De stad is een geheel

Geplaatst op 13 november, 2016 

De stad waar ik woon noemt zichzelf graag familiestad. Waarom dat zo is weet ik niet, nou ja, eigenlijk weet ik het wel: marketing! Maar goed, familie dus.

In een gezonde familie krijgt iedereen de zorg en aandacht die nodig is. De ene keer heb jij wat meer aandacht nodig en morgen is dat misschien je broer of zus maar over de gehele linie moeten zorg en aandacht evenredig verdeeld zijn. Families waarbij bij herhaling onevenredig veel aandacht uitgaat naar één persoon, zijn niet zo gezond. Je ziet deze dynamiek vaak terug in disfunctionele families waar bijvoorbeeld verslaving een rol speelt.

In de stad waar ik woon gaat wel heel veel aandacht naar slechts één klein stukje ervan: het centrum. Logisch toch want het centrum is niet voor niets het centrum, dat is het belangrijkste deel van de stad toch?

Ik denk dus van niet. Net zo min als in een familie degene met de verslaving het belangrijkste is of de family hero het belangrijkste is. Het geheel moet kloppen, pas dan is de familie een gezonde familie.

In de stad waar ik woon hebben we een projectgroep ‘bruisende binnenstad’. Ik denk dat tegenwoordig elke stad wel zo’n projectgroep heeft en wij dus ook. Twee dingen kloppen niet aan deze projectgroep.

Ten eerste dat de centrumbewoners geen deel meer mogen uitmaken van deze groep. Dat doet toch vermoeden dat die bruisende binnenstad maar om één ding gaat: de winkeliers.

Ten tweede de naam van deze projectgroep. Verander die van bruisende binnenstad in bruisende stad. De binnenstad moet het qua bezoekers en omzet hebben van de gehele stad en zelfs van daarbuiten. Die binnenstad gaat nooit bruisen als de rest van de stad wordt gedegradeerd tot wijken waar alleen wordt gewoond en waar zorg en aandacht aan wordt onttrokken ten gunste van de binnenstad.

Ik woon in zo’n wijk met zo’n 9.000 mensen die wel geacht worden hun portemonnee zoveel mogelijk om te keren in het centrum.  Weet je wat er dan gebeurt? Dat mensen zich afkeren van dat ene stukje van de stad. Net zoals mensen op een gegeven moment niet meer naar familiefeestjes willen als het een zekerheidje is dat net als voorgaande jaren toch weer alle aandacht uitgaat naar die ene oom of tante.

De stad is een geheel, of je het nou leuk vindt of niet, en dat geheel moet kloppen. Er is helemaal geen binnenstad, er is alleen een stad.

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “De stad is een geheel”

 1. Rob Alberts on november 13th, 2016 20:23

  Helder!

  Ik hoop voor jullie dat de projectgroepleden hier ook lezen.

  Vriendelijke groet,

 2. Peter de Kock on november 13th, 2016 20:55

  @Rob: Wie weet 🙂

 3. Walther on november 14th, 2016 13:12

  Hear hear..

 4. Peter de Kock on november 14th, 2016 18:37

  @Walther: berichtje over het voormalige pand van de wijkbieb was de trigger.

 5. Hans-Willem on november 14th, 2016 18:21

  Ik ben het helemaal met je eens !! Het centrum krijgt alle aandacht en budget ….. de wijken, ach dat regelen de bewoners zelf wel. Die geven we pas aandacht als het echt niet meer anders kan.

 6. Peter de Kock on november 14th, 2016 18:38

  @Hans-Willem: Ik denk dat het in veel steden inderdaad zo werkt en het zou fijn zijn als meer mensen zich laten horen zo van: Hey, mijn wijk telt ook mee in de stad!

 7. Ximaar on november 15th, 2016 09:10

  De eenheid van bestuur is tegenwoordig de gemeente met de gemeenteraad en gemeentelijke belastingen. Die horen een beleid te maken dat bij alle zogenaamde gemeentedelen past.

  Hier in Alkmaar bestaat de gemeente uit 10 gemeentedelen. 8 zijn stadswijken (in 1 woonplaats die gelijk is aan de stad) en 2 zijn voormalige plattelandsgemeentes. In die laatste 2 zijn een dozijn dorpen (woonplaatsen) te vinden, waarvan 1 als een klein stadje beschouwd kan worden. Verder is er nog een dorp tegen de stad aangebouwd, maar de bewoners zien zichzelf niet als deel van de stad met hun eigen dorpsraad.

  Het oudste deel van de stad is hier de binnenstad, omsloten door een singelgracht en stampvol met winkels en horeca. In de buitenwijken zijn een 3-tal grote winkelcentra met eigen weekmarkten.

  De politiek heeft het hier erg vaak over de Binnenstad, omdat daar de problemen zijn met ruimtegebrek, touristen en overlast. Toch is het voorzieningen- en bijvoorbeeld groenonderhoudsniveau in de buitenwijken prima, met veel grote wijkcentra en mooie schone parken. Die gemeentedelen hangen er niet een beetje bij om belasting te betalen.

  De situatie in Oosterhout ken ik niet goed. Maar voor mij kan een stad gelijk staan aan een woonplaats, en is een stad niet altijd hetzelfde als een gemeente waar nog wat andere woonplaatsen in kunnen zitten. Wij hebben hier een buurgemeente die de term stad ook aan het verwateren is. Zij zien hun gemeente als stad omdat er inmiddels 55.000 mensen wonen. Zelf zie ik hun gemeente als 2 woonplaatsen en 3 gehuchten.

 8. Peter de Kock on november 15th, 2016 17:50

  @Ximaar: dank je wel voor je uitgebreide reactie. Je brengt me op een idee, namelijk hier eens informeren of hier ook beleid per wijk bestaat. Ik heb er nog nooit van gehoord, wel dat er drie zogenaamde buurtbeheerders van de gemeente zijn die als het ware eerste aanspreekpersoon zijn vanuit de wijken naar de gemeente en die ook helpen de weg te vinden binnen de gemeente. Maar specifiek wijkbeleid? Ik denk van niet maar ik ben benieuwd. Bedankt voor de input.

Laat je reactie achter!