Draagvlak gemeente vs draagvlak burgerinitiatief

Geplaatst op 3 april, 2015 

Een praktijkcase in mijn eigen stad.

De gemeente ruimt 9ha heesters om te besparen op onderhoud. In mijn wijk willen we op een aantal van die plekken waar de heesters verdwijnen bloemenmengsel inzaaien om zo bij te dragen aan het zogenaamde bijenlint, een lint van bloemen dat ervoor zorgt dat de bijen, die het toch al moeilijk hebben, aan voedsel kunnen komen. Dat bijenlint kost de gemeente helemaal niets want we doen al het werk en onderhoud met wijkbewoners en zorgen zelf voor het bloemenzaad, onder andere via sponsoring.

Leuk idee toch? Ik denk dan aan gejuich op het gemeentehuis.

De gemeente is echter bang dat omwonenden gaan klagen over die bloemenmengsels en keurt onze verzoekjes om bloemenmengsels in te zaaien af. Tenzij we zorgen voor voldoende draagvlak bij de omwonenden.

En dat vind ik nou zo interessant: draagvlak.

Kijk, ik snap best dat het niet de bedoeling is dat een eenling of een klein groepje actieve wijkbewoners gaat bepalen wat er in een wijk gebeurt. Maar wat is het risico hier? We willen geen schietbaan aanleggen, we willen alleen maar voor bloemen zorgen. Er is geen risico, alleen de mogelijkheid tot discussie over mooi en lelijk.

Laat hier de teugels vieren gemeente. De openbare ruimte is voor burgers een makkelijke instapgelegenheid voor wat jullie burgerparticipatie noemen. Maak de drempel om in te stappen hier zo laag mogelijk, kunnen die burgers ervaren hoe leuk het is om samen zorg te dragen voor de eigen leefomgeving en bestaat de kans dat ze later grotere burgerinitiatieven nemen.

Maar terug naar het draagvlak. Hoe zouden we dat kunnen doen? Bij omwonenden aanbellen en ze vertellen wat we van plan zijn en vragen wat ze ervan vinden. Of een bewonersbrief schrijven met informatie en dat huis aan huis bezorgen. En natuurlijk kijken of er reacties komen.

Maar nu jullie gemeente, wanneer hebben jullie ergens draagvlak voor? De gemeenteraad bestaat uit 31 leden. Dat betekent dat als 16 leden ergens voor zijn, een voorstel wordt aangenomen dat impact kan hebben op de pakweg 55.000 inwoners van de stad.

Met 16 op 55.000 hebben jullie voldoende draagvlak, dat is 0,29‰. In mijn wijk wonen globaal 9.000 inwoners. 0,29‰ daarvan is 2,6 inwoners. En dat draagvlak hebben we ruimschoots zonder dat we daarvoor langs de deuren hoeven.

Nu hoor ik jullie denken dat die 31 gemeenteraadsleden gekozen zijn en samen die 55.000 vertegenwoordigen. We weten allemaal dat dit niet klopt. Ik heb een jaar gleden op iemand gestemd die me nooit vraagt wat ik ergens van vindt of wat ik wil dus hoe kan zo iemand mij vertegenwoordigen?

Dus: ofwel heeft de gemeente met 16 mensen voldoende draagvlak en wij in de wijk met 2,6 inwoners. Ofwel wij hebben geen draagvlak en dan de gemeente ook niet, zelfs niet met 31 raadsleden.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , , ,

Reacties

4 Reacties to “Draagvlak gemeente vs draagvlak burgerinitiatief”

 1. marlies bouwens on april 3rd, 2015 08:26

  Hoi Peter,

  Helemaal met je eens maar ik denk dat de enige optie is dat jezelf in de gemeenteraad gaat zitten! Dat loge denken van de gemeente zal denk ik niet snel veranderen. Wel goed dat je het onder de aandacht brengt!Ik zal wel op je stemmen hoor!

 2. Petra on april 3rd, 2015 08:28

  Dat draagvlak is een geweldige mogelijkheid om te laten zien waar jullie bewoners toe in staat zijn. Je krijgt zo de troef in handen gespeeld!

 3. Esther Zimmerman on april 3rd, 2015 20:55

  Goed idee die bloemenveldjes. Leuk voor de bijen, vogels en voor ons om blij van te worden! Ik wil wel helpen.

 4. Peter de Kock on april 3rd, 2015 21:15

  @Marlies: Ik moet er niet aan denken… Ik denk ook dat zo’n systeemwereld als dat van de gemeente net zoiets is als een moeras: je komt erin vast te zitten. De verandering, zo geloof ik, komt van mensen die eigenaarschap gaan ervaren en uitoefenen over hun eigen straat, buurt en wijk. Dat verandert tevens de machtsverhoudingen met de gemeente.

  @Petra: Ik heb even tijd nodig het van die kant te bekijken….

  @Esther: Leuk, dank je wel. Ik zal je op de hoogte houden als we aan de slag gaan.

Laat je reactie achter!