Doendoendoen

Geplaatst op 24 april, 2016 

Ik zat als het ware weer in een klas samen met aan aantal andere wijkbewoners. We kregen begeleiding om iets in onze wijk te gaan ondernemen. Waarom we die begeleiding kregen was me niet duidelijk, misschien moesten we weer een beetje op het rechte pad gezet worden of misschien waren we niet actief genoeg, ik verzin maar iets.

We zaten dus in die klas en moesten old school brainstormen met gekleurde post-it papiertjes. Na twee uur nadenken, schrijven en praten hadden we grote vellen papier vol met gekleurde briefjes. Daar stond het dan allemaal: wat er allemaal goed gaat in onze wijk en wat we over een aantal maanden anders willen.

We waren met wel twintig mensen waarvan er vier in de wijk woonden waar we het over hadden. Waarom die verhouding zo scheef was werd me in die droom ook niet duidelijk. Misschien was het wel symbolisch: dat wijkbewoners zich niet laten sturen en dat er daarom zoveel begeleiders nodig waren in die klas.

Toen ik wakker werd zag ik de humor er wel van in. Ik bedoel: twee uur lang stukken papier vullen over iets ondernemen in de wijk, wie doet dat? Dan kun je beter twee uur zwerfafval opruimen, of in de buurtmoestuin werken of boomspiegels vol planten met bloembollen of een bijenlint inzaaien met bloemen.  In twee uur kun je een hoop doen.

In de wijk waar ik woon zoemt het van de wijkinitiatieven. Vorige week nog werd Diner bij de Moskee gelanceerd, een prachtproject waar geen enkel post-it papiertje aan te pas komt. Nou vooruit dan, eentje: het boodschappenbriefje voor dat diner.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Doendoendoen”

 1. Rob Alberts on april 24th, 2016 13:31

  Met een glimlach gelezen.

  Vriendelijke groet,

 2. Peter de Kock on april 24th, 2016 20:43

  @Rob: Ik nu achteraf ook, een mooie herinnering om nog eens scherp te krijgen over wat wel en niet werkt. Dank je wel.

 3. Es on april 25th, 2016 06:44

  wie doet zoiets nou? DeGemeente H’meer over ons stadsbosje dat een aangeharkt stadspark moet worden terwijl het zo mooi is als het is.
  Heel veel dure sessies met de burgers,lekker eten, post-it’s, grote vellen, plaatjes plakken – participatie want eigenlijk willen we dit stuk heerlijke natuur gewoon behouden en behoeden voor de gemeentelijke plantenvernietigers.
  Na vele maanden en ook gepraat te hebben met de eigenaren van het naastgelegen kantorenpark is er dan nu een visie en een projectontwikkelaar. Toen die in beeld kwam ben ik afgehaakt…..

  Als iedereen daar even schoffeld, de gemeente de wegen weer netjes aanlegd en een paar dode struiken en bomen eruit gaan is het prima – voor de rest een heelijk wild leven daar met nestkolonie reigers en lepelaars en meer.

  Zo gaat dat – niet alleen in dromen.

 4. Peter de Kock on april 25th, 2016 17:47

  @Es: Jee, dit is echt over the top. Je zou er van gaan Guerilla tuinieren in dat stadsbosje.

Laat je reactie achter!