Strijd tegen de realiteit

Geplaatst op 2 februari, 2012 

Ik doe mijn best het woord ‘moeten’ zoveel mogelijk te vermijden. Ik ga niet werken omdat dat moet maar omdat ik dat wil. Waarom wil ik dat? Omdat ik er een aantal behoeften mee vervul.

Maar vrij van ‘moetjes’ ben ik niet. Een mooie testcase is voor mij het weer. Dan fiets ik en begint het te regenen. Dat mag dan niet, het mag niet regenen als ik fiets. Het moet dan droog blijven. En zo zijn er nog veel meet testcases aan de hand waarvan ik kan afvinken in hoeverre ik me bevrijd heb van ‘moetjes’ zoals de rij voor de kassa in de supermarkt.

De allermooiste testcase is misschien wel het nieuws: er moet wereldvrede zijn, politici moeten eerlijk zijn, iedereen moet genoeg te eten en te drinken hebben, het milieu moet schoon zijn.

Telkens als er iets moet, ontstaat strijd, strijd tegen de realiteit. En dat verlies ik altijd.

En hier hield deze blogpost aanvankelijk op maar ik heb nog een kleine aanvulling.

Deze week stond in op een middag buiten in de vrieskou. Er stond een stevig windje wat de kou voor mijn gevoel nog intenser maakte. Mijn lichaam wilde zich zo klein mogelijk maken, zich als een egeltje oprollen om zoveel mogelijk lichaamswarmte vast te houden.

Ik dacht: laat ik het eens anders doen. Ik probeerde me te ontspannen, de spieren niet aanspannen maar mezelf als het ware overgeven aan de kou. Het voelde koud, dat wel, maar wel ontspannen. De kou werd anders, het was koud zonder het gevecht ertegen. Het was goed zo.

En daarna liep ik als een opgerold egeltje weer verder, met warmte terugdenkend aan dat moment van overgave.

Lees ook: Het moeten moet niet weg

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

10 Reacties to “Strijd tegen de realiteit”

 1. Petra on februari 2nd, 2012 14:08

  En zo zegt Eckhart Tolle het:

  “Wees mild met jezelf als je geen vrede hebt.
  Op het moment dat je je onvrede volkomen aanvaardt,
  verandert je onvrede in vrede.”

  Volgens mij heb je ’t geheim ontdekt 😉

 2. Peter de Kock on februari 2nd, 2012 20:23

  @Petra: Het geheim ontdekt, wat zal ik dan nou eens gaan doen? 🙂

 3. Es on februari 2nd, 2012 20:30

  Dat zegt genoeg:

  Hedgehog: Defense

  Hedgehog reminds you to take the time to enjoy life, no matter what is happening otherwise. It also is the symbol of the Wisdom of the Female Elder, with close ties to Mother Earth; therefore, planting and gardening is very beneficial to you. Hedgehog has a deep connection to the female Goddess energy and allows those who have its totem to connect to that energy. People with a Hedgehog totem often understand weather patterns – they know when it will rain. Hedgehog also teaches how to be on the defense and how to protect yourself. It shows how to protect the soft inside – your inner self. Hedgehog shows how to be gentle, yet protective at the same time. How to build defenses and protective barriers that discourage negative people.

 4. Peter de Kock on februari 2nd, 2012 21:15

  @Es: Wat is dat toch handig een sjamaan in je netwerk te hebben 🙂 Dank je wel.

 5. Michael on februari 4th, 2012 17:22

  Volgens mij kunnen we het moeten nooit uitbannen, maar zo te lezen is er hoop en kunnen we er soms wel ontspannen mee omgaan.

 6. Peter de Kock on februari 4th, 2012 17:37

  @Michael: Als we vinden dat het ‘moeten’ uitgeband ‘moet’ worden, lukt het in ieder geval niet. Ik kan me wel voorstellend dat toekomstige generaties heel anders zullen communiceren dan wij.

 7. Michael on februari 4th, 2012 19:37

  @Peter: Interessant. Hoe stel je die communicatie voor? Bedoel je dan via andere technieken of heb je het dan meer over de verwoording van de boodschap?

 8. Peter de Kock on februari 4th, 2012 20:03

  @Michael: Misschien ontwikkelen we wel extra zintuigen en is het gesproken woord niet meer nodig. Leg je een direct lijntje van hart tot hart.

 9. Theo on februari 5th, 2012 13:22

  Een soort van ontmoeten, zeg maar. 😉

 10. Peter de Kock on februari 5th, 2012 15:03

  @Theo: Precies, en dat gaat soms wel gepaard met wat afkickverschijnselen 🙂

Laat je reactie achter!