Vindt de gemeente burgerinitiatieven wel leuk?

Geplaatst op 13 september, 2015 

Ja hoor, nou en of. De gemeente juicht het van harte toe als mensen zelf initiatieven nemen om hun buurt een beetje leuker en mooier te maken. Althans, dat is wat de gemeente zegt. Maar is dat wel echt zo?

Ja, dat is echt zo als je bij je initiatief netjes de regels en procedures van de gemeente volgt. Dan kunnen ze bij de gemeente doen wat ze altijd al hebben gedaan en komen ze niet voor verrassingen te staan. Dan is er duidelijkheid en zekerheid en is iedereen gedekt door de regels en procedures mocht er toch iets mis gaan.

Nee, dat is helemaal niet zo als je van de regels en procedures afwijkt. Dan wordt de gemeente uitgedaagd iets te doen wat ze nog nooit eerder hebben gedaan. Dat is eng en gevaarlijk want mocht het mis gaan, dan is er geen dekking van regels en procedures.

Regels en procedures in overvloed.
Wat nou als je tijdens de nationale burendag op een grasveldje een tentje wilt wegzetten om wat eten en drinken in te zetten en naast dat tentje een springkussen voor de kinderen. Of weet je wat, laten we gek doen en er nog een tweede springkussen bij zetten zodat jonge en oudere kinderen een eigen springkussen hebben. Of toch maar één springkussen en in plaats van dat tweede springkussen een stukje houten vloer voor een korte Salsa workshop. Gezellig toch? Goed weer, mensen uit de buurt van verschillende culturen bij elkaar en dan heeft iedereen het naar z’n zin.

Volgens de gemeente moet je dan een evenementenvergunning aanvragen en dat moet je zeer op tijd doen want zo’n aanvraag gaat over tien afdelingen. Evenementenvergunning, daar kan ik me iets bij voorstellen als ik midden in de wijk bijvoorbeeld een vet rockfestival wil organiseren. Moeten er verkeersregelaars zijn, EHBO, een veiligheidsplan, ik snap dat.

Maar een tentje met wat klein vermaak ernaast? Jawel zegt de gemeente want de veiligheidsdiensten zoals de brandweer moeten op de hoogte zijn. Tentje met klein vermaak, brandweer?

Doe je een beroep op het buurtbudget van de gemeente voor de financiering waarvan je al meteen EUR 36 mag aftikken voor de evenementenvergunning. Dat doe je per e-mail want dat gaat lekker snel. Word je aanvraag niet in behandeling genomen omdat je de daartoe bestemde formulieren niet hebt gebruikt.

Het  antwoord: de gemeente geeft je niet zomaar geld.  Waarmee de aandacht wordt verschoven naar wat je met al die vrijwilligers te bieden hebt naar wat je aan bijdrage van de gemeente vraagt. Je zou je bijna schuldig gaan voelen. Vijf ambtenaren die een uurtje vergaderen kosten ook al gauw EUR 500 en met ditzelfde bedrag bouwen wij in de wijk een mooie burendag.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Vindt de gemeente burgerinitiatieven wel leuk?”

 1. Rob Alberts on september 13th, 2015 22:24

  Sociale cohesie staat of valt bij de bereidwilligheid van de ambtenaren?
  Burgerlijke ongehoorzaamheid is in mijn ogen het juiste antwoord op deze burocratische gemeentelijke werkwijze.

  Vriendelijke groet,

 2. Marcel Elshout on september 13th, 2015 22:31

  Keeping up appearances oftewel schone schijn!…en dat kost geen of nauwelijks geld, inderdaad een gemeentelijke afkoopcent.

 3. Daan de tekenaar on september 14th, 2015 09:59

  Is het niet eenvoudiger te kijken wat de boete is voor het niet hebben van een vergunning en die dan voor lief nemen?
  Politie en brandweer breng je op de hoogte als het mis loopt met het welbekende nummer en er is altijd wel iemand die pas nog de EHBO cursus heeft gevolgd 🙂

 4. Peter de Kock on september 14th, 2015 17:30

  @Rob: We hebben het hier eerder dit jaar uitgebreid met de gemeente over gehad tijdens een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst over verbindend bestuur. Als de aanbevelingen rap worden uitgevoerd komen dit soort zaken gelukkig niet meer voor.

  @Marcel: Het gaat me niet eens om het geld maar de reactie vond ik nogal eigenaardig.

  @Daan: Is altijd een optie maar als iemand die dag zou klagen en de politie zou bellen is het meteen einde feest en op een niet zo’n leuke manier. Ik heb graag bij de gemeente iemand die daar de verantwoordelijkheid voor neemt, iemand die zegt: volgens de regels heb je een vergunning nodig maar doe het maar gewoon.

Laat je reactie achter!