Hoe Litterati het #zwerfie rapen heeft gered

Geplaatst op 8 juli, 2018 

In maart ben ik gestopt met #zwerfie rapen: zwerfafval oprapen, foto van maken en die op social media plaatsen met de hashtag #zwerfie, een creatieve en duurzame vondst van Henk Vrugt. Mijn bijdragen aan #zwerfie bestonden hoofdzakelijk uit plastic flesjes en blikjes, spul waar we dringend statiegeld op moeten heffen om de tsunami aan zwerfafval drastisch in te perken want de plastic soep begint immers op de stoep.

Maar ja, toen kwam begin maart staatssecretaris van Veldhoven met het plan om het verpakkende bedrijfsleven te laten wegkomen: er komt geen statiegeld op blikjes en er komt in 2021 misschien statiegeld op plastic flesjes. De verpakkingsindustrie krijgt tot die tijd namelijk nog een herkansing om er zelf voor te zorgen dat de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent vermindert.

Een kakplan zonder meer.

Moet je al die mensen voorstellen die regelmatig de straat op gaan om zwerfafval op te ruimen omdat ze graag in een schone straat en wijk wonen en aan hun kinderen een gezonde leefomgeving willen overdragen. Deze lieve en betrokken mensen helpen met elk plastic flesje dat ze opruimen sinds maart ineens mee om statiegeld te voorkomen terwijl statiegeld juist is waar ze zo naar verlangen. Niet in 2021 maar nu. Niet alleen op plastic flesjes maar ook op blikjes.

Ik was er goed klaar mee en stopte met #zwerfie rapen.

En toen was daar ineens op 3 juni in het Floralia park in Oosterheide tijdens een gezellige bijeenkomst met alle Oosterhoutse zwerfafval opruimers die presentatie van Capt.ZAPpoz over de Litterati app. Super interessant want met deze app leg je wereldwijd vast wat voor soort zwerfafval je hebt opgeruimd, wie de fabrikant is en waar het lag: waardevolle data bij de discussie over enkele jaren of de industrie erin is geslaagd om zelf te zorgen voor 70 – 90% minder plastic flesjes op straat.

Litterati dus. Ik installeerde de app en ging ermee aan de gang:

Litterati: een collectie opgeruimd zwerfafval

De teller staat inmiddels op 100 stuks opgeruimd en geregistreerd zwerfafval, vooral plastic flesje en blikjes op en rondom winkelcentrum Zuiderhout in Oosterheide:

Litterati in kaart rondom Zuiderhout

Een bescheiden eerste mijlpaal:

Eerste Litterati mijlpaal

Dankzij Litterati vind ik het weer leuk elke dag de straat op te gaan en mee te helpen de wereldwijde database van Litterati te vullen met belangrijke gegevens. Bedankt Capt.ZAPpoz want je hebt me een hele mooie dienst bewezen en naar ik inschat vele anderen ook.

En dan is er nog iets dat me van het hart moet.

Vraag ondernemers of een schoon winkelcentrum bijdraagt aan een aantrekkelijk winkelcentrum en ze zeggen allemaal ja. Maar als je ballonnen in de buitenruimte hangt, dan krijg je dit:

Ballonnen op straat op Zuiderhout

En behalve schoon aan de voordeur doet ook je achterdeur ertoe zoals de laad/losplaats:

Laad/losplaats afval op Zuiderhout

Weet je wat voor mij bijdraagt een aantrekkelijk winkelcentrum? Ondernemers die niet alleen weten en zeggen hoe belangrijk schoon is maar daar zelf ook naar handelen. Een woest aantrekkelijke gunfactor heb je dan. Voor mij de best denkbare marketing en nog spotgoedkoop ook.

Bewaard onder Mening, Onze wijk

Tags: , , , , ,

Reacties

7 Reacties to “Hoe Litterati het #zwerfie rapen heeft gered”

 1. Jan Daamen aka Capt.ZAPpoz on juli 8th, 2018 16:35

  Prachtig geschreven, Peter. En prachtig resultaat. Dank voor jouw inzet. Jij bent voor mij een bron van inspiratie.

 2. Rob Alberts on juli 8th, 2018 17:18

  Die app ga ik ook eens bekijken.

  Opgeruimde groet,

 3. Peter de Kock on juli 8th, 2018 20:58

  @Rob: goed om te horen, welkom bij de Litterati community.

 4. Jan Daamen aka Capt.ZAPpoz on juli 8th, 2018 20:31

  Prachtig geschreven, Peter. Fijn dat je de ‘zin’ teruggevonden hebt. Bedankt voor je inzet en je bent een inspiratie voor mij.

 5. Peter de Kock on juli 8th, 2018 21:00

  @Jan: dank je wel. Over inspiratie gesproken: als ik jouw Litterati bijdragen zie die je deelt via Twitter, dan ben ik sprakeloos. Ik ben blij dat ik je heb leren kennen. Kijk, dat is dan weer een voordeel van zwerfafval: het brengt ook mensen samen.

 6. Johan on juli 20th, 2018 23:28

  Voor mij blijft het principe dat alles wat je doet helpt. Een paar weken geleden waaide er in de binnenstad van Hoorn een plastic zak voor m’n voeten langs. Ik ving de hufter door er een stamp op te geven en deponeerde de zak vervolgens in een prullenbak. Twee mensen die er al een tijdje op een bankje naar keken reageerden met “o, zo kan het dus ook” wat me eerst een goed gevoel gaf. Maar later dacht ik: als je het zo goed vindt, waarom raap je het dan niet zelf op? Anyway, ieder stukje afval dat niet in zee of natuur terecht komt is er één, en zo probeer ik het postief te blijven bekijken.

 7. Peter de Kock on juli 23rd, 2018 20:49

  @Johan: Zo is dat, elke opruimactie helpt. Ik herken die reacties wel, zo van ‘goed bezig’ of een opgestoken duim. Maar ook dat je in de verte twee mensen tegen elkaar hoort zeggen ’toch goed dat ze dat die werklozen laten doen’. Maar ook boze reacties, dat je er medeschuldig aan bent dat de gemeente er een potje van maakt, naar de mening van de boze spreker dan. Ach, het is net als een hond uitlaten, je hoort nog eens wat op straat. En we gaan door.

Laat je reactie achter!