Geld uit de lucht

Geplaatst op 7 maart, 2011 

Vrijdag liepen Petra Maartense en ik door hartje Utrecht. Een mooie combinatie: een vliegende schildpad en een zwerver door het alledaagse.

We hadden het net over geld, dat in de wereld van het geld de dingen zo ondersteboven en binnenstebuiten zijn. Dat er in onze wereld activiteiten zijn zonder werkelijke waarde die veel geld genereren en dat er ook activiteiten zijn die werkelijk waardevol zijn en die geen of nauwelijks geld genereren.

Geld en waarde zijn twee heel verschillende dingen. Dat zijn het altijd al geweest maar de balans ertussen lijkt steeds verder zoek. Geld is steeds meer machtsmiddel en steeds minder ruilmiddel geworden. En omdat steeds meer machtssystemen aan het afbrokkelen zijn, stel ik me zo voor dat ook onze mijn relatie met geld gaat veranderen.

Op een paar meter afstand van waar we liepen, reed een fietser. Zijn stuur hing vol met boodschappentassen, een wonder dat die fiets nog bestuurbaar was.

Floep, ineens was daar die portemonnee. Of die nou uit de broekzak van die fietser was gevallen of dat die portemonnee er al lag en dat hij er met zijn haast onbestuurbare fiets overheen reed, dat kon ik zo snel niet zien. Hoe dan ook, ineens lag er een portemonnee voor onze neus. Het ging zo snel dat toen ik die portemonnee opraapte, die fietser alweer was verdwenen.

Terwijl we naar die portemonnee kijken en bedenken wat we ermee gaan doen, roept vanaf de overkant van de straat een jongen dat die portemonnee van hem is.

‘Prima, kom dan maar met me mee’ roep ik hem toe. ‘Hier verderop staan een paar agenten, dan regelen we dat meteen even.’ Dat van die agenten klopte want die waren we een minuut eerder gepasseerd.

We liepen terug naar de plaats waar we die agenten hadden gezien en overhandigden die portemonnee. Die jongen die had geroepen dat de portemonnee van hem was, had spontaan afstand gedaan van zijn eigendomsclaim.

Als we verder lopen bemerken we het bizarre toeval, dat terwijl wij over geld praatten er ineens een portemonnee voor onze neus werd gedropt.

Of het nou wisfull thinking is of magisch denken of sprookjesdenken of whatever, het maakt me niet uit. Deze portemonnee was er één met een boodschap: maak je vooral geen zorgen over geld, het kan zomaar uit de lucht vallen.

‘Over een jaar zijn we miljonair Petra’. En we lopen verder. Zorgeloos.

Een vliegende schildpad en een zwerver door het alledaagse, twee verhalenvertellers. En verhalenvertellers zien overal een verhaal in. ..

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

17 Reacties to “Geld uit de lucht”

 1. gertrud on maart 7th, 2011 11:30

  uit een experimentele opstelling over geld weet ik dat bovenstaande gewoon waar is. De energie van Geld stond er en zei: Kom nou maar, ik ben er gewoon, je hoeft me alleen maar in te nemen…..
  En van iemand anders hoorde ik ooit: als iemand geld verliest, dus een portemonee of gewoon flapppen en munen, raap het op het is voor jou en het is de ander zijn les…..

 2. Peter de Kock on maart 7th, 2011 11:41

  Dan ga ik me alvast maar serieus voorbereiden op mijn miljonairschap @Es 🙂
  Het was wel een heel toevallige situatie, kon de symboliek ervan werkelijk niet over het hoofd zien.

 3. Petra on maart 7th, 2011 15:01

  Maar Peter, ere wie ere toekomt: Hij viel echt voor jouw neus, jij zag ‘m en jij had ook de politiemannen gezien. Ik mocht getuige zijn van deze kosmische grap, maar hij was echt voor jou bedoeld!
  Ik vermoed dat jij simpelweg bijval kreeg voor jouw standpunt!!! Gefeliciteerd.

 4. Peter de Kock on maart 7th, 2011 20:05

  Dank je wel @Petra, een kosmische grap, dat was het. Maaruuuhhh, doe nou mee, dan zijn we over een jaar ALLEBEI miljonair 🙂

 5. Huub Koch on maart 7th, 2011 17:29

  Das nou toveren!

