Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (4)

Geplaatst op 26 april, 2010 

Dit artikel is een vervolg op de lezersvraag: ‘Hoe kom ik van codependency af?’ In het vierde deel  van deze lezersvraag: the serenity prayer.

The serenity prayer luidt als volgt:

God,Grant me the serenity to accept the things I cannot change, the courage to change the things I can, and the wisdom to know the difference.

In het Nederlands:

God, geef mij kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de  moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om tussen deze twee dingen onderscheid te maken.

Één van de kernissues van codependency is proberen dingen te controleren waar je geen controle over hebt (andere mensen, het leven) in plaats van die dingen waar je wel controle over hebt (jezelf).  Proberen om andere mensen te controleren of zelfs proberen het leven te controleren, is gekmakend. Het is gekmakend omdat het betekent dat je het leven achterstevoren en binnenstebuiten leeft. Het is gekmakend omdat je je eigen macht weggeeft. Het is gekmakend omdat het je eigen leven onbeheersbaar maakt.

Onze disfunctionele cultuur juicht het aan om het leven achterstevoren en binnenstebuiten te leven en kent status toe aan mensen die macht en controle uitoefenen over anderen. Het is een verdraaide en vervormde perceptie van macht want ware macht gaat niet over andere mensen maar gaat uitsluitend over jezelf:

Wie anderen overwint is sterk; wie zichzelf overwint is machtig. (Lao-Tse)

The serenity prayer helpt, net als andere spirituele hulp zoals het 12 stappen programma, om stapje voor stapje je ware macht uit te oefenen. Begin bijvoorbeeld elke de dag met het uitspreken the serenity prayer.

Lees ook deel 1, 2 en 3 van ‘Hoe kom ik van codependency af?’

Bewaard onder Citaten, Codependency, spiritualiteit, Vraag en antwoord

Tags: , ,

Reacties

5 Reacties to “Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (4)”

 1. Michael Minneboo on april 27th, 2010 09:27

  Even een test om het commentformulier te testen.

 2. Michael Minneboo on april 27th, 2010 09:27

  Ik ben het met de strekking van je blogpost eens, maar maak bezwaar tegen de inhoud van het gebed. Als atheist zal ik namelijk nooit een god aanspreken. Is bovendien het aanspreken van een god en verzoeken om kracht ook niet een voorbeeld van de macht bij een ander leggen? Bestaand of niet, het wijst het toch op een afhankelijkheid. Over copendancy gesproken. 🙂

 3. Peter de Kock on april 27th, 2010 20:10

  Da’s wel een hele goeie Michael, wat kan ik daarop antwoorden? Om te beginnen kun je het gebed naar eigen inzicht aanpassen, ik heb er in de loop der tijd ook een eigen versie van gemaakt. Het woord God kun je ook vervangen. Ik heb het jaren geleden vervangen door Great Spirit. Het woord God riep zodanig veel negatieve associaties bij me op dat ik het niet kon gebruiken. Het woord Great Spirit van de indianen kon ik wel omarmen. Dus gebruik je eigen woorden zou ik zeggen. Daarom heet het ook spiritualiteit en geen religie. Bij spiritualiteit vul je het in zoals het voor jou werkt en bij religie vullen anderen het voor je in. Maar nu het andere deel van je vraag over het weggeven van je macht. Ik gebruik even de AA als voorbeeld om het duidelijk te maken. Kijk, iemand met een stevige alcoholverslaving komt daar vanuit zelfwil niet vanaf, daarom is het ook een verslaving, de drank is sterker dan de zelfwil. De truc is dan op zoek te gaan naar een grotere macht (God, liefde, great spirit of hoe je het ook wilt noemen) aan wie je het probleem, de verslaving, in handen kunt geven. En hoewel het lijkt dat je dan je macht uit handen geeft, gebeurt het tegenovergestelde: je komt juist in je krach. Ik vind je vraag helemaal top Michael, het maakt veel los merk ik. Voeding voor een andere blog denk ik. Bedankt, je vraag raakt en inspireert me.

 4. Marco Raaphorst on april 29th, 2010 08:58

  Hoewel ik ook heel erg geloof in alles uit jezelf zien te halen, geloof ik tegelijkertijd in het gewone leven. En ik geloof dat het helend werkt als je wat voor anderen doet, als je iets teruggeeft aan de wereld. Daar kun je direct mee beginnen. Volgens mij leven we bij gratie van de ander. Sluit ons op en we worden gek. Maar gaan we naar buiten en lummelen we wat in de natuur en we leven op.

 5. Peter de Kock on april 29th, 2010 10:17

  Ben ik met je eens Marco, het leven is een fantastische coach, healer, teacher en vriend.

Laat je reactie achter!