De schietbaantest voor burgerinitiatieven

Geplaatst op 10 juni, 2015 

Op 24 juni organiseert mijn gemeente een bijeenkomst over verbindend bestuur.

Ik heb hier alvast een bijdrage over hoe als gemeente om te gaan met die systeem tartende burgerinitiatieven. De oplossing is: doe de schietbaantest. Deze test is bijzonder eenvoudig.

Stel als gemeente aan de initiatiefnemers de volgende vraag: gaan jullie midden in jullie wijk een schietbaan aanleggen?

Is het antwoord JA, trek dan als gemeente alle juridische lades open, volg alle denkbare procedures en neem daar gerust een jaar of wat de tijd voor.

Is het antwoord NEE, laat dan al die juridische lades dicht en bypass alle procedures door te zeggen: Ga het maar doen, ook al vinden wij het hier en daar een beetje eng. Ga het maar doen maar hou ons wel  af en toe op de hoogte.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “De schietbaantest voor burgerinitiatieven”

  1. Daan de tekenaar on juni 11th, 2015 15:03

    Jammer dat de schietbaantest zelf al meer dan een half jaar in beslag gaat nemen 😛

    Het is vooral een kwestie van verantwoording nemen of juist los durven laten en zien waar het schip strand. Niemand wil zijn vingers branden en zeggen ‘doe maar!’

  2. Peter de Kock on juni 12th, 2015 20:33

    @Daan: de test neemt nog geen minuut in beslag 🙂 De samenleving heeft juist behoefte aan verbrande vingers, aan dingen die worden uitgeprobeerd, dingen die mislukken en dingen die slagen. Soms loopt een burgerinitietief een deuk op, soms de gemeente, soms allebei tegelijk. Het zijn wel deze deuken die ons uiteindelijk verder brengen, dat is wat ik denk. Goed weekend Daan.

Laat je reactie achter!