Alle wijken zijn gelijk

Geplaatst op 23 december, 2016 

Alle wijken zijn gelijk maar sommige wijken zijn meer gelijk dan andere wijken.

Gejat van George Orwell uit zijn boek ‘Animal Farm’.

Ik ken mensen uit alle wijken van Oosterhout en nog nooit heb ik iemand horen zeggen dat zijn/haar wijk meer gelijk is dan de andere wijken van Oosterhout. Toch worden niet alle wijken gelijkwaardig behandeld en gaan er naar verhouding meer middelen en aandacht naar het centrum dan naar de wijken daar omheen.

Ik weet niet hoe daar in Dommelbergen, Vrachelen, Slotjes en Strijen tegenaan gekeken wordt, wel weet ik dat er in de buitengebieden Oosterheide en Oosteind mensen zijn die zich afvragen: horen wij nog wel bij Oosterhout?

Zelf heb ik gekscherend aan de gemeente Breda wel eens gevraagd of ze de gemeentegrenzen niet kunnen opschuiven tot aan het Wilhelminakanaal. Maar helaas: Breda wijst annexatie Oosterhout zuid af via Twitter.

In het verlengde van ‘horen wij nog wel bij Oosterhout’ is het verleidelijk om het bevoorrechte centrum zoveel mogelijk links te laten liggen. En dat gebeurt hier en daar ook, geloof me maar. Niet dat we het centrum al die middelen en aandacht niet gunnen maar omdat we dat onze eigen wijken ook gunnen. Noem het maar jaloezie.

Begrijpelijk maar moeten we daar naar handelen? Moeten we het centrum maar uit de weg gaan daar waar mogelijk? Ja. Nee natuurlijk, nee, nee, nee. Doen we dat wel, dan doen we precies hetzelfde als al die partijen die het centrum meer gelijk behandelen dan de andere wijken van Oosterhout. Dan zeggen we eigenlijk: alle wijken zijn gelijk maar die van ons is meer gelijk.

Dus doe dat nou niet, geef het goede voorbeeld en laat zien dat de hele stad je aan het hart gaat en dat er in je hart een speciaal plekje is voor je eigen wijk: geweldig! Maar laat dat zien door inzet voor je eigen wijk en niet door een ander stukje van de stad zo’n beetje te boycotten.

En als er dan toch dringend iets geboycot moet worden, boycot dan haat, onverdraagzaamheid en geweld. Het is er de tijd van het jaar voor.

Lees ook: de stad is een geheel

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “Alle wijken zijn gelijk”

  1. Rob Alberts on december 26th, 2016 16:25

    Vredige, veilige en voorspoedige feestdagen!

    Vrolijke groet,

  2. Peter de Kock on december 26th, 2016 23:23

    @Rob: dank je wel. Same for you en je dierbaren.

Laat je reactie achter!