Drama here, drama there, drama everywhere

Geplaatst op 8 april, 2010 

Als je menselijk gedrag wilt bestuderen, kan ik je een laboratorium aanbevelen waar je gratis allerlei interessante vormen van menselijk gedrag kunt observeren: de supermarkt. Ik denk dat @jooper zou zeggen dat de trein het laboratorium bij uitstek is maar ik zweer bij de supermarkt.

Vorige week net voor Pasen even snel boodschappen doen bij de C1000.

In een gangpad staan een oudere man en vrouw met elkaar te praten. Ik kom dichterbij en zie  dat de man voor het rek staat waar de koekjes liggen die ik wil hebben. Omdat ik hun gesprek niet wil onderbreken, beweeg ik mijn arm zachtjes langs de rug van de man en pak de koekjes. Er is heel even lichaamscontact. Ik loop door en hoor de vrouw roepen: ‘Je kunt het ook vragen hoor in plaats van duwen’.

Heel even aarzel ik of ik erop zal reageren. Het eerste woord dat bij me opkomt is drama. Heb ik daar zin in? Nee, mij niet gezien en ik loop rustig verder.

We hadden natuurlijk een reuze interessant gesprek kunnen voeren over de definitie van duwen. Er was zacht lichaamscontact maar zeker geen duw en ik denk dat de man het ook zo heeft ervaren want hij zei niets.

Eigenlijk was de vrouw degene die de man wegduwde. Ze was met hem in gesprek en in verbinding en had aandacht voor hem. En wat deed ze? Ze verbrak het gesprek en verbinding met de man en richtte haar aandacht niet langer op hem maar op mij. Dat noem ik nog eens iemand van je afduwen.

En de man zei nog steeds niks. De arme sloeber was in enkele seconden tijd twee keer weggeduwd: één keer fysiek door mij en één keer psychisch door de vrouw. Ik hoop maar dat hij er bovenop komt.

Een aantal symptomen van dramaverslaving zijn overdreven reageren met paniek, boosheid of bezorgdheid, ‘caretaking’, anderen proberen te redden in dramatische situaties, overmatig roddelen, anderen de schuld geven, een gevoel van machteloosheid over de omstandigheden in het leven, voortdurend crisis ervaren. Ik noem het soap-gedrag.

De werkelijke verslaving van de drama junk zijn niet de ups en downs van zichzelf en een ander maar het kunnen spelen van de rol van verzorger, redder en helper.

De vrouw heeft in ieder geval weer volop gespreksstof over de vergaande verloedering en verruwing van de samenleving, over zinloos geweld en hoe zij een man heeft gered in de supermarkt.

Nou overdrijf ik natuurlijk zelf ook maar dat heeft niets met drama te maken maar alles met de artistieke vrijheid van de schrijver om zijn verhaal levendig te maken 🙂

Bewaard onder Persoonlijk, Verhaaltjes

Tags: ,

Reacties

8 Reacties to “Drama here, drama there, drama everywhere”

 1. karin r. on april 8th, 2010 20:23

  een paar weken geleden stond ik op Hoog Catherijne te wachten op mijn vriendin die vanuit de zuiden mijn kant op kwam om even gezellig bij te beppen onder het genot van koffie en taart.

  Ik zag een Boy George look-a-like, drie mensen kwamen naar me toe en vroegen me (op volgorde) ‘ben jij toevallig Rianne, Femke, Kim?’ en bovendien gleed iemand bijna uit, liep er een blinde vrouw bijna tegen een uithangbord van de AH die te laag hing en liet iemand frietjes op zijn arm vallen omdat hij dezelfde arm een tas droeg.

  Ik vertelde mijn vriendin dat we ook gewoon een paar uur op een bankje konden plaatsnemen met een starbucks to-go en mensen konden kijken.

 2. Peter de Kock on april 8th, 2010 20:59

  Volgens mij maakt het niet uit Karin waar je de mensen bestudeert, het enige dat telt is dat er mensen zijn. Staat garant voor dat er dan interessante dingen gebeuren 🙂 Een blog is trouwens ook een leuk laboratorium.

 3. karin r. on april 8th, 2010 20:23

  en de = het *rolt ogen*

 4. Reactie geven. « met-k.com on april 8th, 2010 20:41

  […] zou zeggen dat de trein het laboratorium bij uitstek is maar ik zweer bij de supermarkt.’ Een blogpost bij Peter de […]

 5. Huub Koch on april 8th, 2010 22:05

  Grappig hoe inderdaad de Supermarkt en het Weblog voor jou de ultieme bronnen van inspiratie en een opstap tot experimenten zijn. Waar had ik dat eerder gelezen?

  😉

  http://tinyurl.com/ya9srok

 6. Peter de Kock on april 9th, 2010 06:12

  Haha, die is leuk Huub. Wist je dat ik die link met dat andere supermarkt verhaal nog niet eens gelegd had?

 7. Michael Minneboo on april 11th, 2010 19:53

  Zometeen gaat die vrouw nog tegen je klagen dat je de koekjes te hard vastpakt, zodat ze breken. Zo’n type lijkt het me wel. Dramaqueens heb je overal. Ach, je hebt met een simpel gebaar haar van een dag vol gespreksstof voorzien. 🙂

 8. Peter de Kock on april 11th, 2010 20:05

  Precies Michael, inspirerende wezens die mensen. Thanks.

Laat je reactie achter!