Een kleine actie is een universum op zichzelf.

Geplaatst op 8 februari, 2014 

Als ik een leeg flesje of blikje zomaar op straat zou gooien, zou je me erop aanspreken? Natuurlijk zou je dat doen. En ik zou je antwoorden: ‘Wat maakt dat ene flesje of blikje nou uit?‘. Je zou me vragen eens goed om me heen te kijken naar dat zwerfafval dat overal ligt. Je zou me zeggen: ‘Dat is van mensen die net als jij denken dat dat ene flesje of blikje niks uitmaakt. Zie eens wat een troep er ligt.

Dat ene flesje of blikje weggooien maakt dus wel degelijk uit. En dat is goed nieuws want dat betekent dat het opruimen van dat ene flesje of blikje ook een verschil maakt. Net zoals elke dag een flesje of blikje op straat gooien je stad kan vervuilen kan elke dag een flesje of blikje opruimen ervoor zorgen dat je stad schoon wordt. .

Dat een kleine actie weinig zin heeft is een grote misvatting. Het probleem van zwerfafval is ontstaan door een heleboel kleine acties en het kan ook weer opgelost worden door een heleboel kleine acties: elke dag één stuks zwerfafval opruimen.

De impact van een kleine actie geldt niet alleen voor zwerfafval. Het geldt voor alles. Een kleine actie is een universum op zichzelf.

Lees ook: De grootsheid van het kleine

Deze blogpost is geïnspireerd door KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet).

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

8 Reacties to “Een kleine actie is een universum op zichzelf.”

 1. Petra on februari 8th, 2014 22:14

  En het mooie is dat het in jouw geval niet bij woorden blijft, maar dat je het ook daadwerkelijk in de praktijk brengt!

 2. Peter de Kock on februari 8th, 2014 22:48

  @Petra: Dank je wel. Nu extra gemotiveerd kleine dingen te doen. Vandaag voor het eerst tijdens hardlopen afval oprapen. Dat werkt heerlijk als je weet dat het wel zin heeft.

 3. Petra on februari 9th, 2014 10:41

  Je kent het verhaal van de 100 apen wel… (denk ik): Als je honderd apen iets leert, kunnen alle apen het. (vereenvoudigde versie, maar is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan).

 4. Peter de Kock on februari 9th, 2014 17:30

  @Petra: Ha ja, dat is een mooi verhaal. Ik heb op de wijkblog twee filmpjes gepost die hierop aansluiten, je kent ze vast wel.

 5. Els van on februari 12th, 2014 19:13

  Een blikje , papier kortom afval hoort niet op straat vinden de meesten onder ons. Hondenbezitters betalen voor de eventuele overlast van hun hond, ook dat is geaccepteerd. Hoe zit het als jouw tuin de kattebak van de buurt is? Zijn kattenbezitters niet verantwoordelijk voor overlast van hun ( huis) dier?

 6. Peter de Kock on februari 12th, 2014 19:28

  @Els: Soms werkt de vraag ‘wie kan een bijdrage leveren aan de oplossing’ beter dan de vraag ‘wie is verantwoordelijk voor het probleem’. Dat is waar het hier over gaat. Ik kan gaan zitten wachten tot de mensen die afval op straat gooien daarmee stoppen. Dan kan ik lang wachten. Ik kan ook oprapen wat er voor mijn voeten ligt. Of en hoe je dat kunt toepassen op de ongewenste kattenbak weet ik op dit moment niet. Is met de buurman/buurvrouw praten een optie? Of misschien een hulpvraag stellen via sociual media.

 7. Els van on februari 13th, 2014 20:36

  Bedankt Peter
  Katten hebben geen naam of adres om hun nek .Het is moeilijk te localiseren net zoals dat anoniem blikje op straat. Dus verstand op nul en opruimen die troep ik ruim eerlijk gezegd liever een blikje dan kattestront.

 8. Peter de Kock on februari 13th, 2014 21:24

  @Els: Bedenk ik me opeens: een dierentolk. Wie weet wat het dier te vertellen heeft.

Laat je reactie achter!