Oosterhout: Ulrum aan de A27?

Geplaatst op 29 december, 2015 

Eind vorig jaar waren Edwin en ik een weekje te gast in het Noord Groningse Ulrum, een krimpregio bij uitstek en een unieke gelegenheid in contact te komen met het fenomeen krimp en ervan te leren.

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw verdwenen de eerste voorzieningen uit Ulrum, een toen nog trots dop met een regionale functie. Toen wij er waren, eind 2014, was daar niks meer van over op een klein Spar winkeltje na.

Wie we in Ulrum ook spraken, iedereen wilde deze Spar behouden voor het dorp. Vroegen we door, dan gaf bijna iedereen toe de boodschappen niet bij de lokale Spar te doen maar bij de Jumbo in het nabijgelegen dorp Leens. De Spar heeft het dan ook niet gered.

Ik was laatst een middagje naar de stad, lekker met de fiets want dat is nog gezond ook en je hebt altijd een gratis parkeerplaats. Eerst drukwerk ophalen bij een drukkerij. Dat je een ontwerp dat je alleen maar van je computerscherm kent nu tastbaar in handen krijgt en dat je daar blij van wordt en dat je ziet dat de vakman die dit heeft gedrukt daar weer blij van wordt.

Door naar het centrum voor een geweldige kledingzaak waar je altijd uitstekend wordt geholpen, waar ze aanvoelen wat je smaak is en waar je altijd met een succesaankoop weer vertrekt.

Daarna in de nieuwe bibliotheek een tijdschrift lezen met een lekker kopje koffie erbij. Een kletspraatje maken met iemand die je nog nooit eerder hebt gezien en via gratis Wifi iedereen laten weten hoe gezellig het is.

Ik had een fantastische middag.

Drukwerk had ik ook online kunnen bestellen net als kleding. Voor lezen hoef ik niet naar de bibliotheek want dat kan ik online ook. En voor koffie en Wifi hoef ik de deur ook niet uit. Maar wat maak ik dan van mijn middag, hoe beleef ik die dan?

Onze steden veranderen, Oosterhout ook. Online shoppen is fantastisch en niet meer weg te denken. Maar in wat voor soort stad willen we leven? En welke keuzes kunnen we maken die daaraan bijdragen?

Ulrum samen met Edwin was een geweldig avontuur maar zou ik in een soort van Ulrum aan de A27 willen wonen? Alsjeblieft niet zeg.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , ,

Reacties

12 Reacties to “Oosterhout: Ulrum aan de A27?”

 1. Choufke on december 29th, 2015 23:56

  Zolang De Beurs hier nog elke dag open en goed bezet is, lopen we nog mijlen voor 😉

 2. Peter de Kock on december 30th, 2015 13:00

  @Choufke: Gelukkig wel! Laten we maar dankbaar zijn voor wat er is en hopen dat Philip door de week niet op de vrachtwagen hoeft 🙂

 3. Huub Koch on december 30th, 2015 00:34

  De keuzes zijn de wereld nog niet uit, dus het wordt – oeps – op onze trotse ‘doppen’ letten… 😉

 4. Peter de Kock on december 30th, 2015 13:01

  @Huub: Precies, en we kunnen elk moment opnieuw kiezen.

 5. Daan de tekenaar on december 30th, 2015 10:24

  In het centrum is nog niets te merken, maar daarbuiten loopt het al langzaam leeg, leuk dat je op de fiets naar de nieuwe bibliotheek fietst, maar voorheen kon dat dus ook in Zuiderhout… Oosterhout is een stuk groter dan Ulrum, dus de leegloop gaat ook een stuk langzamer.. maar die is er dus wel en begint aan de buitenkant al zichtbaar te worden.

 6. Peter de Kock on december 30th, 2015 13:08

  @Daan: Tuurlijk, Oosterhout en Ulrum zijn totaal verschillend maar ook Oosterhout kan krimpen. Niet dat dit per definitie slecht is of zo, wel zijn we zo ontzettend gewend aan groei dat het een paar keer slikken is als een stad of dorp krimpt. Maar het punt is dat de Oosterhouters voor een groot deel zelf het lot van de stad bepalen.

 7. Huub Koch on december 30th, 2015 13:29

  Dat woord krimpen raakt inderdaad wel een snaar. Misschien kunnen steden ook lijden aan obesitas of anorexia.

 8. Peter de Kock on december 30th, 2015 23:19

  @Huub: Kan zeker. Of misschien is het een natuurlijke eb- en vloedbeweging.

 9. Daan de tekenaar on december 31st, 2015 08:35

  De mens en daarmee zijn habitat zijn zeer veerkrachtig. Inderdaad even slikken, maar het maakt de mensen wel wakker en brengt ze op de been 🙂

 10. Peter de Kock on december 31st, 2015 19:51

  @Daan: Laat dat dan maar volop gebeuren in 2016. Alvast een goede jaarwisseling toegewenst Daan en tot ziens in 2016.

 11. Jooper on januari 5th, 2016 22:17

  Bij het lezen van de plaatsnaam Ulrum dacht ik eerst aan een boerendorpje in Turkije, maar dat terzijde. Mijn woonplaats (Hoorn) begint er ook steeds meer onder te lijden. Eerst viel de kleine middenstand weg, en nu vallen de ketens bij bosjes. Voor mij is het wachten tot de winkelhuur door leegstand hard omlaag gaat en er weer leuke unieke lokale winkeltjes komen. Dan heb je ook weer een goede reden om een rondje te winkelen, want de eenheidsworst kan je ook online vinden. Overigens wel jammer van de dorpssupertjes er niet meer zijn, want die hebben toch echt hun charme…

 12. Peter de Kock on januari 6th, 2016 11:09

  @Jooper: Als je de ‘U’ van Ulrum uitspreekt als ‘Oe’ zou het inderdaad zomaar over een Turks dorp kunnen gaan. Misschien is krimp iets dat uiteindelijk over heel Nederland trekt, beginnend aan de randen. Wat ik graag zo zien is dat de vrijkomende ruimte zo wordt ingericht dat het weer uitnodigt tot spontane ontmoetingen tussen mensen. En natuurlijk veel meer groen want dat hebben we ook dringend nodig om de boel een beetje leefbaar te houden. Ik heb via jou en Mike al veel over Hoorn gehoord, ik ben best nieuwsgierig geworden.

Laat je reactie achter!