Vakantiegevoel

Geplaatst op 28 juli, 2010 

Als de vakantie helaas weer voorbij is, neemt iedereen zich voor het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Met datzelfde voornemen stapte ik deze week van mijn motor na een weekje motorvakantie. Wat doet dat goed, een weekje er tussenuit met motor, tentje en slaapzak.

Maar na elke vakantie komt dat moment dat de computer weer aan gaat. Ik had dit jaar op de motor mobiel Internet op zak maar heb het alleen gebruikt om het weer te controleren. Ik heb Internet geen moment gemist.

Als de computer eenmaal aan staat merk ik dat alle nieuws, e-mails en berichten op sociale netwerken me maar weinig boeien. Ik probeer me er toch op te concentreren maar het lukt niet, het is alsof ik een maaltijd probeer te eten die gewoon niet smaakt. Dan kun je gaan proppen maar dan doe je je lichaam geweld aan met de kans dat je maag het er later weer uitgooit.

Ik probeer nog een laatste hapje Internet en open mijn RSS reader. Oh mijn god! Bijna 900 ongelezen items in bijna een week tijd. Belachelijk gewoon. Niet dat er zoveel items in staan maar dat ik zoveel volg. Normaal gesproken check ik elke dag mijn RSS reader en valt de hoeveelheid me niet zo op. Maar nu het zich een weekje heeft opgestapeld, schrik ik van de hoeveelheid. Waarop prop ik me dagelijks zo vol informatie?

En dat is precies waar het vakantiegevoel over gaat: over ruimte. Vakantiegevoel is voor mij de beleving van ruimte hebben.

En na de vakantie komen de voornemens om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden al na een paar dagen in de verdrukking door een overvloed aan van alles en nog wat dat totaal onbelangrijk is maar dat we wel graag belangrijk maken. Zoals 900 ongelezen RSS items. Binnen een half uur had ik een schifting aangebracht en het aantal items dat ik echt wil lezen teruggebracht tot een stuk of 30. De rest, meer dan 850 items, ongelezen gemarkeerd als gelezen. De RSS abonnementen op die blogs kan ik net zo goed opzeggen.

Als we onze eigen ruimte dichttimmeren en laten dichtslibben door informatie, door ‘moetjes’ en door zorgen, dan maakt het vakantiegevoel geen schijn van kans. Zelfs tijdens de vakantie niet.

Van die honderden RSS items waren er een aantal over het probleem van de informatie overvloed. Daar kan ik zo om lachen. Informatie overvloed is helemaal geen probleem. Het gaat om het beheer van je eigen ruimte. Het is zoiets als wanneer je geen persoonlijke grenzen stelt en toestaat dat allerlei mensen je grenzen overschrijden en dan je beklag doen dat mensen misbruik van je maken. Als je nooit nee zegt, zeg je steeds ja.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

10 Reacties to “Vakantiegevoel”

 1. Ingrid on juli 28th, 2010 21:01

  Lees je eigen blogpost regelmatig terug om na te gaan of je je weer laat verleiden door de hoeveelheid aan informatie en ook weer je ruimte laat dichtslibben 🙂

 2. Peter de Kock on juli 28th, 2010 21:23

  Doe ik @Ingrid 🙂

 3. gertrud on juli 28th, 2010 21:26

  heb je eindelijk door hoe jij je vol propt….veel plezier met de nieuwe ruimte.
  Merk overigens dat ik ook geen zin meer heb in al dat internet gedoe lately….

 4. Peter de Kock on juli 28th, 2010 21:38

  Dank @Gertrud / @Es. Ik ga me goed vermaken in de nieuwe ruimte 🙂

 5. Huub Koch on juli 29th, 2010 21:52

  Ook zonder vakantiegevoel laatst eens flink schoon schip gemaakt in rss feeds en followers op twitter. Je merkt meteen dat je daarna je veel meer betrokken voelt bij postings en tweets, omdat die je dan veel meer te zeggen hebben. De brei is er uit. Het water is weer helder.

 6. Peter de Kock on juli 29th, 2010 22:13

  Dat klinkt extra inspirerend om eens met de bezem door de RSS feeds te gaan @Huub. Thx.

 7. Hanneke on juli 29th, 2010 22:24

  Heerlijk al die ruimte nu is het de kunst om die niet meteeen weer vol te proppen;-)

 8. Peter de Kock on juli 30th, 2010 19:37

  Klopt @Hanneke, ruimte maken is lang niet zo moeilijk als ruimte houden maar het begin is gemaakt.

 9. Jooper on juli 30th, 2010 09:59

  Blijf je realiseren dat je niets moet volgen, je mag. Lees alleen dat waar je plezier aan beleeft, als je geen zin hebt, gewoon niet doen. Niemand zal het je kwalijk nemen.

 10. Peter de Kock on juli 30th, 2010 19:38

  Dank @Jooper, plezier lijkt me een prima graadmeter. Ben al met een eerste RSS opschoning bezig en voel me er blij mee.

Laat je reactie achter!