De waardecrisis: gehoorzaamheid = waarde

Geplaatst op 6 oktober, 2011 

Vervolg op De waardecrisis: geld = waarde

Een aantal slimme ondernemers zagen hierin een gat in de markt. Ze schreven vlug een vreselijk waardeloos boek vol tegenstrijdigheden en gooiden er een flinke reclamecampagne  tegenaan om de mensen te doen geloven dat als ze hun leven zouden leven volgens de regels van dat boek, ze weer waardevol zouden zijn. Dat wilden de mensen maar al te graag. Er was alleen een probleem: niemand snapte het boek. De ondernemers hadden dit al lang zien aankomen want ze hadden ondertussen speciale leslokalen laten bouwen die ze kerken noemden om de mensen te trainen in het op de juiste manier interpreteren van dat boek.

Het plannetje werkte en de leslokalen stroomden vol. De ondernemers voelden zich oppermachtig. Wij zijn waardevol zeiden ze tegen de mensen want wij leven precies volgens de regels van het boek. Als jullie dat ook doen worden jullie ook heilig en waardevol, net als wij. En de mensen deden nog meer hun best te leven zoals in het boek stond.

Maar ook dit liep op een rel uit toen op een dag een aantal van deze heilige ondernemers werden betrapt: ze deden dingen die  volgens hun eigen boek absoluut verboden waren. De mensen hadden de regels gevolgd van heilige ondernemers die zich helemaal niet heilig hadden gedragen, hun heiligheid en hun boek vol regels bleek een leugen.  Wat die heilige ondernemers hadden geflikt was vreselijk erg maar was de mensen nog veel erger vonden, was dat ze hun waarde weer kwijt waren.

Wordt vervolgd…

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: , ,

Reacties

14 Reacties to “De waardecrisis: gehoorzaamheid = waarde”

 1. daan on oktober 6th, 2011 17:07

  wat kan ik slecht tegen vervolg verhalen… kan gewoon niet wachten… ga eens kijken of ik hier wat bij kan tekenen 🙂

 2. Peter de Kock on oktober 6th, 2011 20:43

  @Daan: Oh jee, dan heb ik slecht nieuws want ik weet nog niet wanneer het vervolg eraan komt 🙂

 3. Petra on oktober 7th, 2011 08:27

  Begrijp dat het een verhaaltje is, maar toch zit ik me maar af te vragen welk boek je bedoelt!

 4. Peter de Kock on oktober 7th, 2011 09:36

  @Petra: Het zou bijvoorbeeld de Bijbel kunnen zijn

 5. annelize on oktober 7th, 2011 09:45

  Je blog gaat over een trend. Ik herken een ‘gemene’ deler van sluwe ondernemers die eerst rijk worden om daarna door de mand te vallen.

 6. annelize on oktober 7th, 2011 09:46

  Ja, ik zie inderdaad ook de bijbel er in.

 7. Peter de Kock on oktober 7th, 2011 10:09

  Dank je wel @Annelize. Het is een beetje de huidige tijdgeest: sluwe ondernemers die door de mand vallen.

 8. Petra on oktober 7th, 2011 10:51

  Had ook zoiets als ‘The Secret’ kunnen zijn.
  Geloof niet dat de Bijbel nou verzonnen is uit winstbejag. Verkeerd gebruikt en misbruikt, ja dat misschien wel. Er zijn ook delen weggelaten. (Die over de eigen kracht in de mens, bv) Punt is dat alle vertalingen van mensen vaak ontoereikend zijn en als er op een manier mee omgegaan wordt, die macht en onderdrukking en winstbejag ten doel heeft, tja… dan is de plank misgeslagen. Dat is zeker ook gebeurd, ja. Maar dat ligt niet aan de boodschap zelf, die IS juist misbruikt!

 9. Peter de Kock on oktober 7th, 2011 17:35

  @Petra: Het kunnen een heleboel boeken en boodschappers zijn die ons willen doen geloven dat als je bepaalde regeltjes volgt, je liefde vindt, in de hemel komt of waardevol bent of wat dan ook.

 10. daan on oktober 7th, 2011 11:43

  Het boek staat als je het wat breder ziet voor de dogma’s waar je in het leven tegenaan loopt, de bijbel is natuurlijk een goed voorbeeld hiervan, in de huidige maatschappij zijn alle geknapte luchtbellen, de daarbij horende goeroes, hun jaarverslagen en aandeelhoudersvergaderingen, die de crisis hebben veroorzaakt van hetzelfde soort

 11. Peter de Kock on oktober 7th, 2011 17:39

  @Daan: Ik kan me voorstellen dat regeltjes volgen tegemoet kan komen aan iemands behoefte aan zekerheid en veiligheid. Voor sommige mensen zijn dat religieuze regeltjes, voor andere mensen economische regeltjes. Wat de crisis wellicht wil zeggen is: de regeltjes werken niet meer.

 12. marc on oktober 15th, 2011 13:11

  Wat gaan we dan nu doen met zijn allen.
  Een wereld zonder regeltjes.
  Misschien interessant om dat eens verder uit te diepen.
  Ik denk dat mensen altijd wel op zoek zijn naar een bepaalde houvast, dat mensen zich waardevol willen voelen, dan krijg je weer nieuwe stromingen, wat waarschijnlijk achteraf ook weer een luchtbel blijkt te zijn.

 13. Peter de Kock on oktober 15th, 2011 16:29

  @Marc Sommige regeltjes kunnen best nuttig zijn, ze kunnen bijdragen aan helderheid. Het grote verschil, zoals ik het zie is: is het een opgelegde regel met daaraan verbonden sancties (straf) of is het een wederzijds gemaakte afspraak die bijdraagt aan de behoeften van alle partijen?

 14. marc on oktober 15th, 2011 13:17

  Okey Peter, ik zie dat je er al een vervolg aan hebt gegeven in een later blog : ), leuk ik ga het nu even lezen.

Laat je reactie achter!