Schokdempers voor de ziel

Geplaatst op 3 mei, 2011 

Ontkenning wordt ook wel eens een schokdemper voor de ziel genoemd. Ik denk dat hier waarheid in zit. Stel dat ik vandaag alle waarheid ineens onder ogen zou zien, dan zou de schok te groot zijn om te overleven. En daarom hebben we schokdempers nodig om die waarheid te dempen. Ontkenning is zo’n schokdemper, een hele goede zelfs.

Oordelen (over onszelf en anderen) heeft ook zo’n schokdempende werking.

Neem als voorbeeld iemand die een leuke baan door de vingers ziet glippen en reageert met: ‘Ach, het was eigenlijk toch maar een kutjob’. Door te oordelen over die baan hoeft hij/zij zich niet zo kwetsbaar te voelen. Kwetsbaarheid staat in onze maatschappij gelijk aan zwakte en wie wil er nou zwak zijn? Nee, dan maar liever het masker van ‘het doet me allemaal niks’ ophouden. Kwetsbaarheid afgeweerd.

In dit voorbeeld gaat het over oordelen achteraf maar oordelen vooraf heeft dezelfde functie: oordelen helpt om de schok van een toekomstig verlies te dempen.

Leven is veranderen en verandering is onvermijdelijk. Ik denk dat maar weinig mensen het hier niet mee eens zullen zijn. Maar vervang het woord veranderen door verliezen en vervang het woord verandering door verlies en het is nog steeds waar: leven is verliezen en verlies is onvermijdelijk.

Elke verandering gaat gepaard met verlies. Dat verandering betekent dat er iets nieuws in de maak is, willen de meeste mensen nog wel accepteren. Maar dat verandering ook betekent dat er iets gaat verdwijnen, dat we iets gaan verliezen, dat ligt qua acceptatie wat moeilijker want verlies gaat gepaard met verdriet, pijn en angst. Verlies raakt in onze kwetsbaarheid en AUW, dat willen we nou juist niet.

Door te oordelen over de dingen en mensen waar we juist zo om geven en van houden, bereiden we ons onbewust voor op het verlies ervan en voelen we ons niet zo kwetsbaar. De prijs die we ervoor betalen is dat we ook minder vreugde beleven. Oordelen werkt net als een pilletje dat ongewenste gevoelens afzwakt. En of het op de bijsluiter staat of niet: het pilletje zwakt ook hele prettige gevoelens af.

Voor oordelen geldt hetzelfde. Daarom zijn het ook schokdempers. Voor de ziel.

Bewaard onder Mening

Tags: , , , ,

Reacties

2 Reacties to “Schokdempers voor de ziel”

  1. Petra on mei 3rd, 2011 20:58

    Mooi ontdekt. Oordelen is eigenlijk iets ontkennen, dus. Dat geloof ik zeker. Ben er alleen niet zo zeker van dat dat bedoeld is om de ziel te sparen. Onze ziel – all loving and all knowing – weet wel beter, die is vrij van al die pijn en doet ervaringen op in het leven en geniet van alles wat we leren. Misschien kan de ziel zich manifesteren als wij – zoals jij hier doet – onze oordelen kunnen doorgronden.

  2. Peter de Kock on mei 4th, 2011 09:39

    @Petra: klopt, oordelen is een vorm van ontkenning. Ik denk dat het bedoeld is om de ziel te helpen en van dienst te zijn net zoals ik denk dat onze ziel een (gezond) ego nodig heeft om hier op aarde al deze aardse ervaringen te kunnen beleven. Ik kan me voorstellen dat ‘oordelen’ vanuit het perspectief van de ziel een hele interessante ervaring kan zijn.

Laat je reactie achter!