Typisch 2011

Geplaatst op 29 december, 2011 

Aan het eind van het jaar schrijf ik op wat ik in het nieuwe jaar graag wil meemaken. Je zou het voornemens kunnen noemen maar ik neem me niks voor. Ik noem het liever wensen en verlangens, een beetje dromen over het nieuwe jaar.

En dan laat ik het rijpen, net zoals wijn. Na een jaar gaat de ‘kurk van de fles’ en kijk ik naar waar ik een jaar geleden over droomde en wat er is uitgekomen. De resultaten zijn meestal verrassend.

Een paar dagen geleden las ik mijn dromen over 2011 voor het eerst weer terug en ik was boos en teleurgesteld omdat er niets was uitgekomen. OK, ik geef het toe: ik had een paar echt grote dingen gedroomd maar daarvan had er best eentje werkelijkheid kunnen worden.

Een dag later bekeek ik mijn dromen voor 2011 nog eens maar dit keer met het vergrootglas er bovenop, inzoomen op de details. Wat schreef ik daar? Is het niet uitgekomen? Ook niet een beetje? Is het punt op dit moment ‘in progress’? Is het misschien wel uitgekomen maar op een iets andere manier en herken ik het op dit moment niet? Wil ik dit nog graag of is mijn droom onderweg veranderd?

Conclusie: ik heb een heleboel om dankbaar voor te zijn in 2011. Veel van wat ik een jaar geleden droomde, is uitgekomen of is op dit moment aan het uitkomen. En er zijn ook flink wat dromen die ik graag meeneem naar 2012.

En dat vond ik nou typisch 2011: teleurstelling maar met iets meer aandacht voor de details volop dankbaarheid.

Dankbaarheid komt niet uit de lucht vallen, soms is het hard werken, hard vloeken, flink frustrerend, een kwestie van aandacht en focus.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , , , , , ,

Reacties

12 Reacties to “Typisch 2011”

 1. Marco Raaphorst on december 29th, 2011 10:09

  en de volhouder wint. altijd.

  op naar 2012 jongen!

 2. Peter de Kock on december 29th, 2011 14:41

  @Marco: Aangespoord door je reactie en door wat je schreef in http://marcoraaphorst.nl/22654/6-jaar-later/ heb ik veel zin in het nieuwe jaar.

 3. Petra on december 29th, 2011 11:56

  Houden (accepteren) van wat is en zien wat er (wel) is, zou dat niet het geheim zijn?
  Ik las net dat het in Spanje een ritueel is om 12 uur 12 druiven te eten en bij elke druif een mooie herinnering van het afgelopen jaar ‘mee te nemen’, zodat je daarvan in het volgende jaar nog meer uitnodigt.
  Wensen is misschien wel benadrukken wat er nog niet is en daarmee een vorm van ondankbaarheid… Dus:
  Van je dankbaarheid zul je zeker de vruchten gaan plukken!

 4. Peter de Kock on december 29th, 2011 14:29

  @Petra: wensen als vorm van ondankbaarheid? Een wens is voor mij een soort van spirituele conceptie, het begin van een nieuwe creatie. Met ondankbaarheid heeft dat voor mij niets te maken. Wat er wel gebeurt is dat als ik zie dat een wens niet is uitgekomen, dat raakt in vertrouwen en uiteindelijk in acceptatie dat alles zo z’n tijd heeft.

 5. lieke huijbregts on december 29th, 2011 21:00

  moooooooi

 6. Michael on december 29th, 2011 21:02

  Tof, Peter. Dingen duren soms langer dan we denken. Tijd zat gelukkig 🙂

 7. Peter de Kock on december 29th, 2011 21:58

  @Michael: ik zou me trouwens wezenloos zijn geschrokken als alles in 2011 wel was uitgekomen. Dan zou ik heel wat uurtjes op mijn favoriete bank met mijn favoriete bezigheid (laptop op schoot) hebben gemist 🙂

 8. Marjolein on december 29th, 2011 21:04

  Veel terugblikken lees ik, rond deze tijd. Die van jou sluit mooi aan bij wat ik zelf vandaag overpeinsde… En mooi dat je dat zegt: de wens als het begin van een nieuwe creatie!

 9. Peter de Kock on december 29th, 2011 22:00

  @Marjolein: Dank je wel. Terugblikken heeft voor mij wel te maken met afsluiten en met ruimte maken voor het nieuwe. Hey ho let’s go op naar 2012.

 10. Petra on december 29th, 2011 21:06

  In elk geval wens ik je heel veel dankbaarheid in het nieuwe jaar en dus ook veel om dankbaar voor te zijn! Om te beginnen een fijne jaarwisseling!
  En hartelijk dank voor al je inspirerende blogs, reacties, boekenacties (!) en support van mooie initiatieven + je bijdrage daaraan! Last but not least: De verbindingen die je legt en de dialoog die je op gang brengt!

 11. Peter de Kock on december 29th, 2011 22:01

  @Petra: Die ga ik even goed om me laten inwerken om maximale dankbaarheid te ervaren 🙂 Dank je wel.

 12. Michael on december 29th, 2011 22:56

  @Peter: Een win-win-situatie dus. Ik wens je nog veel uren op je favoriete bank met je favoriete laptop toe 🙂

Laat je reactie achter!