Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (2)

Geplaatst op 18 maart, 2010 

Dit artikel is een vervolg op de lezersvraag: ‘Hoe kom ik af van Codependency’.

In deel 1 noemde ik het 12 stappen programma. In dit deel wil ik als suggestie geven:  ‘Spiegelogie’. Ook nu weer geldt: kies en voel steeds zelf wat voor jou werkt.

Spiegelogie

In Nederland is verhalenverteller Willem de Ridder de grondlegger van spiegelogie en de vele fanclubs die overal in het land bestaan. Hier een interview met Willem waarin hij vertelt over spiegelogie:

 

Het 12 stappen programma, de aangepaste versie ervan voor codependency, is een programma dat specifiek en direct is afgestemd op heling van codependency. Voor Spiegelogie geldt dit niet. Desondanks kan spiegelogie en in het bijzonder het regelmatig bijwonen van de spiegelogie fanclubs helpen bij de heling van codependency. Het draagt zonder meer bij aan het leren voelen en accepteren van je gevoelens en het  stapje voor stapje herkennen en erkennen van je eigen kracht.

Een spiegelogie fanclub is een bijeenkomst waarbij de deelnemers een vast programma volgen. Tijdens de bijeenkomst steunt iedereen jou in je kracht en bij het voelen van je gevoelens. Jij bent er als het ware de ster en de anderen zijn jouw fans die jou steunen. Andersom ben jij ook weer fan van de andere deelnemers. Iedereen is er ster en fan tegelijk.

Het fanclub programma bestaat uit een aantal vaste onderdelen zoals:

De complete handleiding van het spiegelogie fanclubspel vind je hier: fanclubboekje

Bewaard onder Codependency, Vraag en antwoord

Tags: , , , , ,

Reacties

7 Reacties to “Vraag en antwoord: hoe kom ik van codependency af? (2)”

 1. Michael Minneboo on maart 18th, 2010 14:04

  Leuk fragment (al heb ik over de montage wel wat opmerkingen, maar die hou ik voor me) :). Ik heb Willem de Ridder een keer zien en horen spreken in de Melkweg, in december vorig jaar. Hij wordt met recht de meesterverteller genoemd, want hij kan zeer vermakelijk vertellen. Een niet geringe prestatie.

  Al zag ik overigens niemand met z’n duim in zijn mond zitten, maar meesterlijk vertellen betekent ook dat je mag overdrijven 🙂

  Ik vind de ideeën van de Ridder ook sympathiek, maar heb ze nog niet als zodanig in praktijk gebracht. Ik denk dat het positieve denken zeker kan werken daar niet van. Maar het horen en erover praten is altijd makkelijker dan het toepassen, zoals De Ridder in dit fragment ook zelf aangeeft.

 2. Peter de Kock on maart 18th, 2010 17:00

  Dat deel ik met je Michael, thx. Theorie en praktijk zijn inderdaad twee werelden maar als je lang genoeg oefent wordt het in de praktijk net zo gemakkelijk als in theorie. Of zoiets 🙂

 3. Marco Raaphorst on maart 19th, 2010 09:16

  heb het boek gelezen. erg goed. ook grappige man. en hij heeft volgens mij helemaal gelijk.

 4. Peter de Kock on maart 19th, 2010 11:01

  Hij kan het inderdaad mooi vertellen Marco, thx.

 5. Spelregels van het universum: energie : Zwerven door het alledaagse on september 24th, 2010 10:05

  […] krijg nog regelmatig uitnodigingen van de spiegelogie fanclub. Ik weet nog dat tijdens het  fanclubspel altijd 1 of 2 spelregels werden voorgelezen. In totaal […]

 6. ellen on september 7th, 2011 13:48

  Hallo ,
  Ik ben al een tijdje op zoek naar een Spiegelogiefanclubje in de buurt van Bergen op Zoom. Weet iemand het dichtstbijzijnde adres?
  alvast bedankt, Ellen

 7. Peter de Kock on september 7th, 2011 18:04

  @Ellen: Volgens de fanclubs website is er eentje in Roosendaal. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf een Spiegelogie fanclub beginnen.

Laat je reactie achter!