Voor goedheid zijn ontmoetingsplaatsen nodig

Geplaatst op 9 augustus, 2016 

Natuurlijk heb ik ook Aken weer bezocht en er rondgehangen alsof ik er voor de eerste keer kwam. In Aken voel ik mij onverklaarbaar lekker op mijn gemak en gelukkig hoef ik dat ook niet te verklaren.

Ik vond er dat pleintje weer dat me in de zomer van 2013 op het idee bracht dat elke buurt wel zo’n pleintje kan gebruiken waar buurtbewoners regelmatig de gang van zaken in de buurt bespreken om ook echt iets te doen om het leven in de buurt aangenamer te maken. Samen voor de eigen buurt staan en ik noemde dat buurtdemocratie.

Buurtdemocratie pleintje in Aken (1)

Pleintje in Aken…

Buurtdemocratie pleintje in Aken (2)

… buurtdemocratie

Die wandeling daar in 2013 en wat ik daarna ben gaan bloggen over buurtdemocratie heeft heel wat teweeg gebracht, de wijkblog Oosterheide is er de getuige van.

Plekken waar mensen samen kunnen komen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten zoals dit pleintje, zijn zo belangrijk voor een samenleving. Een voorbeeld hiervan vond dicht bij huis plaats.

Moet je voorstellen dat een bijzonder dierbaar familielid in het buitenland komt te overlijden en dat je niet naar de crematie kunt omdat je niet over de middelen beschikt om een flinke reis te maken. Je vertelt hierover op zo’n gezellige plek waar mensen uit de wijk samen komen en ter plekke wordt een oplossing gevonden: iemand biedt spontaan aan dat je zijn auto een paar dagen mag lenen en een ander biedt aan via crowdfunding voor de brandstof te zorgen.

Zoveel goedheid! Je leest er nooit over in de krant want journalisten schrijven liever over dingen die mis gaan en missen daardoor juist de dingen die er echt toe doen zoals dit voorbeeld wat echt is gebeurd.

Maar goedheid alleen is niet genoeg want er is wel een plek nodig waar die goedheid kan stromen naar degene die het nodig heeft. Een ontmoetingsplek is zo’n plek, een plek waar verhalen worden uitgewisseld en waar problemen oplossingen worden. En als die oplossingen er niet zijn, dan zijn wij er, voor elkaar.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , , ,

Reacties

10 Reacties to “Voor goedheid zijn ontmoetingsplaatsen nodig”

 1. Eugene on augustus 10th, 2016 23:10

  He Peter, mooi verhaal en het is inderdaad jammer dat het in de media alleen maar over ellende gaat. Goed nieuws is geen nieuws, maar het is mijn stellige overtuiging, dat het in de wereld een stuk minder naar is dan men ons wil laten geloven.

 2. Peter de Kock on augustus 11th, 2016 19:36

  @Eugene: dank je wel. Er gebeurt veel moois en gelukkig hebben wij hier vlakbij een mooie ontmoetingsplek waar we dat met elkaar kunnen delen.

 3. Rob Alberts on augustus 11th, 2016 14:28

  Door ontmoetingsplekken is echt contact mogelijk.

  Mooi blog!

  Regenachtige groet,

 4. Peter de Kock on augustus 11th, 2016 18:51

  @Rob: bedankt. Als je het mij vraagt hoort het een belangrijke rol van de openbare ruimte te zijn: voor ontmoetingen zorgen.

 5. Arnoud on augustus 15th, 2016 15:25

  De cynische grootstedeling begint dan meteen over hangjongeren… 😉

 6. Peter de Kock on augustus 15th, 2016 20:05

  @Arnoud: Had jij dan vroeger geen plek waar je graag met vrienden rondhing? Ik wel hoor, het was een plein en er zullen vast wel mensen zijn geweest die daar soms last van hadden.

 7. Arnoud on augustus 15th, 2016 21:15

  @Peter: O, absoluut. Daar gaat het me ook niet om. Ik bedoel dat er meestal al gauw klachten komen.

 8. Peter de Kock on augustus 15th, 2016 21:50

  @Arnoud, oh zo. Ja dat zou zeker kunnen maar misschien is het voor de klagers juist een idee ook naar zo’n pleintje te gaan en er met z’n allen van gedachten te wisselen over de overlast en welke oplossingen er zijn. Ik denk dat de samenleving daar bij gebaat is.

 9. Arnoud on augustus 17th, 2016 14:36

  Ik ben het geheel met je eens.

 10. Peter de Kock on augustus 17th, 2016 17:20

  @Arnoud: Ik zal mezelf eraan herinneren als ik er zelf eens last van heb 🙂

Laat je reactie achter!