Je bent nooit boos OP iemand

Geplaatst op 11 maart, 2010 

Je kunt je boos voelen variërend van een gevoel van lichte irritatie tot kokende woede. In ons taalgebruik zeggen we dan dat we boos zijn. Waarom zeggen we dat we boos ZIJN in plaats van dat we ons boos VOELEN? Boosheid is toch een gevoel?

Boosheid als gevoel lijkt iets anders te zijn dan bijvoorbeeld schrik als gevoel. Als je schrikt dan is dat gevoel van schrik er ineens en het is ook zo weer weg. Gevoelens komen en gevoelens gaan, het is e-motie: energy in motion (energie in beweging).

Met boosheid lijkt toch iets anders aan de hand. Je kunt minuten, uren, dagen boos zijn, sommige mensen zijn het zelfs hun hele leven lang. Ze voelen geen boosheid, ze zijn het gewoon. Boosheid is een staat van zijn en met je gedachten en overtuigingen kun je deze staat van zijn voeden en in stand houden, net zolang tot je echt genoeg hebt van steeds weer diezelfde ‘boosmakende gedachten en overtuigingen’ en dan is de boosheid ook zo voorbij.

Je kunt dus echt boos ZIJN in de zin van dat je in een staat van boosheid verkeert. Als ik me boos voel zeg ik liever: ‘Ik voel me boos’ dan: ‘Ik ben boos’ want als ik zeg: ‘Ik ben boos’ lijkt het wel of ik mijn boosheid bekrachtig en mijn boosheid verder toeneemt. Ik gooi dan als het ware een extra houtblok op het vuur.

Behalve dat we in ons taalgebruik zeggen dat we boos zijn in plaats van dat we ons boos voelen, zeggen (of denken) we ook dat we het op een ander zijn: ‘Ik ben boos jou jou’. De ander als oorzaak van de boosheid.

Maar de oorzaak van boosheid ligt nooit bij een ander. Meestal is de oorzaak van boosheid een goed/fout gedachte of overtuiging in de zin van: wat hier gebeurt mag niet gebeuren, het is fout wat er gebeurt. Een oordeel over en ontkenning van de realiteit.

Je kunt dus nooit boos zijn OP iemand ook al schreeuwt je hele lijf het letterlijk en figuurlijk uit dat het wel zo is. Als je jouw boosheid en de oorzaak ervan op een ander projecteert door te zeggen: ‘Ik ben boos op jou’, dan maak je van jezelf een slachtoffer en van de ander een dader. Zie daar in een conflictsituatie nog maar eens uit te komen. En moet je eens opletten wat er met je gebeurt en hoe je je voelt telkens als je die ander ziet of aan die ander denkt.

Credits: deze blog is ontstaan uit een uitwisseling met Petra Maartense (zie ‘Gevoelens als estafettestokje’). Petra blogt op ‘De vliegende schildpad

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: , , ,

Reacties

17 Reacties to “Je bent nooit boos OP iemand”

 1. Petra on maart 11th, 2010 11:20

  Thanks voor de credits, Peter. De wisselwerking zal op mijn blog wel weer blijken. Even op broeden…
  Om te voorkomen dat mijn naam gekoppeld wordt aan boos: Ik ben zelden boos. En als ik het ben, is het een weinig zachtzinnige manier om me ergens van los te maken of alert op te maken.
  Ik heb een nieuwe uitdaging voor je: Wat te doen met verliefd zijn op iemand of gek op iemand zijn? Geldt dan dezelfde regel?

