Opgroeien in een vuile wereld

Geplaatst op 19 oktober, 2014 

Een generatie groeit op in een vuile wereld, een wereld waar plastic flesjes, blikjes, plastic tassen, snoeppapiertjes, lege zakken chips, sigarettenpeuken en glas op straat ligt.

En niet alleen op straat: het ligt in de speeltuinen waar deze kinderen spelen, op de stoepen waar ze leren fietsen en rolschaatsen, rondom de scholen waar ze leren lezen en schrijven, naast de huizen waar ze hun veilige thuis hebben, in de bossen waar ze hutten bouwen, op de velden waar ze samen voetballen en op de stranden waar ze tijdens de zomer vakantie vieren.

Voor deze generatie:

Denk niet dat dit normaal is.
Denk niet het altijd zo geweest is.
Weet dat het nog niet eens zo heel lang geleden buiten schoon was.
Weet dat het buiten weer opnieuw schoon kan worden.
Geloof dat dit mogelijk is.

Het is vreselijk en dat deze generatie een vuile wereld van ons erft. We mogen dat niet toestaan, ook wij mogen het niet normaal vinden dat het buiten zo vies en vuil is, ook wij moeten erin geloven dat het buiten weer schoon kan worden. Morgen is weer een nieuwe dag om hier een bijdrage aan te leveren, een dag vol mogelijkheden om ten minste één stuk zwerfafval op te pakken en op te ruimen. Of weet je wat: begin vandaag nog.

 

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Opgroeien in een vuile wereld”

 1. Jooper on oktober 20th, 2014 12:30

  Ik las online laatst dit: “Everyone talks about leaving a better planet for our kids. Let’s try to leave better kids for our planet.”

  Volgens mij werkt het naar twee kanten. We moeten onze kinderen ook weer opvoeden zoals wij ooit opgevoed zijn. Afval gooi je in de afvalbak, en niet in de zandbak, naast de schommel of naast het bankje waar je zit te kletsen met je vrienden. Het schoonmaken van een vuile wereld is een mooi iets, maar hoeveel mooier zou het zijn als we er geen rommeltje meer van zouden maken?

 2. Peter de Kock on oktober 20th, 2014 19:31

  @Jooper: Wat die kinderen betreft… 1x per maand ruimen we in de wijk zwerfafval op. Tijdens dat opruimen raken we wel eens aan de praat met voorbijgangers. Meestal spreken die hun afschuw uit over al dat afval op straat. En dan lopen ze verder. Laatste keer toen we bezig waren kwamen een paar buurtkinderen vragen of ze alsjeblieft mee mogen helpen. Waren ze nog teleurgesteld omdat we al bijna klaar waren en ze maar heel eventjes mee konden doen. Kijk, daar kan ik blij van worden. De toekomst is schoon.

 3. Petra on oktober 21st, 2014 14:05

  En laten we het nog wat breder trekken. De vervuiling in de wereld is ook de vervuiling in onze gedachten… Als we opruimen, ruimen we ook onze hersenspinsels op. Een schone mind is vrij van negatieve oordelen over onzelf, anderen en de wereld. Een schone wereld begint bij onszelf, in onszelf. Dankje Peter voor het goede voorbeeld dat je geeft!

 4. Peter de Kock on oktober 21st, 2014 20:15

  @Petra: Bedankt. Zwerfafval is zeker een spiegel en ook een uitnodiging om iets te ondernemen. We hebben veel van die uitnodigingen en dat is goed nieuws omdat het betekent dat we de toekomst tegemoet gaan waar we zo naar verlangen.

Laat je reactie achter!