De waardecrisis: hoe gaat het verder?

Geplaatst op 11 oktober, 2011 

Vervolg op:

Hoe gaat het verder met die mensen die vergeten waren hoe waardevol ze waren en die op hun zoektocht naar waarde in de ban waren geraakt van geld en regeltjes volgen? Trappen ze in een volgende valkuil of doen ze een ontdekking die hun levens blijvend verandert?

Laat in een reactie op deze blogpost jouw verhaaltje achter over de waardecrisis (net zo lang of kort als jij wilt).

De eerste drie inzenders krijgen gratis het boek ‘De magische gouden ring‘ , geschreven door Petra Maartense, thuisgestuurd.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: , ,

Reacties

23 Reacties to “De waardecrisis: hoe gaat het verder?”

 1. Monique on oktober 11th, 2011 17:55

  Voor mij geen valkuil, omdat ik helemaal niets met geld heb. Nooit gehad trouwens. Het meeste van mijn verdiende geld gaat naar de opvang van dieren. Trouwens, als ik morgen doodga neem ik niets mee, dus maak er liever nu iemand (dieren) blij mee.

  Groetjes, Monique (zucosdream)

 2. Huub Koch on oktober 11th, 2011 18:57

  Ooit las ik het boek ‘De man die bomen plantte’ van Jean Giono. http://goo.gl/ykF9c Het gaat over een man die had vastgesteld dat dit land ten onder ging door gebrek aan bomen. Hij voegde er aan toe dat hij, omdat hij niets belangrijkers te doen had, het besluit genomen had iets aan die stand van zaken te doen.

  De man die bomen plantte, is het verhaal van Elzéard Bouffier, die zich na het verlies van zijn gezin terugtrekt in een afgelegen en verlaten deel van de Provence met wat schapen en een hond. Daar zet hij zich aan zijn levenswerk: het planten van honderdduizenden eikels. Terwijl de jaren vorderen, komt het land weer tot leven. Mensen keren terug – vol levenslust, verwachting en blijdschap.

  Waarde gaat niet over regeltjes, wel over dingen doen waar je zelf in gelooft. Dat zijn niet altijd de dingen die aan de oppervlakte zichtbaar zijn. De waarde zit in de onderstroom, dat wil de crisis ons zeggen.

 3. Peter de Kock on oktober 11th, 2011 19:40

  @Monique Klinkt mij als vrijheid in de oren. Een beetje zoals we volgens mij lang geleden allemaal geleefd hebben.

  @Huub Van jouw analyse kan ik blij worden. Ik zwem nog even verder in die onderstroom 🙂

 4. daan on oktober 12th, 2011 11:54

  Ik zit zelf nog diep in de valkuil van de regeltjes van de maatschappij die ik zonder nadenken mezelf ook heb opgelegd. Een hele diepe kuil, boven schijnt het licht, werpt schaduwen op de bodem en geeft alles een onwerkelijke aanblik. Alles schreeuwt en roept dat het anders moet, ik schreeuw en roep terug dat ik dat allang weet. ‘Kom naar boven dan!’ maar de kuil is zo diep, de wanden bieden weinig houvast. Ik heb nog een lange lastige weg te gaan. Gelukkig zijn er genoeg medestanders die een helpende hand willen uitsteken.

 5. Peter de Kock on oktober 12th, 2011 13:12

  Dank je wel @Daan. We zitten, zoals ik het zie en ervaar, allemaal wel een beetje in die kuil. Ik in ieder geval wel. En dat weten hoe het anders moet, vind ik soms een zegen (blij dat ik het weet, dat geeft perspectief op hoe ik het anders wil) en soms een vloek (het voelt soms zwaar, al die verantwoordelijkheid).

 6. Petra on oktober 12th, 2011 16:06

  Hai @Daan. Je schetst een mooi beeld, velen zullen het wel herkennen en toch en toch en toch… de kuil hoeft niet zo diep te zijn. We denken alleen maar dat-ie diep is en dan issie diep.
  Gedachtenkrachttip: Als je ‘m in je verbeelding nu eens wat minder diep maakt… dan stap je er zo uit! Of als je jezelf nu eens vleugels aanmeet?
  We do have the power to escape!

 7. Huub Koch on oktober 13th, 2011 13:56

  Zojuist het boek van Petra ontvangen!
  Heerlijk, ik ga het met veel plezier lezen!

