Boekwaarschuwing

Geplaatst op 23 mei, 2011 

Ik ben het boek ‘I thought it was just me (but it isn’t)’ aan het lezen van Brene Brown. De subtitel van het boek luidt: ‘Telling the truth about perfectionism, inadequacy and power’.

Een mondvol maar ik mis het belangrijkste woord: SHAME. Jawel, het is een boek over SCHAAMTE.

Als je nou denkt dat schaamte voorbehouden is aan incidenten zoals met je gulp wagenwijd open een belangrijke bespreking instappen, dan heb je het mis. Wat ik tijdens het lezen van het boek ontdek, is dat schaamte een bijna dagelijkse ervaring is. Onze cultuur waarin perfectionisme wordt verheerlijkt en waarin kwetsbaarheid gelijk wordt gesteld aan zwakte, speelt daarin een belangrijke rol.

Een boekwaarschuwing is dan ook op z’n plaats: LET OP, DIT BOEK GAAT OVER SCHAAMTE EN KAN ZEER CONFRONTEREND ZIJN.

Alleen het lezen over schaamte kan al een schaamte trigger zijn. Weet waar je aan begint. Schakel voordat je gaat lezen je hulptroepen in, mensen waarmee je over schaamte kunt praten, mensen die hun eigen schaamte niet op jou dumpen, mensen die jouw pijn kunnen uithouden als je jouw ervaringen van schaamte en kwetsbaarheid deelt.

Wat bijzonder helpt is dat Brene Brown zich in haar boek zelf ook kwetsbaar opstelt en voorbeelden van andere mensen aanhaalt die dat ook doen.

‘I thought it was just me (but it isn’t)’ is ondanks deze boekwaarschuwing één van de meest waardevolle boeken die ik ken.

Lees ook: De kracht van kwetsbaarheid

Bewaard onder Boeken

Tags: , , ,

Reacties

2 Reacties to “Boekwaarschuwing”

 1. marc on mei 23rd, 2011 11:40

  Ik denk dat schaamte door anderen wordt opgelegd, aangepraat.

  Het is moeilijk om je daar alsmaar weer tegen te moeten verzetten en om dan toch maar gewoon je eigen ding te blijven doen.

  Dit vooral om aansluiting te blijven houden met anderen, denk ik.

  Een fijne dag!

 2. Peter de Kock on mei 23rd, 2011 20:28

  @Marc: schaamte kan zeker door anderen worden gedumpt zodat het ineens op je bordje ligt. Maar ook zonder dat er direct andere mensen bij betrokken zijn, zijn er genoeg schaamte triggers (in de spiegel kijken bijvoorbeeld).

  Het probleem met schaamte, zoals ik het ervaar, is dat het als een stealth topedo onzichtbaar onder de oppervlakte blijft tot het ineens toeslaat. Het kan je ineens overvallen. Het is wat Brene Brown schrijft, een full body experience. Je kunt het in je hele lijf voelen. De manier om eruit te komen is door de schaamte te herkennen, bewust te zijn, je te verbinden met anderen en je schaamte uit te spreken (in haar boek noemt zij deze vier stappen shame resilience). Uit Brene’s onderzoek blijkt dat je schaamte in stand houdt als je het verzwijgt en dat het juist verdwijnt als je het uitspreekt. En dat doet weer een beroep op kwetsbaarheid.

Laat je reactie achter!