Strijd werkt als een boemerang.

Geplaatst op 7 februari, 2012 

Vrijdagochtend hardlopen. Ik had me warm aangekleed ter bescherming tegen de vrieskou en begon te lopen. De eerste vijf minuten voelden nog koud maar daarna kreeg ik het al snel warm. Alleen aan mijn gezicht kon ik de kou nog voelen en verder voelde ik alleen maar warmte. Een rare gewaarwording.

Nog tien minuten later begon ik te zweten. Ik trok mijn handschoenen uit en liep verder. Hoewel ik verschillende laagjes kleding aan had, koelde het zweet snel af. Ik kreeg het zelfs koud van het zweet dat aanvoelde als een laagje ijswater.

Dat wat me in eerste instantie hielp de kou te verdrijven, hardlopen, begon tegen me te werken.

Mijn thema de laatste weken is het opgeven van de strijd tegen de realiteit, het accepteren van wat er is door, als is het maar voor een moment, heel bewust te zijn van wat die realiteit bij me oproept aan oordelen, gevoelens en innerlijke strijd.

Ergens tegen ten strijde trekken, lijkt vaak zo natuurlijk, zo logisch en zo noodzakelijk. Maar net zoals het natuurlijk, logisch en noodzakelijk lijkt om flink te bewegen als je het koud hebt, produceer je uiteindelijk zweet waardoor je het juist koud krijgt. In het begin werkt het even maar het komt bij je terug als een boemerang.

Lees ook:

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

9 Reacties to “Strijd werkt als een boemerang.”

 1. Henny Bos on februari 7th, 2012 11:07

  het klopt, volgens de roos van Leary roept tegen, tegenstand op en lokt samen, samenwerking uit, je kunt niet tegen het donker vechter, alleen het licht aan doen helpt

 2. Daan on februari 7th, 2012 11:49

  ik opteer nog steeds voor een winterslaap 🙂

 3. Peter de Kock on februari 7th, 2012 13:29

  @Henny: Bedankt voor de theoretische onderbouwing.

  @Daan: Ik reed vanochtend op de fiets en zag -16 op de thermometer. Dan klinkt een winterslaap wel heel verleidelijk 🙂

 4. Marc on februari 7th, 2012 17:31

  Gewoon ervoor zorgen dat je niet teveel gaat zweten : ).

 5. Peter de Kock on februari 7th, 2012 20:22

  @Marc: rustig blijven dus 🙂

 6. Marc on februari 7th, 2012 21:19

  @Peter, ik ben de laatste tijd ook een beetje aan het hardlopen, maar dat kan denk ik ook zonder al te veel te zweten, gewoon niet te snel willen gaan, ik neem dan ook altijd een zomerjas mee in een rugzak, zodra bij mij de temperatuur begint te stijgen doe ik mijn winterjas uit en trek ik mijn zomerjas aan, gaat goed, voor alles is een oplossing 🙂 .

 7. Peter de Kock on februari 8th, 2012 10:21

  @Marc: Bedankt voor de tip en geniet van het hardlopen.

 8. Marjolein on februari 8th, 2012 22:08

  meebewegen met wat er is… Mooi – en herkenbaar – thema 🙂

 9. Peter de Kock on februari 9th, 2012 05:52

  Dank je wel @Marjolein. Klinkt ook als Aikido (meebewegen).

Laat je reactie achter!