De blog blues

Geplaatst op 22 juni, 2010 

Terwijl ze bij Google druk bezig waren om illegaal wachtwoorden van e-mailaccounts te verzamelen, was er ook nog tijd over om de bezem eens flink door de Google index te halen.

Tot voor kort kwam ongeveer 30% van alle bezoekers op mijn blog terecht via zoekmachines.  Maar een week of zes geleden kwam daar ineens een verandering in die zich sindsdien heeft voortgezet: nauwelijks nog bezoekers via zoekmachines.

Mijn statistieken in een dip. Ik ook. Ik vond het altijd bijzonder leuk en ook ontroerend soms om te zien via welke zoek-opdrachten bezoekers hier terecht kwamen. Dit gemis doet meer pijn dan de dip in de statistieken. Maar OK, ik kan niks aan Google veranderen en ik blog niet voor de statistieken (al is een stijgende lijn in de bezoekersaantallen wel erg leuk).

Het heeft me wel aan het denken gezet. Zal ik een ander soort blog beginnen? Of een andere blog erbij? Zal ik in het Engels gaan bloggen? Zal ik samen met anderen gaan bloggen in plaats van alleen? Zal ik ermee ophouden en op papier gaan schrijven? Zal ik een blog pauze nemen? Of word ik op de proef gesteld: hoe graag blog ik eigenlijk?

Een beetje blogreflectie op z’n tijd is best gezond. Ik maak het erg dramatisch als ik zou zeggen dat ik niet meer zonder bloggen kan, maar ik zou het wel enorm missen. En tegelijkertijd intrigeert het me bijzonder wat er voor in de plaats zou kunnen komen….

Nee, als dit een beproeving is, dan is het antwoord: doorgaan. Ik denk aan de woorden van Randy Pausch:

“Muren zijn er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om de ánderen tegen te houden.”

Je kunt het ook als volgt lezen: Google is er om de mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Google is er om de ánderen tegen te houden.

Hasta la vitoria siempre Google 🙂

Bewaard onder Bloggen

Reacties

8 Reacties to “De blog blues”

 1. Jooper on juni 23rd, 2010 08:32

  Niet stoppen hoor! Al zijn het maar een paar lezers per blogpost, maar zolang ze blijven komen, het met plezier lezen en laten blijken jouw inzichten te waarderen dan is er toch al genoeg om door te gaan? Tenminste, zo zie ik het. Zelf heb ik niet eens een statcounter. F**k statistieken en f**k google 😉

 2. karin r. on juni 23rd, 2010 09:08

  ik zou me never nooit door google een loer laten draaien en gewoon doorbloggen! heeft het niet een boel te maken met titelvorming?

 3. Peter de Kock on juni 23rd, 2010 13:19

  Dank je wel @Karin en @Jooper. Ervaar jullie comments als ondersteunend, het bekende hart onder de riem. Ik ga zeker wel door met bloggen en ook met reflectie over het bloggen.

 4. Hanneke on juni 23rd, 2010 13:49

  Als je stopt zou ik dat erg jammer vinden!
  Nog een hart onder de riem (wat ik altijd een rare uitdrukking vind;-))

 5. Peter de Kock on juni 23rd, 2010 16:25

  Jij ook bedankt Hanneke. Mijn hart doet weer volop mee 🙂

 6. Michael Minneboo on juni 23rd, 2010 22:23

  Ik zou het ook jammer vinden als je zou stoppen met bloggen. Al kan een blogpauze inlassen soms geen kwaad kunnen, voor geen enkele blogger. Dan besef je vaak weer waarom je blogt, zeker als je het bloggen gaat missen. En als je het niet mist, nou ja, dan wordt het wellicht tijd voor een andere vorm om mezelf te uiten.

  Het kan ook een tijdelijk dipje zijn in je statistieken, want Google works in mysterious ways. En stel dat de parameters wel zijn aangepast, dan mis je in principe alleen de mensen die even binnenkomen wandelen. Een zeer instabiele lezersgroep die vaak ook meteen weer weg is omdat ze eigenlijk ergens anders moesten zijn. Je vaste, trouwe lezers blijven toch wel terugkomen en daar schrijf je immers toch het meeste voor.

 7. Peter de Kock on juni 24th, 2010 06:16

  Thx Michael. Het raakt me wel dat iedereen me aanspreekt niet te stoppen met bloggen. Stoppen wat slechts een korte gedachte zoals er zoveel gedachten waren over het bloggen. Ik heb niet de indruk willen wekken dat serieus te overwegen. En ik vind het ook prettig het verschijnsel statistieken wat te normaliseren: dips zijn er inderdaad altijd geweest gevolgd door…… 🙂

 8. Het glas is halfvol : Zwerven door het alledaagse on juni 24th, 2010 10:03

  […] een comment op ‘De blog blues‘ schrijft […]

Laat je reactie achter!