 8. Petra on oktober 14th, 2011 10:43

  🙂

 9. daan on oktober 14th, 2011 10:47

  Hoi @Petra, ik kan me een hoop verbeelden, dat is het probleem niet, soms zijn de kettingen van de maatschappij te stevig, hoe geweldig ik mij mijn vleugels ook inbeeld, met straal motoren en al, ik heb gewoon geduld nodig, dan kom ik er wel.

 10. Huub Koch on oktober 14th, 2011 20:54

  Het is een superboek Petra! Ik ga er binnenkort een posting over maken!

 11. Petra on oktober 14th, 2011 21:16

  Dankje @Huub, leuk! Krijg ik een heuse recensie… 😉 ?
  En @Daan, das waar: Let go en dan kan het ‘vanzelf’ gaan, succes!
  En @Peter, dank voor de ‘ontmoetingsruimte’ en je actie!

 12. Huub Koch on oktober 15th, 2011 10:50

  Jazeker Petra, maar het gaat nog even duren en ik heb nog een paar vraagjes. Kun je mij je emailadres sturen? Bij voorbaat hartelijk dank!

 13. marc on oktober 15th, 2011 13:58

  Zou het kunnen dat deze waardecrisis een oorlog zou kunnen veroorzaken, mensen worden ontevredener.

  Maar ja ook hoop ik natuurlijk ook op een positieve omslag, wat mij fijn lijkt in een maatschappij die niet draait om geld, is dat er dan ook waarschijnlijk geen auto’s meer zijn, wat heb ik een hekel aan die dingen, gewoon iedereen te voet of op de fiets :), dus dan zijn er ook geen wegen meer nodig, hooguit een fietspad, kunnen daar weer bomen groeien; appelbomen, perenbomen enz, gratis fruit voor iedereen en zo kan ik nog wel even door gaan :), mijn DROOMWERELD.

  Misschien moet ik maar eens gaan verhuizen naar een rustige plekje in Frankrijk of Spanje ofzo.

 14. Peter de Kock on oktober 15th, 2011 16:31

  @Marc: ik denk dat wat we buiten onszelf zoeken, inderdaad kan leiden tot strijd, conflict en zelfs oorlog. Als je een lekker rustig plekje hebt gevonden in Frankrijk of Spanje, laat me je adres even weten, dan kan ik met de motor eens gezellig koffie komen drinken 🙂

 15. marc on oktober 15th, 2011 21:47

  Is goed Peter,

  Ik zie me daar wel zitten in zo’n zelfvoorzienend boerderijtje, lekker in het zonnetje een appel uit eigen boom plukkend :).

  Maar ach hier is het ook zo slecht nog niet en je moet er toch zelf wat van proberen te maken, waar je ook woont.

 16. Peter de Kock on oktober 16th, 2011 10:17

  @Marc: Klinkt goed zo’n boerderijtje. Doet me denken aan de film ‘La soupe aux choux’ met Louis de Funès.

 17. marc on oktober 16th, 2011 11:27

  Deze film ken ik nog niet, heb net een stukje op youtube gekeken : ).

  Dit filmpje sluit denk ik meer aan op wat mij wel een leuke manier van leven lijkt:
  http://www.youtube.com/user/sanderhummelman#p/a/u/1/VVY-GA608Ms

 18. Peter de Kock on oktober 16th, 2011 13:11

  @Marc: Wat een prachtig filmpje, ik heb het meteen via Twitter gedeeld. Die film van Louis de Funès.was bedoeld als humor hoor 🙂

 19. marc on oktober 16th, 2011 20:08

  Dank je Peter.
  Ik had al door dat je dat bedoelde als humor :).
  Vroeger op school keken we soms in de les naar Louis de Funés, geen idee waarom, was geen fransles ofzo, was wel altijd grappig, daarna eigenlijk nooit meer iets van gezien.

 20. Peter de Kock on oktober 16th, 2011 21:28

  @Marc: Is voor mij wel een beetje nostalgie die films. Als ik een lijstje zou maken met tien dingen die typisch Frans zijn, dan stond Louis de Funés er zeker op.

 21. daan on oktober 17th, 2011 11:54

  Boek is alweer uit, was inspirerend, kom nog wel met een review op mijn log 🙂

 22. Peter de Kock on oktober 17th, 2011 19:34

  @Daan: Boek leest inderdaad lekker vlot. Een review, dat zal Petra leuk vinden.

 23. Petra on oktober 17th, 2011 21:33

  Ben benieuwd @Daan!
  En @Huub, heb je mijn mailadres ontvangen via de twitter-message-service?

Laat je reactie achter!