 6. Peter de Kock on maart 7th, 2011 20:06

  Ik wil die tovenaar wel eens ontmoeten @Huub.

 7. gertrud on maart 7th, 2011 20:39

  de energie van macht en geld is een van jou energieen dus die les was echt voor jou….

 8. Peter de Kock on maart 7th, 2011 20:42

  Ik zal er eens over gaan schrijven @Es. Thx.

 9. Els on maart 7th, 2011 20:51

  Mooi verhaal Peter, onze, en ook mijn relatie met geld is altijd enigszins gespannen. Met maar een baan voor 45% is het vaak spannend of ik alle lasten en het leven kan betalen. Soms zie ik ook het geld niet wat voor m’n voeten zich aandient. Soms valt het ook idd uit de lucht. Zo gebeurde ook mij op een onverwachte manier. Ik had een nogal grote ingreep nodig bij de tandarts en was al door mijn vergoeding van dat jaar heen. ’t moest gebeuren en ik dacht, ik vertrouw erop dat het goed komt. Twee dagen later staat een vriendin op de stoep met een gevulde envelop…Ze zei: ieder jaar kijken we aan het eind van het jaar hoeveel geld we over hebben wat we kunnen geven aan iemand die wel een duwtje kan gebruiken….dit jaar denken we dat jij dat bent! De tranen schoten me in de ogen en ik had alle redenen en trotse kop al klaar om te weigeren….(een vrouw heeft zo haar trots:-)Toen bedacht ik dat ik mezelf vertrouwen in de afloop had toebedeeld en heb ik de envelop in blijdschap aangenomen. Later bleek dat op 10 euro na het hele bedrag betaald kon worden! Misschien was de energie van dat specifieke geld ook mij toebedeeld. Het heeft mijn kijk op geld, omgaan met geld , delen en accepteren een heel nieuwe betekenis gegeven!

 10. Peter de Kock on maart 7th, 2011 21:55

  @Els, wat een prachtig verhaal. Ik ken ook wel iemand die af en toe moeite heeft met het aannemen van zo’n geschenk hoor 🙂
  Ik herinner me een blogpost van Steve Pavlina waarin hij beschrijft hoe je jezelf kunt ’trainen’ in het letterlijk en figuurlijk zien van het geld dat inderdaad overal voor het oprapen ligt. Bijvoorbeeld door heel bewust te wandelen en proberen alle muntjes te zien die her en der op straat liggen. Volgens Steve ga je dan op een gegeven moment ook de grotere bedragen ‘zien’.

 11. Petra on maart 7th, 2011 20:53

  Tuurlijk doe ik daaraan mee, maar was niet het geheim dat we dat al zijn? Kan dat ik effe de clou gemist heb, door al die portemonnee-consternatie…

 12. Peter de Kock on maart 7th, 2011 21:58

  @Petra: Da’s waar ook, we waren al miljonair. Ik ga er eentje op drinken.

 13. Petra on maart 7th, 2011 20:57

  O ja, zo’n ‘opstelling’ @Gertrud heb ik inderdaad ook een keer meegemaakt. De hoofdpersoon keerde zich af van degene die geld belichaamde… Ook boeiend.

 14. annelize on maart 7th, 2011 21:29

  Veel te veel woorden over die portemonnee. Dat ontkracht de magie. Zo word je nooit miljonair.

 15. Peter de Kock on maart 7th, 2011 21:39

  Hoe zou jij het dan opschrijven @Annelize?

 16. Hanneke on maart 15th, 2011 18:47

  Mooi verhaal:-)
  Ook ik heb vaak zorgen om geld, kan ik alles nog betalen wat ik wil/moet? Ik probeer dan serieus het los te laten en te denken: er komt een oplossing! En dan is er “zomaar” ineens een meevaller, waardoor alles weer heerlijk op tijd betaald kan worden.

 17. Peter de Kock on maart 15th, 2011 21:05

  Heerlijk die meevallers @Hanneke. Lekker zo af en toe een beetje meewind.

Laat je reactie achter!