Alles weten is zo irritant

Geplaatst op 5 juli, 2012 

Een tijdje geleden las ik een boek waarin de hoofdpersoon wel erg veel en diep in haar hoofd liet meekijken. Als lezer wist ik werkelijk alles over deze hoofdpersoon. Alles wat ze deed, dacht en voelde werd uitvoerig verklaard en toegelicht aan de hand van dialogen met vrienden en monologen met zichzelf.

Wat dit leuk om te lezen? Nee.

Als lezer wil ik graag de ruimte om mezelf een beeld te vormen van de hoofdpersoon en van de verhaallijn. Ik heb daar van de schrijver wel wat handreikingen bij nodig maar de schrijver hoeft me zeker niet alle details voor te kauwen.

Ruimte, dat wil ik. Ruimte om zelf de details te verzinnen en te visualiseren maakt het lezen van een boek juist zo leuk. Misschien was de auteur daar een beetje bang voor, dat mijn verhaal van het boek anders zou zijn dan het verhaal van de auteur en deed de hoofdpersoon daarom zo haar best te bepalen hoe ik over haar dacht.

Ik ben een beetje zoals die auteur en zoals de hoofdpersoon uit het boek want ik wil soms ook graag alles tot in de details dichtgetimmerd hebben. Tegelijkertijd ben ik ook de lezer die ruimte wil en die het irritant vindt om alles te weten.

Lees ook:

Bewaard onder Boeken, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

9 Reacties to “Alles weten is zo irritant”

 1. Marco Raaphorst on juli 5th, 2012 10:26

  Ik hoef niet alles te begrijpen. Een verhaal hoeft niet altijd een grote verhandeling te zijn. Het zit hem vaak in de details en woordeloze zaken voor mij.

 2. Peter de Kock on juli 5th, 2012 20:27

  @Marco: ‘Woordeloze zaken’ is best een leuke naam voor een bedrijf 🙂

 3. Marco Raaphorst on juli 5th, 2012 20:28

  of woordloos …. 🙂

 4. Peter de Kock on juli 5th, 2012 20:45

  @Marco: Iemand is er al mee aan de haal gegaan http://www.woordloos.nl/about/

 5. Petra on juli 5th, 2012 20:39

  Doet me denken aan de maskers, Peter. Het is maar schijn, dat alles weten…. daarachter zit weer een andere laag… en weer een… en….

 6. Peter de Kock on juli 5th, 2012 20:42

  @Petra: We hebben in ieder geval het Higgs deeltje ontdekt. Op naar de volgende laag…

 7. Marco Raaphorst on juli 5th, 2012 21:32

  @peter: ah, ja slimme naam! 🙂

 8. lide on juli 7th, 2012 15:42

  Zo’n boek lijkt me leuk om te lezen, maar niet vaker dan 1x per jaar. 😉

 9. Peter de Kock on juli 7th, 2012 20:40

  @Lide: Ik kreeg het boek in handen een kwartier voor vertrek naar Domburg. Voor op vakantie was het best vermakelijk.

Laat je reactie achter!