straat op om haar stoep te vegen zodat voorbijgangers over een schone stoep konden lopen en ook om praatjes aan te knopen. Ze had ook niks kunnen doen en naar de gemeente wijzen of naar die bomen die hun blaadjes op haar stoep lieten vallen. Ze had ook niks kunnen doen maar dan had ze al die leuke stoepgesprekjes gemist en was mijn oma niet de oma geweest die ik me zo graag herinner. Haar stoep was ook echt haar stoep en daar zorg je voor. Punt.

Soms lijkt het wel of al die meningen ons doen vergeten waar het om gaat: dat je zorg draagt. En dat er verschil mag zijn hoe je dat doet. Heb je invloed op de industrie? Heb je invloed op het gedrag van anderen? Heb je invloed op de gemeente? Prima, zet in die krachten!

Ik denk niet dat ik die invloed heb en kies daarom voor de aanpak van mijn oma.

Vanochtend gingen we in onze wijk Oosterheide weer de straat op om zwerfafval op te ruimen. Na alle hitte van de afgelopen tijd was de regen en verkoeling vandaag zeer welkom en staan we toch weer mooi met z’n achten aan de start en zal later ook Rob aansluiten:

Klaar voor mijn oma’s aanpak

Samen de straat op en wat doen, ja dat.

Dankzij Jan, hier in actie met de Litterati app, ben ik Litterati ook gaan gebruiken:

Verwaarlozing is te stoppen door zorg te dragen

Daar, bij het voormalige pand van de wijkbibliotheek Oosterheide ontstaat een stoepgesprek. Een Oosterheidenaar die vertelt dat dit pand gesloopt gaat worden. Dat speeltuintje moet ook maar weg vindt hij, dan verdwijnt hopelijk ook de overlast. Heeft de gemeente Oosterhout enkele jaren geleden besloten de wijkbibliotheek weg te bezuinigen, dan wordt nu de vervolgstap ingezet door te gaan slopen en dit pand te onttrekken aan de samenleving want dat is wat er gebeurt als je maatschappelijk vastgoed sloopt. In september gaan we het er met de gemeente over hebben en als het aan mij ligt gaat het dan niet eens zozeer over dit pand maar over de toekomst van Oosterheide.

Uit de bosjes in de Bloemenbuurt sleuren we grote hoeveelheden blikjes:

Statiegeld please

En dat doen we samen nog een keer en nog een keer en dat 17 vuilniszakken en 40 kilo lang:

Volgende maand weer, zo lang als nodig

En dan is ons stoepje schoon, hebben we onderweg praatjes gehad en drinken we bij Elenoor’s gezellige Huiskamer op Zuiderhout samen een lekker bakkie koffie:

De Huiskamer op Zuiderhout: the place to be

En dat plezier moest mijn oma helaas missen. Zij veegde haar stoepje alleen en wij doen het samen. Die voldoening had ik haar ook graag gegund. Ik hoop dat ze meeleest.

Lees ook: Hoe Litterati het #zwerfie rapen heeft gered

Bewaard onder Onze wijk

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “De voldoening van samen de straat op”

  1. T Fijneman on juli 30th, 2018 12:13

    heel mooi verwoord Peter met jouw Oma als voorbeeld.hoe de Mensen eigenlijk zouden moeten zijn .eendracht maakt macht .en idd het zo belangrijke sociale aspect breng elkaar nader in groeps verband geen solisten mag. maar bereik je weinig mee .nogmaals prachtig verwoord en met een heel duidelijke Boodschap .Bedankt Hiervoor .Groetjes Theo.

  2. Peter de Kock on juli 30th, 2018 19:48

    @Theo: Dank je wel Theo. Als mijn oma meeleest vanuit het hiernamaals wordt ze vast en zeker erg blij te zien hoe wij samen onze stoepjes schoon zappen. Groetjes, Peter.

  3. Ivo Naninck on juli 31st, 2018 16:50

    Mooi verwoord Peter!

  4. Peter de Kock on juli 31st, 2018 21:34

    @Ivo: Thx. Jullie hebben er ook een mooi potje zappen van gemaakt zondag. Leuk om zo over en weer de impressies te volgen van mensen samen.

Laat je reactie achter!