Kweek eerst wortels

Geplaatst op 9 september, 2011 

‘Zonder al te veel interesse las ik een artikel over Chinese bamboe. Is het zaadje in de grond gestopt, dan is er ongeveer vijf jaar niets te zien behalve een minuscule loot. Alle groei voltrekt zich ondergronds: er vormt zich een complexe wortelstructuur, zowel verticaal als horizontaal. Aan het eind van het vijfde jaar loopt het Chinees bamboe in ijltempo uit, tot het een hoogte heeft bereikt van vijfentwintig meter. ‘  

Paulo Coelho in zijn nieuwste boek ‘Aleph’

Al op de eerste bladzijden was ik flink geraakt door dit nieuwe boek. Zo herkenbaar, die spirituele impasse, alsof niks meer werkt, vol twijfels zitten.

Het versterkt mijn pleidooi om niet alleen successen te delen maar zeker ook de worstelingen. Ik heb soms meer steun aan het geworstel van een ander dan aan een succesverhaal. Of laat het geworstel dan in ieder geval deel uit maken van het succesverhaal.

Bewaard onder Boeken, Citaten

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “Kweek eerst wortels”

 1. daan on september 9th, 2011 10:52

  de worsteling geeft ook vaak een mooier, spannender verhaal dan enkel het succes, zoals in de budo sport en vele andere wijsbegeerten, het is niet het doel maar de weg ernaar toe.

  daar zal ook vast een mooie wijsheid voor zijn, ‘hij die enkel zijn succes deelt…’

  je ziet het vaak ook in methodische boeken, vooral de amerikaanse, 90% van het boek gaat over hoe geweldig het allemaal wel niet is, wat voor successen er wel niet geboekt zijn met die methode, de weg er naartoe wordt amper belicht, wat zo’n boek eigenlijk waardeloos maakt..

 2. Peter de Kock on september 9th, 2011 11:05

  @Daan: Precies, het is daarom dat ik ook graag wil lezen/leren over de weg ernaar toe, over het vallen en weer opstaan. Dat is tenslotte, naar mijn idee, wat ons tot mensen maakt.

 3. Huub Koch on september 9th, 2011 10:57

  Mooi! … en er zijn zooooveeeeel soorten bamboe!

 4. Peter de Kock on september 9th, 2011 11:06

  @Huub: Als ik een grote tuin had plantte ik deze vol bamboe en ging ik alle soorten bestuderen 🙂

 5. Polderkolder on september 9th, 2011 12:00

  Zijn verhalen zijn zo mooi en waar. Als laatste heb zijn ‘Het verhaal van het potlood gelezen’, prachtig.

  Ik kan me vinden in wat je schrijft, er zou meer ruimte moeten zijn voor worstelingen, zowel bij de deler als bij de ontvanger.

 6. Peter de Kock on september 9th, 2011 12:31

  @Polderkolder: Dank je wel. Ik hou ook van zijn verhalen en had zijn nieuwe boek maanden geleden al besteld voordat het uit was. Dan lijkt het ineens heel lang te duren voor het zover is. Je schrijft over ruimte voor worstelingen bij de deler en de ontvanger. Met name de ruimte bij de ontvanger intrigeert me. Ik merk dat die ruimte er soms niet is en dan kun je als zender van een worsteling ineens van de ontvanger een verhaal over een succes terugkrijgen. En dat voelt vervreemdend.

 7. Roelien on september 21st, 2011 17:11

  Hoera, nog een Coelho-fan….ik kom hier via Aan de Linde. Graag kom ik nog eens lezen!

 8. Peter de Kock on september 21st, 2011 20:23

  @Roelin: Ha leuk, Coelho fans onder elkaar. Ik weet niet meer precies wanneer ik voor het eerst een boek van hem las maar sindsdien ben ik in de ban van de man en zijn werk. ‘Aan de Linde’ van @Marjanneke lees ik ook graag, mooie stukjes menselijkheid.

Laat je reactie achter!