 2. Peter de Kock on maart 11th, 2010 20:04

  Haha, je bent me een stap voor Petra. Toen ik schreef over boos zijn OP iemand, kwam ook verliefd zijn OP iemand bij me opborrelen. Ik schrijf daar later nog over. Je bent toch niet telepatisch mijn blog-ideetjes aan het screenen? 🙂

 3. Jooper on maart 11th, 2010 20:36

  Toch kan het (vind ik) ook wel helpen om boos te zijn, vooral als het gaat om een persoon die bewust een ander pijn of verdriet aandoet. Als je bijvoorbeeld slachtoffer wordt van laf zinloos geweld en je daarbij blijvende schade oploopt (zoals bijvoorbeeld een neef van me) dan kan ik me voorstellen dat je de woede ten opzichte van die persoon niet kwijtraakt. Alleen is het wel belangrijk om die woede niet de controle te laten overnemen. Vanavond had Antoine Bodar het bij DWDD over vergiffenis voor het seksueel misbruik in de kerk. Volgens mij moet je dan wel heel erg sterk zijn om dat te kunnen en niet boos te blijven op de dader. Moeilijk onderwerp dit, het gaat toch om een hele primaire emotie.

 4. Peter de Kock on maart 11th, 2010 21:05

  Hi Jooper, ik heb vanavond ook een stukje gezien bij DWDD. Als het gaat om de verwerking van traumatische ervaringen is het naar mijn idee heel gezond daar ook boosheid bij te voelen. Het verwerken van traumatische ervaringen heeft veel weg van een rouwproces en boosheid is deel van dat proces. Omdat we in onze emotioneel disfunctionele cultuur zo moeilijk om kunnen gaan met heftige emoties, roepen mensen snel dat er vergeven moet worden. Ik zeg dat je dat pas kunt doen aan het eind van de rouwverwerking. Je kunt in mijn perceptie niet volledig loslaten wat er is gebeurd als je niet eerst de pijn, verdriet en boosheid erover hebt gevoeld. Ik heb met mijn stukje over boosheid absoluut niet de intentie om boosheid als gevoel weg te redeneren, integendeel. Boosheid heeft een zeer wezenlijke functie en zet aan tot actie.

 5. Petra on maart 11th, 2010 21:00

  Ja, vergeven kun je pas als je het verwerkt hebt en de boosheid ‘doorleefd’ hebt. Zomaar vergeven werkt niet, er zal wel inzicht en overtuiging aan ten grondslag moeten liggen.
  Maar weten dat je jezelf er het meest mee hebt, met boosheid, komt eerst. In die zin is het dan weer zinnig te beseffen dat je boosheid iets is waar je zelf iets mee af te handelen hebt. Het is je eigen les…

 6. Peter de Kock on maart 11th, 2010 21:08

  Bedankt Petra voor je aanvulling.

 7. Petra on maart 11th, 2010 21:43

  Ben al benieuwd naar het veel leukere onderwerp ‘verliefd zijn op’!

 8. Peter de Kock on maart 11th, 2010 21:50

  Haha, morgen rond 10:00 uur staat ie online Petra. En dan weet je als bonus ook meteen hoe het zit met teleurgesteld zijn in iemand

 9. Petra on maart 11th, 2010 21:56

  Das nou weer jammer, als het zo afloopt met die verliefdheid…

 10. Peter de Kock on maart 11th, 2010 22:27

  Iets voor jou Petra om jouw kijk op verliefd zijn op te beschrijven op jouw blog?

 11. Huub Koch on maart 12th, 2010 02:05

  Boosheid blijft een mooi onderwerp. En ‘Energy in Motion’ vind ik een mooie eyeopener. Dat zit ook in: en nu me even boos maken en ik heb weer een nieuw logje! 😉

 12. Peter de Kock on maart 12th, 2010 09:35

  Dank je wel Huub. Ben benieuwd naar je logje…

 13. Kun je wel verliefd zijn OP iemand? : Peter's weblog on maart 12th, 2010 10:02

  […] Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand […]

 14. Kun je wel verliefd zijn OP iemand? : Peter's weblog on maart 12th, 2010 10:02

  […] Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand […]

 15. Kun je wel verliefd zijn OP iemand? : Peter's weblog on maart 12th, 2010 10:02

  […] Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand […]

 16. Kun je wel verliefd zijn OP iemand? : Peter's weblog on maart 12th, 2010 10:02

  […] Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand […]

 17. Kun je wel verliefd zijn OP iemand? : Peter's weblog on maart 12th, 2010 10:02

  […] Lees ook: Je bent nooit boos OP iemand […]

Laat je reactie achter!