Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (3)

Geplaatst op 30 maart, 2010 

Dit artikel is een vervolg op de lezersvraag: ‘Hoe kom ik van codependency af?’ In het derde deel van deze lezersvraag: onderwijs jezelf, ga lezen en leren over codependency.

Het helingsproces is geen intellectueel proces. Je kunt alles over codependency weten en tegelijkertijd reageren op dagelijkse situaties vanuit emotionele wonden. Leren over codependency is geen vervanger voor het emotionele proces maar kan dat proces wel ondersteunen.

Het helingsproces houdt ook in het veranderen en verruimen van je perspectieven op jezelf, relaties, het leven, spiritualiteit en eigenlijk alles. Lezen en leren kan daarbij behulpzaam zijn. Deel van het helingsproces is ook jezelf omringen met mensen en informatie die je tot steun zijn.

Zoek naar websites en boeken waar je de informatie en ondersteuning vindt die jij nodig hebt. Heb je meer met boeken over spiritualiteit of persoonlijke ontwikkeling? Prima, lees dat dan want het gaat erom dat het jouw keuzes zijn.

Melody Beattie en Robert Burney zijn mijn favoriete schrijvers. Het zijn echte ervaringsdeskundigen waardoor wat ze schrijven herkenbaar is en tegelijkertijd zo liefdevol en ondersteunend bij het helingsproces.

Melody Beattie heeft talloze boeken geschreven over codependency en over leren voor jezelf zorgen. Hier een aantal van haar titels:

Vooral ‘Language of letting go’ en ‘More language of letting go’ zijn fijne boekjes vol korte verhaaltjes voor meditatie of zelfreflectie. Als je elke dag begint met zo’n verhaaltje, dan heb je al een dosis ‘zorg voor jezelf’ binnen voor de dag begint.

Je vindt Melody Beattie op Internet op http://melodybeattie.com/

Robert Burney schrijft vooral op Internet, zijn websites bevatten een overvloed aan artikelen over codependency, heling van het innerlijke kind, spiritueel geloof, metafysica, relaties en alcoholisme. Hij schreef ook een boek: The dance of wounded souls.

Hier een overzicht van zijn websites:

Deze Joy2MeU website is zodanig uitgebreid dat Robert een aantal aparte websites heeft gecreëerd voor specifieke thema’s:

Lees ook deel 1 en 2 van ‘Hoe kom ik van codependency af?’

Bewaard onder Codependency, Vraag en antwoord

Tags: , , ,

Reacties

3 Reacties to “Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (3)”

 1. Marco Raaphorst on maart 31st, 2010 07:23

  We leren onze kinderen dat als je iets van een ander stukmaakt jij het zelf weer moet repareren, maar die vlieger gaat niet altijd op. Zit je het toch weer zelf te doen. Nou, dan kun je er maar het beste een beetje bij gaan fluiten of zo.

  Ik vind die spiritualiteit heel interessant. Met altijd een voorliefde hebbende voor indianen enzo. Maar merk wel dat het de laatste tijd een commerciële bende is geworden vol koop dit-en-dat gedoe en met prachtige plaatjes. Een soort droomwereld. Terwijl ik denk dat de realiteit rauwer is dan dat en so be it. Face it. En geniet het.

 2. Peter de Kock on maart 31st, 2010 08:49

  Dank je wel Marco. Ja, spiritualiteit is een vergaarbak van van alles en nog wat, ook commercie. Ik pik eruit waar ik wat mee kan. De indianen spreken mij ook zeer aan, ik kreeg vroeger het woord ‘God’ niet uit m’n strot maar ‘Great Spirit’ wel, dat leefde veel meer dankzij de indianen.

 3. Geen schuld, wel verantwoordelijk : Zwerven door het alledaagse on april 1st, 2010 10:03

  […] Deel 3: lezen en leren […]

Laat je reactie achter!