De letterlijke kracht van focus

Geplaatst op 24 mei, 2010 

Vorige week dinsdag hadden we Tai Chi les. De tweede les uit een serie van tien om kennis te maken met het onderdeel ‘Pushing hands’. Na de warming up deden we ‘omarm de boom’, een oefening waarbij je een denkbeeldige boom omarmt en die helpt om stevig te gronden.

Daarna deden we ‘omarm de boom’ in tweetallen: nummer één deed ‘omarm de boom’ en nummer twee duwde stevig tegen de arm en schouder van nummer één om te proberen hem/haar van zijn/haar plek te krijgen.

Na wat oefenen lukte het iedereen steeds beter om stevig te blijven staan. Het bovenlichaam beweegt dan wel en de armen ook, net zoals de takken van een boom in de wind, maar de onderste helft van het lichaam blijft stevig op de plaats staan zoals de stam van een boom.

Op een gegeven moment voelde ik hoe de kracht waarmee tegen me aan werd geduwd verder werd opgevoerd. Even, heel even maar, verplaatste ik mijn aandacht van mijn centrum, naar mijn voeten om te checken of ik nog wel stevig contact maakte met de grond. En in de fractie van en seconde dat in met mijn aandacht naar mijn voeten ging, werd ik omgeduwd. Ik was met mijn aandacht weg uit mijn centrum en dat was genoeg om mezelf uit balans te halen. De boom viel om.

Over focussen en de kracht ervan kun je nadenken, praten, bloggen en je kunt het oefenen maar er gaat niets boven het fysiek ervaren van de kracht van focussen om definitief af te rekenen met het laatste restje scepsis.

Door te focussen zet je jezelf in je kracht en haal je jezelf er ook weer uit. Je doet het allemaal zelf en het heeft niets te maken met wie of wat er al dan niet letterlijk tegen je aanduwt.

Bewaard onder Mening, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “De letterlijke kracht van focus”

 1. karin r. on mei 24th, 2010 10:51

  mooi geschreven, peter. gedachtengangen zijn sterk.

 2. Peter de Kock on mei 24th, 2010 12:37

  Dank je wel Karin. Ze zijn zeker sterk, niet alleen fysiek al is dat wel een hele overtuigende manier om het aan den lijve te ervaren.

 3. Huub Koch on mei 24th, 2010 15:45

  Hahaha! 😉 … waarbij je een denkbeeldige boom omramt en die helpt om stevig te gronden… Het zat er dus al aan te komen!

 4. Peter de Kock on mei 24th, 2010 16:41

  Je kent die oefening vast ook wel Huub. Als een echte boom gaat nadenken of ie nog wel stevig staat gaat ie vast en zeker ook tegen de vlakte.

 5. gertrud on mei 24th, 2010 16:49

  vind die tikfout in de eerste alinea wel weer een heerlijke doordenker?voeler: ‘waarbij je een denkbeeldige boom omramt’
  En verder heb je gelijk: voelen is de beste ervaring en dat geldt voor alles

 6. Peter de Kock on mei 24th, 2010 18:15

  Een boom omrammen klinkt wel wat gewelddadig, heb het aangepast Gertrud. Dank je wel.

Laat je reactie achter!